Un oraș în care pacea e aparentă, iar liniștea ascunde capcane - reportaj din Cernăuți

CORESPONDENȚĂ DIN UCRAINA. Cu ocazia războiului, am ajuns pentru prima dată la Cernăuți, un oraș cu peste 200.000 de locuitori, încercat de istorie. N-am găsit nimic din textura romantică pe care mi-o imaginam prezentă pe străzi, în comportamentul oamenilor și în felul în care-și trăiesc viața. Dar am găsit frica și graba lor de a părăsi o țară invadată de Rusia.
Un oraș în care pacea e aparentă, iar liniștea ascunde capcane - <span style="color:#990000;font-size:100%;">reportaj din Cernăuți</span>
  • Alarmele antiaeriene, sirenele mașinilor de poliție, patrulele militare le reamintesc locuitorilor continuu că e război, deși nu se aud focuri de armă.
  • În oraș sunt deja centre de refugiați pline cu oameni care vin de la Kiev și din sudul țării, unde confruntările armate sunt intense.
  • Serviciile secrete au destructurat o rețea a spionajului rus, care urmărea să ocupe clădiri administrative din Liov și Cernăuți și să formeze o nouă “republică independentă”.
  • În zonele din vecinătatea Cernăuțiului se desfășoară exerciții militare intense și instruirea voluntarilor din forțele ucrainene.
  • Mall-urile din oraș sunt luate cu asalt de cei care se pregătesc să plece în străinătate de frica războiului.

În Cernăuți, în data de 4 martie, pentru a doua oară de la începutul invaziei trupelor rusești a sunat alarma antiaeriană.

Orașul nu a fost bombardat și nu se desfășoară lupte în zonă. Nimeni nu a putut confirma dacă a existat un pericol iminent sau a fost doar un exercițiu.

ADVERTISING

“La noi nu sunt lupte directe, dar în împrejurimi se desfășoară multe exerciții militare”, a spus pentru spotmedia.ro Viorel Petriuc, un luptător voluntar dintr-o localitate învecinată orașului.

După ieșirea din țară pe la vama Siret, pe șoseaua europeană E85, denumită M19 în Ucraina, sunt 45 de kilometri până la Cernăuți. În prima parte, drumul e asfaltat de curând, dar după 25 de kilometri, un șofer din România face un salt pe șosele din anii ’90, pline de petice și gropi.

VIDEO. Microbuze parcate pe marginea șoselei care preiau refugiați să-i transporte spre graniță - Sursa: Spotmedia.ro

Se observă că începuseră lucrările de refacere, dar au fost întrerupte de război. 

Invazia declanșată de Putin a făcut să ajung pentru prima dată în viața mea la Cernăuți, un oraș cu o importantă comunitate românească, parte a țării între 1914 și 1944, cu o pauză de un an, în 1940, când a fost cucerit de Armata Roșie. 

ADVERTISING

Aceasta îl reocupă în 1944 și rămâne sub tutela Uniunii Sovietice până 1991, când URSS se destramă. De atunci, face parte din Ucraina.

Sirenele mașinilor de poliție și ale patrulelor militare nu te lasă să uiți că e război

Cernăuți, pentru mulți români, reprezintă singura legătură materială cu Mihai Eminescu, poetul național. E perceput ca un centru cultural și are o rezonanță romantică, un loc unde se află încă memoria unor vremuri pierdute.

Pornind la drum cu o astfel de imagine în minte, construită de fascinația pe care am avut-o în adolescență pentru viața lui Eminescu, am fost descumpănit când am pătruns cu mașina într-un oraș ce-mi amintea de Bucureștiul anilor ’90, în care se amestecau rănile provocate de regimul comunist cu culorile capitalismului ce răsărise în reclamele stradale și firmele micilor magazine.

SalubritateCernauti
Serviciul de salubritate e încă funcțional în oraș - Foto: Spotmedia.ro

Clădirile vechi ce mai amintesc de vremurile imperiale nu sunt restaurate, iar cele noi sunt grotești.

ADVERTISING

Cu o populație de 260.000 de locuitori, Cernăuți e un oraș important din Ucraina, aglomerat la primele ore ale dimineții, în care războiul se observă doar la o privire mai atentă.

Din loc în loc, pe marginea șoselei, oprește câte un microbuz în care urcă familii care fug în străinătate. 

În data de 1 martie, în oraș s-a deschis un centru de colectare alimente pentru refugiați, administrat de voluntari din localitate. 

Sirenele mașinilor de poliție și militare le amintesc rapid trecătorilor că e război. Acestea străbat în viteză orașul, ordonându-le șoferilor prin megafoane să tragă pe dreapta și să le facă loc.

La Cernăuți și Liov, agenții ruși pregăteau o lovitură de stat

Legea marțială instituită de președintele Zelenski în întreaga țară în 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a oferit puteri nelimitate forțelor de poliție și militarilor.

Această liniște din partea de vest a țării e doar o aparență. SSB, agenția de informații a Ucrainei, a anunțat sâmbătă, 5 martie, că a destructurat o rețea formată din cel puțin 500 de persoane care acționau în Cernăuți și Liov, cu scopul de a crea o republică independentă, pe modelul celor din est - Donețk și Lugansk.

“SBU (serviciul de securitate) a zădărnicit planurile Kremlinului de a crea o nouă <republică independentă> în vestul Ucrainei”, se arată într-un comunicat al agenției de informații.

“Obiectivul realizării acestei grupări de luptă a fost de a crea tensiuni în spatele armatei ucrainene. Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut organizatorul și personajele cheie ale rețelei în regiunea Ivano-Frankivsk”, se mai arată în documentul serviciului ucrainean de securitate. 

SoldatCernauti
Un militar din forțele armate ucrainene cară provizii, amintind că e stare de război - Foto: Spotmedia.ro

“Gruparea făcea recrutări în centrul și vestul țării, având o listă cu peste 500 de trădători. Separatiștii înarmați urmau să elimine forțele de securitate cheie și oficiali guvernamentali.

După aceea, era planificată preluarea clădirilor administrative și proclamarea unei republici pe modelul Donețk și Lugansk și, apoi, unirea cu Rusia. Complicii au depus mărturie împotriva celui care a organizat rețeaua, iar acesta a fost reținut și e cercetat”, a mai anunțat agenția.

Un militar din forțele terestre de apărare civilă, cu banderolă galbenă pe braț, iese dintr-un magazin cu o plasă albă în mână, plină cu mâncare. 

SimbolCernauti
Monument cu numele orașului, scris cu litere chirilice, în culorile drapelului ucrainean, o cruce și un steag străjuiesc șoseaua care leagă România de Cernăuți - Foto: spotmedia.ro

Acest amestec de preocupări cotidiene contaminate de război poate fi observat peste tot în oraș.

În parcarea mall-ului, aflat pe șoseaua principală de acces în Cernăuți, sunt multe mașini care se pregătesc să părăsească țara.

Oamenii își fac ultimele cumpărături și încarcă în portbagaje haine de iarnă, pături, conserve, apoi, se învârt în jurul automobilelor, încercând să mai găsească un spațiu cât de mic în care să mai înghesuie ceva.

Pacea aparentă din oraș ascunde conspiratori, frica de bombardamente, goana după provizii și pregătiri de plecare pentru cei care au resurse. Dar sunt mii de locuitori din Cernăuți care nu pot s-o facă și s-au predat din nou în fața destinului, așa cum au făcut-o de atâtea ori de-a lungul istoriei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇