Un avion căruia nu i s-a permis aterizarea la Chișinău a ajuns neprogramat pe Otopeni. La bord s-ar fi aflat „persoane suspecte”

Un avion căruia nu i s-a permis aterizarea la Chișinău a ajuns neprogramat pe Otopeni. La bord s-ar fi aflat „persoane suspecte”

Un incident mai puţin obişnuit s-a petrecut, vineri, pe aeroportul Henri Coandă. O aeronavă cu 179 de pasageri la bord care decolase de la Erevan, Armenia, şi trebuia să ajungă în Republica Moldova nu a fost lăsată să aterizeze la Chișinău și a ajuns neprogramat pe Otopeni. Mai mult, când urma să plece de pe Otopeni, s-a primit o alertă cu bombă, neconfirmată în final. Șeful companiei aeriene spune că la bord s-ar fi aflat „persoane suspecte”, iar politicieni de la Chișinău susțin că ar fi vorba de oameni ai lui Ilan Șor.

Ce s-a întâmplat cu aeronava companiei FlyOne

Aeronava companiei FlyOne a aterizat la Otopeni la ora 10:04. Decolase de la Erevan şi trebuia să ajungă la Chişinău, numai că pilotul a cerut să facă o escală neprogramat la Bucureşti, întrucât nu a primit autorizarea de aterizare la Chişinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a explicat, potrivit NewsMaker, că zborul nu a primit aprobarea Chişinăului pentru că operatorul aerian nu a notificat „despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislaţia”.

ADVERTISING

De pe Aeroportul Henri Coandă, avionul urma să decoleze înapoi spre Erevan, numai că, potrivit unor surse citate de News.ro, la 13:29 s-a primit un mesaj de ameninţare cu bombă de la bordul aeronavei, astfel că s-a format dispozitivul special pentru asemenea situaţii, iar aeronava a fost tractată într-o zonă izolată pe platforma aeroportului, iar cei 179 de pasageri au fost debarcaţi.

După verificările de rigoare, s-a constatat că alerta cu bombă este neîntemeiată, iar la ora 16:27 pasagerii s-au reîmbarcat şi la 16.32 avionul a decolat înapoi spre Erevan.

La bord s-ar fi aflat oameni ai lui Ilan Șor

Între timp, la Chişinău, incidentul a fost relatat pe reţelele sociale de deputata Marina Tauber, apropiată a oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care s-a plâns că autorităţile de la Chişinău nu au lăsat aeronava să aterizeze, deşi la bord se aflau, spune ea, persoane în vârstă care aveau nevoie urgentă de asistenţă medicală. Tot ea a dezvăluit însă că la bord se aflau şi participanţi la Congresul blocului politic moldovenesc „Victorie”, format în jurul lui Ilan Şor.

ADVERTISING

„Aceasta este o altă presiune ilegală asupra oamenilor şi o crimă a regimului împotriva propriilor cetăţeni. În calitate de deputat am trimis o solicitare către Direcţia Aviaţiei Civile pentru a explica motivele acestei situaţii grave”, a comunicat Tauber, citată de NewsMaker.

Congresul blocului „Victorie” a avut loc la Moscova, dar în prezent, nu există zboruri directe între Rusia şi Republica Moldova, astfel că se folosesc de obicei rute prin Armenia sau Turcia.

După primul Congres al blocului „Victorie”, care a avut loc tot la Moscova, la întoarcerea la Chişinău delegaţii au fost percheziţionaţi, iar ulterior poliţia a anunţat că asupra pasagerilor au fost găsiţi bani lichizi, în sume mari. Chişinăul acuză Moscova de finanţarea grupării lui Şor, prin transporturi organizate de sume cash, bani care să fie folosiţi ulterior pentru acţiuni destabilizatoare în cadrul războiului hibrid pe care Moscova l-ar duce împotriva conducerii proeuropene a Republicii Moldova.

ADVERTISING

De ce nu a fost aeronava lăsată să aterizeze la Chișinău

După incidentul de vineri de la Bucureşti, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova a venit cu precizări „cu privire la informaţiile distribuite de unele surse media, ce vizează anularea zborului Chişinău-Erevan-Chişinău”.

Instituţia a spus că „operatorii aerieni au obligaţia de a notifica Autoritatea Aeronautică Civilă cu privire la orice modificare a orarului de zbor şi la zborurile adiţionale, pentru a obţine aprobarea prealabilă necesară.

În cazul zborului RMO-EVN-RMO, aceste cerinţe nu au fost respectate. Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislaţia. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară”, au precizat reprezentanţii Autorităţii.

Președintele companiei aeriene: La bord erau persoane suspecte

Solicitat de NewsMaker pentru o reacţie, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei low-cost FlyOne, Vladimir Cebotari (fost ministru al justiţiei şi apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc - n.r.), a declarat că această cursă a fost operată de FlyOne Armenia, care a angajat pentru zbor o aeronavă a Mongolian Airlines.

„Zborul nu a avut permisiune să intre în spaţiul moldovenesc. Pasagerii zboară înapoi la Erevan. A fost un zbor charter, se va analiza”, a menţionat Cebotari.

Potrivit oficialului, compania aeriană analizează circumstanţele celor petrecute.

„După cum am înţeles, la bord erau persoane suspecte, oameni cu un anumit caracter. În timpul zborului, echipajul a modificat unele date de zbor, a făcut o eroare în documentaţie. Unul dintre pasageri a fost suspect, dar încă nu ştim detalii”, a declarat Cebotari.

După aceea, a adăugat preşedintele Consiliului de administraţie al FlyOne, a fost o alarmă falsă că la bord s-ar afla explozibil. Acum, compania aeriană stabileşte toate împrejurările incidentului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇