Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron cer revizuirea tratatelor UE. 13 țări, inclusiv România, se opun

Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron cer revizuirea tratatelor UE. 13 țări, inclusiv România, se opun
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat luni în favoarea unei modificări a tratatelor UE „dacă va fi necesară” şi la renunţarea la votul în unanimitate a celor 27 de state membre în domenii cheie.

„Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susţinut în plenul Parlamentului European. Ea s-a declarat gata să reformeze UE, „schimbând tratatele dacă va fi necesar”, potrivit Agerpres.

Preşedinta executivului european a susţinut acest discurs cu prilejul ceremoniei de închidere a Conferinţei privind viitorul Europei, o amplă consultare cetăţenească la scara UE.

"Europa ar trebui să joace un rol mai important, de exemplu în domeniul sănătăţii sau al apărării. Şi noi trebuie să ameliorăm în permanenţă funcţionarea democraţiei noastre", a mai spus Ursula von der Leyen. "Voi fi mereu de partea celor care vor să reformeze UE pentru ca ea să funcţioneze mai bine", a adăugat ea.

ADVERTISING

Unanimitatea, sursă frecventă de blocaje

Parlamentul European a făcut apel săptămâna trecută la declanşarea unei proceduri de schimbare a tratatelor europene. O etapă riscantă, dar necesară, pentru anumite propuneri precum, de exemplu, dreptul de inţiativă al Parlamentului sau extinderea competenţelor Bruxellesului în materie de apărare sau de sănătate.

Unanimitatea statelor membre, necesară într-un anumit număr de domenii, în special cel financiar, şi sursă frecventă de blocaje, după cum o arată în prezent discuţiile dificile privind un embargo asupra petrolului rusesc, este, de asemenea, pusă în discuţie.

Ideea unei schimbări a tratatelor provoacă totuşi ostilitate din partea Celor 27. Zece ţări din UE, între care Danemarca, Suedia, Finlanda şi Bulgaria, au criticat luni "tentativele neanalizate şi premature" de a lansa o astfel de procedură.

ADVERTISING

Născută dintr-o idee a preşedintelui francez Emmanuel Macron, Conferinţa privind viitorul Europei a început în urmă cu un an. La final, prin intermediul unui vast proces de reunire a unor comisii şi grupuri de lucru tematice, la care au fost asociaţi 800 de cetăţeni, aleşi, diverşi reprezentanţi ai societăţii civile, circa 325 de măsuri din 49 de categorii au fost aprobate pe 30 aprilie.

"Mesajul vostru a fost primit", le-a spus Ursula von der Leyen participanţilor. "Există deja multe lucruri pe care le putem face fără a aştepta", a estimat ea, promiţând noi propuneri în discursul ei privind starea Uniunii de pe 3 septembrie.

Macron propune integrarea Ucrainei într-o nouă structură politică

Emmanuel Macron a pledat și el, luni, pentru revizuirea tratatelor Uniunii Europene. Totodată, preşedintele Franţei propune integrarea Ucrainei într-o nouă structură politică de cooperare comunitară, informează Mediafax.

ADVERTISING

"Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei conferinţe de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European, iar eu o aprob", a afirmat Emmanuel Macron, la Conferinţa pentru Viitorul Europei, desfăşurată la Strasbourg.

Liderii statelor UE urmează să discute despre modificarea tratatelor la reuniunea Consiliului European din iunie. Franţa deţine în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, Emmanuel Macron propune crearea unei "comunităţi politice europene" în care să fie integrată Ucraina, în contextul în care unele state se opun admiterii rapide a acestei ţări în Uniunea Europeană. "Această organizaţie europeană nouă le-ar permite naţiunilor europene democratice care aderă la setul nostru de valori să găsească un nou spaţiu de cooperare politică şi în materie de securitate", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

"Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta sa şi prin curaj, este membră de suflet a Europei noastre, chiar dacă nu îi acordăm mâine statutul de candidat, căci ştim că procesul de aderare ar dura mai multe decenii", a subliniat Macron.

13 state se opun, inclusiv România

Însă treisprezece ţări din UE se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene.

"Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea" unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, între care Polonia, România şi Finlanda, potrivit unui text difuzat luni pe Twitter de Suedia, de asemenea semnatară.

Cele 13 state membre susţin că "nu exclud nicio opţiune în acest stadiu" dar că vor să studieze mai întâi propunerile de reformă prezentate liderilor UE după dialogul cetăţenesc.

"Avem deja o Europă care funcţionează" după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina şi "nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale", avertizează ei, potrivit Agerpres.

Ţările care se opun atrag atenţia asupra riscului unei "pierderi de energie" şi estimează că o revizuire a tratatelor "nu a fost niciodată un obiectiv" al Conferinţei.

Propunerile cetăţenilor "nu trebuie instrumentalizate", adaugă statele semnatare.

Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇