Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a finalizat, miercuri, dezbaterile pe articole la proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a adoptat o serie de amendamente.
Un amendament adoptat, miercuri, de comisie prevede că la conducerea Parchetului general poate fi numit nu doar un procuror, ci și un judecător.
"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre magistraţii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod", se arată în amendament, potrivit Agerpres.
Deputatul USR Oana Murariu spune că amendamentul a fost formulat de un reprezentant al grupului minorităților naționale și a fost votat de aproape toți membri coaliției PSD-PNL-UDMR.
Mai mult, spune deputatul, amendamentul a fost discutat în ultimul moment, deși dezbaterile au loc de câteva săptămâni.
”Incredibil ce se întâmplă în Comisia specială pentru legile Justiției! Pe ce judecător l-a pregătit coaliția toxică PSD-PNL-UDMR pentru funcția de…procuror general al României? Cea mai disputată chestiune din pachetul de legi ale justiției este modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt. USR și PNL nu s-au înțeles asupra acestei chestiuni când erau în coaliție, la guvernare, împreună pentru că USR PLUS voia depolitizarea.
Acum, când guvernează coaliția toxică PSD-PNL-UDMR, se intervine asupra acestui aspect ÎN EXACT ULTIMUL MOMENT, în ultima zi, la ultimul proiect de lege, după ce deja dezbatem de câteva săptămâni!!! Amendamentul propune ca inclusiv un judecător să poată fi numit în funcția de procuror general al României!
Amendamentul a fost formulat de un reprezentant al grupului minorităților naționale - mai precis președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități naționale, domnul Ibram Iusein, care NU s-a prezentat să îl susțină și a fost votat de aproape toți membri coaliției toxice PSD-PNL-UDMR. Spun aproape toți pentru că unor membri ai coaliției toxice le-a fost RUȘINE să voteze așa ceva.
Deși am primit zeci de e-mailuri cu amendamentele trimise comisiei, NU am primit vreun e-mail cu acest amendament, deși se susține că ar fi fost trimis comisiei în termen”, a scris Oana Murariu pe Facebook.
Propunerea Ministerului Justiției era că Procurorul General este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, în acelaşi mod.
Comisia va avea următoarea şedinţă luni, de la ora 12,30, când urmează să supună votului un raport de adoptare cu amendamente pentru statutul judecătorilor şi procurorilor.
După ce comisia specială va vota raportul, proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este prima cameră sesizată.