UE nu este nici ”naivă” şi nici ”intimidată” de Belarus, avertizează Charles Michel

UE nu este nici ”naivă” şi nici ”intimidată” de Belarus, avertizează Charles Michel

Belarusul ar putea juca un rol într-un aflux brusc al unor migranţi în Lituania, a apreciat marţi preşedintele Consiliului European Charles Michel, subliniind că statele membre ale Uniunii Europene (UE) nu sunt nici ”naive” şi nici ”intimidate”.

Grăniceri lituanieni au arestat în ultimele 24 de ore 131 de migranţi, în principal din Africa şi Orientul Mijlociu, mai ales din Irak, iar numărul intrărilor ilegale în ţară a crescut la 1.300 de la începutul lui 2021, în contextul în care în 2020 au avut loc doar 81, relatează AFP.

”Există efectiv o suspiciune că există un rol al regimului din Belarus” al lui Aleksandr Lukaşenko, a declarat Charles Michel într-o vizită în localitatea lituaniană de frontieră Medininkai.

ADVERTISING

”Noi nu suntem naivi, în Europa. Nu suntem nici intimidaţi”, a declarat el presei.

Michel a discutat cu premierul lituanian Ingrida Simonyte, care a apreciat că afluxul ”îngrijorător” de migranţi este ”inspirat de structuri ale Guvernului” din Belarus.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a acuzat marţi autorităţile lituaniene de faptul că au declanşat acest aflux de migranţi prin faptul că au anunţat luni că reduc la zece zile procesul înregistrării solicitărilor de azil.

ADVERTISING

”Dacă voi spuneţi întregii lumi că-i veţi înregistra şi mai repede pe cei care vin pe ruta din Belarus, atunci ei îşi vor continua drumul. Le deschideţi şi mai mult uşa acestor migranţi”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia belarusă ofcială de presă Belta.

Belarusul anunţa la sfârşitul lui iunie o suspendare a participării sale la Parteneriatul Estic, lansat în 2009, menit să conducă la o apropiere între şase foste republici sovietice şi UE, şi îşi rechema ambasadorul de la Bruxelles, ca represalii faţă de impunerea unor noi sancţiuni europene, după deturnarea unui avion la bordul căruia se afla un opozant, arestat pe aeroportul din Minsk.

ADVERTISING

Belarusul, care se află la poarta UE şi are frontiere comune cu Polonia, Letonia şi Lituania, a agitat în mod implicit, cu această ocazie, ameninţarea de a înceta să mai coopereze în lupta împotriva migraţiei ilegale şi crimei organizate.

Majoritatea migranţilor care ajung în Lituania provin din Irak, iar Michel a anunţat că intenţionează să discute cu premierul irakian, săptămâna aceasta, în vederea unei repatrieri a migranţilor.

”Ne vom afla de asemenea în contact cu alte ţări de origine, pentru a vedea cum (...) să cooperăm mai mult cu aceste ţări şi a transmite semnalul că nu poţi veni aici folosind mijloace ilegale”, a subliniat preşedintele Consiliului.

Armata lituaniană a ridicat mai multe corturi, luna trecută, în urma creşteri numărului migranţăilor.

Ministerul lituanian de Interne preconizează să extindă această tabără, pentru a primi ”mii” de migranţi.

Agenţia europeană Frontex a desfăşurat vineri o primă echipă de şase grăniceri în Lituania, iar numărul acestora urmează să crească la 30 luna aceasta.

Lituania, un stat membru UE şi NATO, găzduieşte numeroşi opozanţi belaruşi, inclusiv pe şefa opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, care susţine că a obţinut în mod legitim o victorie în alegerile prezidenţiale belaruse din august 2020 împotriva lui Lukaşenko.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇