Un român răpit de teroriști a fost eliberat după 8 ani. Cine e și ce urmează pentru Iulian Gherguț. Mesajul lui Iohannis

Un român răpit de teroriști a fost eliberat după 8 ani. Cine e și ce urmează pentru Iulian Gherguț. Mesajul lui Iohannis

Românul Iulian Gherguţ, care a fost răpit în Burkina Faso în urmă cu aproape 8 ani, a fost eliberat în sfârşit.

Anunţul a fost făcut miercuri de Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că Iulian Gherguţ se află, la acest moment, în siguranţă, pe teritoriul României.

El a aterizat astăzi, cu un zbor special, la Baza aeriană 90, după eforturi susținute și negocieri dificile purtate de SIE și diplomația românească pentru eliberarea lui.

De altfel, MAE subliniază că eliberarea este rezultatul "muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetăţeanului român, pe toate palierele şi canalele politico- diplomatice".

ADVERTISING

MAE a ţinut să transmită mulţumiri autorităţilor din Maroc.

„Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri, în numele autorităţilor române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităţilor marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluţionării acestui caz extrem de complicat”, adaugă comunicatul MAE.

Vestea a fost întâmpinată cu felicitări pe Twitter de preşedintele Klaus Iohannis (aflat de altfel în vacanţă):

Ce urmează pentru Iulian Gherguţ

Potrivit procedurilor aplicate și în cazul jurnaliștilor români recuperați după ce au fost răpiți în Irak în 2005, Iulian Gherguţ trebuie să intre într-o perioadă de carantină şi debriefing, în care ofiţerii de informaţii vor încerca să afle ce i s-a întâmplat în cei 8 ani de captivitate, în mâinile teroriştilor.

ADVERTISING

„Etapa numărul 1 când revine este că este pus în carantină. Atunci când ostaticii sunt recuperați, ei sunt puși în carantină cel puțin 21 de zile pentru tot felul de boli care sunt transmisibile, pentru a se vedea ce sechele, ce boli au dobândit.

Modul în care se face această evaluare înseamnă și bani care îi vor fi plătiți lui ca despăgubire. El are dreptul la despăgubire pentru perioada în care a stat acolo”, a explicat Cristian Barna, un fost ofițer de intelligence, pentru Adevărul.

În perioada aceasta, Gherguţ poate fi vizitat de familie, însă nu în primele 3-4 zile, până se fac toate analizele.

ADVERTISING

„După 8 ani se discută cu el, i se asigură niște nevoi bazale, nu e chiar ca într-o închisoare (...) Discutăm de 8 ani în care omul a stat lângă străini”, arată analistul de securitate.

Iulian Gherguț era cel mai vechi ostatic occidental din Sahel

Amintim că Iulian Gherguţ a fost răpit în 2015, pe când lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso.

În 2017, aripa al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu 6 străini ţinuţi ostatici, printre care se afla şi românul Iulian Gherguţ, care atunci făcea apel la autorităţile din ţară să-l ajute. Poziţia oficială a României este că nu plăteşte răscumpărări pentru cetăţenii răpiţi.

Apoi, în 2019, Iulian Gherguţ era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula.

El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇