Mai mulți foști magistraţi solicită în instanţă indemnizația de pensionare. Aceasta este echivalentă cu șapte salarii brute, adică între 20.000 şi 30.000 de euro. Acest drept salarial a fost suspendat timp de 12 de ani de Guvern și ulterior abrogat. Acum, Înalta Curte trebuie să ia o decizie.
Foștii magistrați consideră că trebuie să primească bonificatia de pensionare echivalentă cu 7 salarii brute, pe motiv că au fost discriminați față de colegii lor care au beneficiat acest drept, relatează TVR Info.
Indemnizația era prevăzută în Statutul magistraților din 2004. Guvernul a suspendat, însă, în 2010 aceste plăți prin ordonanțe pe care le-au emis în fiecare an până în 2022, când acest drept salarial a fost abrogat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să tranșeze procesele deschise de magistrați, iar o decizie este așteptată pe 20 mai.
Ministrul Justiției Alina Gorghiu atrage atenția că statul poate să suspende drepturi salariale prin decizie politică a executivului sau a legislativului.
Expertul anticorupție Laura Ștefan spune că Justiția pierde încrederea opiniei publice și din cauza unor asemenea inițiative.
În decembrie, guvernul a virat peste 200 de milioane de euro din Fondul de rezervă pentru plata drepturilor salariale obținute de magistrați în instanțe. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ceruse peste 700 de milioane de euro pentru plata acestor drepturi.