Ușor cu spălarea de bani în România: Dosarele specifice au cele mai lungi perioade din UE pentru soluționare în instanță

Ușor cu spălarea de bani în România: Dosarele specifice au cele mai lungi perioade din UE pentru soluționare în instanță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Magistrații din România au nevoie de peste trei ani pentru a pronunța o hotărâre în prima instanță într-un caz de spălare de bani, aceasta fiind cea mai lungă perioadă din UE pentru judecarea unui astfel de dosar, conform Tabloului de bord privind justiția, ediția 2024, raport publicat de Comisia Europeană.

Concret, un proces de evaziune fiscală era soluționat în 2022, în România, în 1142,9 zile. De perioade foarte lungi aveau nevoie și judecătorii din Spania și Grecia, singurele care mai depășeau plafonul de 900 de zile în astfel de dosare.

Politia-rutiera-piste

În satele din regiune, media s-a situat invariabil sub un an: în Cehia, media zilelor pentru un proces de evaziune fiscală în prima instanță a fost de 285 de zile, în Ungaria – 257,5 zile, iar în Bulgaria – 265 de zile.

ADVERTISING

Procesele pentru luare de mită, de 3 ori mai scurte decât cele de evaziune

O durată decentă, comparativ cu ceea situația din alte state ce figurează în statistica Tabloului de bord privind justiția, o au dosarele de corupție (mită), cu o medie 323,4 de zile, media de soluționare în prima instanță. Această medie este în scădere, față de 2021, când media se situa la 426,7 zile.

Recordul este deținut în această cazuistică de Slovenia – cu 889 de zile. Ea este urmată de Franța, care judecă aceste dosare în 638 de zile.

ADVERTISING

România, cel mai mare număr de litigii civile și comerciale, raportat la populație. Sunt rezolvate destul de rapid

România este campioană și la numărul de litigii civile și comerciale, raportat la populație, cu 7 astfel de cazuri la 100 de locuitori. Un număr în creștere, în perioada 2012 – 2022, după cum arată statistica UE:

Ne urmează Belgia (care a pornit de la un raport mai mare în 2012, dar se află de atunci pe trend descrescător), cu 5,7 de dosare la 100 de locuitori.

În Polonia erau înregistrate, tot în 2022, doar 2,3 de astfel de litigii, iar Ungaria – 1,2, la 100 de locuitori.

ADVERTISING

Citeşte integral articolul Ușor cu spălarea de bani în România: Dosarele specifice au cele mai lungi perioade din UE pentru soluționare în instanță publicat de Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇