Val de reacții după declarația periculoasă a ambasadorului chinez la Paris. Cum se apără Beijingul

Val de reacții după declarația periculoasă a ambasadorului chinez la Paris. Cum se apără Beijingul

Remarcile recente ale ambasadorului Chinei la Paris referitoare la suveranitatea ţărilor din fosta Uniune Sovietică, precum Ucraina, sunt total inacceptabile, au declarat luni mai mulţi miniştri de Externe din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.

A apărut și prima reacție a Chinei, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning. dar declarațiile sale arată că Beijingul îl susţine în continuare pe ambasador.

„Este total inacceptabil. Sper că şefii acestui ambasador vor pune lucrurile în ordine”, a spus ministrul de Externe ceh Jan Lipavsky la sosirea la reuniunea CAE, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

„Asemenea declaraţii sunt inacceptabile şi contrazic Carta ONU”, a spus și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, a afirmat că remarci precum cele ale ambasadorului Lu Shaye sunt „complet inacceptabile” şi a precizat că cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, foste republici din URSS - îi vor convoca pe ambasadorii chinezi de la Tallinn, Riga şi Vilnius pentru clarificări.

Ministrul de Externe italian Antonio Tajani a declarat că nu este de acord cu comentariile ambasadorului chinez, în timp ce omologul luxemburghez Jean Asselborn a calificat remarcile diplomatului chinez drept o „boacănă”, subliniind că trebuie depuse eforturi pentru calmarea situaţiei create.

ADVERTISING

Franţa, Ucraina şi statele baltice şi-au exprimat stupoarea în urma comentariilor lui Lu Shaye.

Și MAE de la Chişinău reacționează

Republica Moldova s-a alăturat de asemenea țărilor care spun că declaraţiile ambasadorului chinez din Franţa sunt „absolut inacceptabile".

„Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială.

ADVERTISING

Observaţiile ambasadorului chinez în Franţa sunt absolut inacceptabile”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului moldovean de externe, relatează NewsMaker, citat de News.ro.

Prima reacţie a Chinei

În fața acestui val de reacții, Ministerul de Externe de la Beijing a trimis la înaintare doar un purtător de cuvânt, care mai rău a produs confuzie decât să facă lumină.

„China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor şi susţine scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Este prima reacţie a diplomaţiei de la Beijing după ce ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye, a părut să pună la îndoială, într-un interviu, suveranitatea fostelor republici sovietice.

„După dizolvarea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele ţări care a stabilit legături diplomatice cu ţările în cauză. De la stabilirea legăturilor diplomatice cu aceste ţări, China a aderat întotdeauna la principiile înţelegerii reciproce şi a egalităţii în dezvoltarea relaţiilor bilaterale amiabile şi de cooperare", a declarat Mao într-un briefing de presă, potrivit CNN, preluat de News.ro.

Ea a adăugat că ceea ce a spus reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului chinez, dar nu a răspuns direct la întrebările privind opiniile ambasadorului Lu Schaye, precizează CNN.

„Suntem pregătiţi să continuăm să lucrăm cu comunitatea internaţională pentru a ne aduce propria contribuţie la promovarea unei soluţii politice a crizei ucrainene", a adăugat ea, acuzând „unele mass-media" că au „interpretat greşit" comentariile lui Lu şi că „au provocat discordie între China şi ţările în cauză".

Potrivit The Guardian, comentariul arată că Beijingul îl susţine în continuare pe ambasador.

Declarația controversată

Intervievat de postul francez LCI, ambasadorul Lu Shaye a spus ca ţările fostei URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană".

Referitor la peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, el a spus: „Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇