Armata israeliană a declarat că a utilizat circa 500 de proiectile lansate simultan de avioane şi de artileria israeliene în cursul recentului său atac asupra sistemului de tuneluri din Fâşia Gaza, relatează sâmbătă DPA.
Un ofiţer de rang înalt a declarat sâmbătă că 160 de avioane de luptă de tipul F-16 şi F-35 au luat parte la atacul asupra aşa-numitului sistem de tuneluri „Metroul din Gaza” în timpul nopţii de joi spre vineri.
Nu se ştie dacă vreun combatant Hamas a fost ucis în cursul acestei operaţiuni. „Dar ar putea fi sute”, a spus ofiţerul israelian, sub rezerva anonimatului.
Media străine au acuzat armata israeliană de manipulare din cauza unui tweet trimis cu puţin timp înainte de atac în care se spunea că trupele terestre israeliene au intrat în Gaza.
Potrivit mass-media, aceasta i-a determinat pe mulţi combatanţi Hamas să se retragă în tuneluri, după care avioanele israeliene au bombardat reţeaua de tuneluri timp de aproximativ 40 de minute.
Armata a negat o manipulare deliberată cu scopul de a întinde o capcană pentru militanţii palestinieni, evocând o eroare de comunicare şi a subliniat că niciun soldat israelian nu intrase în Gaza.
Ofiţerul, citat de DPA, a declarat că Israelul a atacat peste 650 de ţinte în Fâşia Gaza începând de luni, de când s-au intensificat violenţele.
El a adăugat că 31 de ateliere de fabricare a rachetelor aparţinând grupărilor Hamas şi Jihadul Islamic au fost distruse, iar Hamas nu a mai avut posibilitatea de a construi noi rachete.
Scopul operaţiunii a fost să-i descurajeze pe militanţii palestinieni.”Este foarte dificil să ataci ţinte în mijlocul unei zone locuite. Dar este singura modalitate de a descuraja Hamas”, a spus ofiţerul citat.
Interlocutorul DPA a afirmat că armata israeliană încearcă să nu lovească ţinte civile, adăugând că nu se întrevede încă sfârşitul operaţiunii.
Circa 2.300 de rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza spre Israel, deşi 20% dintre acestea au căzut deasupra enclavei de coastă fără să atingă teritoriul israelian. Israelul a declarat că sistemul său de apărare Iron Dome a interceptat cu succes aproximativ 90% din rachetele lansate.
De la ce a pornit totul
Cele două tabere au intrat în actuala fază de agresiuni pe fondul creşterii tensiunilor legate de accesul la locurile sfinte din Ierusalim şi al demersurilor de evacuare a unor rezidenţi palestinieni din Ierusalimul de est.
Situaţia era deja tensionată în rândul palestinienilor, după ce alegerile care urmau să se desfăşoare în mai au fost amânate. Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a anunţat la sfârşitul lunii trecute amânarea primelor alegeri din ultimii 15 ani în teritoriile palestiniene atât timp cât organizarea scrutinului nu este "garantată" în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexat de Israel.
Forţele israeliene şi ale Hamas au fost angajate în trei războaie, din 2008, cel mai recent, din 2014, soldându-se cu moartea a 70 de israelieni şi 2100 de palestinieni.
Actualele violenţe s-au tradus şi în confruntări între evrei şi arabi israelieni. Poliţia a raportat arestări şi atacuri în oraşe ca Beersheba, Lod, Netanya şi Tel Aviv.
În oraşul Qalansawe au fost informaţii privind incendierea unui post de poliţie. Forţele de ordine israeliene au operat 750 de arestări în Israel, pe parcursul acestor incidente.