Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că a fost victima unui atac cibernetic la începutul lui decembrie.
În această scrisoare se arată că atacul a vizat mai multe posturi de lucru la Trezorerie, prin intermediul unui software terţ – BeyondTrust -, şi că a fost realizat, ”potrivit indiciilor disponibile, de către un actor susţinut financiar de China”.
”Imediat ce furnizorul de servicii a alertat Trezoreria, noi am contactat Agenţia de Securitate Cibernetică şi Securitatea Infrastructurilor (CISA) şi am colaborat cu forţele de ordine pentru a stabili care au fost consecinţele intruziunii”, anunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al departamentului, citat de AFP.
”Software-ul corupt a fost retras şi niciun element nu permite să se considere că intrusul a continuat să aibă acces la sistemele informatice ale Trezoreriei”, potrivit aceleiaşi surse.
S-a furat cheia de acces
Potrivit detaliilor furnizate de Trezorerie în scrisoarea trimisă reprezentanţilor, hackerii au reuşit să fure o cheie codificată care dă acces la software-ul respectiv, care le-a permis să ocolească sistemele de securitate şi să acceadă de la distanţă la diverse computere.
Cu toate acestea, este vorba despre un ”incident major de securitate informatică”, recunoaşte departamentul, ceea ce-l obligă de altfel să informeze Congresul.
Departamentul preconizează să ofere detalii suplimentare în termen de 30 de zile, aşa cum prevede o lege din 2014 privind securitatea informatică a sistemelor Guvernului federal.
Atribuirea unui atac cibernetic este pe de o parte foarte dificilă din punct de vedere tehnic, din cauza numeroaselor tehnici folosite de către hackeri pentru a-şi acoperi urmele, iar pe de altă parte este sensibilă din punct de vedere politic.
Nu este însă prima oară când Statele Unite - sau unii dintre aliaţii lor - acuză Beijingul de faptul că se află în spatele acestui tip de acţiuni.
În martie, Statele Unite, Regatul Unit şi Noua Zeelendă acuzau China de faptul că se află în spatele unei serii de atacuri care le-a vizat instituţii publice în ultimii ani, o acuzaţie respinsă de către Beijing drept ”total nefondată” şi pe care a catalogat-o drept o ”calomnie”.
Reacția Beijingului
China a ripostat marţi la declaraţiile Departamentului american al Trezoreriei, conform cărora un atac cibernetic chinez a permis sustragerea unor documente neclasificate, şi a calificat aceste acuzaţii drept "nefondate", informează marţi AFP.
China a dezminţit marţi aceste acuzaţii, Ministerul Afacerilor Externe chinez afirmând că Beijingul "s-a opus întotdeauna oricăror forme de atacuri ale piraţilor informatici", dar "se opune şi mai mult răspândirii de informaţii false la adresa Chinei în scopuri politice".
"Ne-am exprimat în nenumărate rânduri poziţia noastră privind astfel de acuzaţii nefondate, care nu dispun de nicio dovadă", a declarat marţi Mao Ning, purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, în timpul unei conferinţe de presă la Beijing.