Trasee închise la munte și risc maxim de avalanșă. Vântul bate cu peste 100 km/h

Trasee închise la munte și risc maxim de avalanșă. Vântul bate cu peste 100 km/h

Toate traseele din munții Făgăraș, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului rămân închise. Salvamontiștii din Arges recomandă turiștilor să rămână în jurul cabanelor. Vântul suflă cu peste 100 km/h, iar temperatura resimțită ajunge la minus 15 grade..

„Codul galben s-a instalat destul de bine în Munții Făgăraș. Suntem la altitudinea de 1500 m și puteți vedea acest lucru. Vântul suflă cu peste 100 km/h, temperatura aerului este de -7 grade dar resimțită undeva la -15 grade, vizibilitatea este redusă sub 25m. Vă recomandăm să rămâneți în jurul cabanelor”, anunță pe Facebook Salvamont Argeș.

Codul galben s-a instalat destul de bine în Munții Făgăraș. Suntem la altitudinea de 1500m și puteți vedea acest lucru. Vântul suflă cu peste 100 km/h, temperatura aerului este de -7 grade dar resimțită undeva la -15 grade, vizibilitatea este redusă sub 25m. Vă recomandăm să rămâneți în jurul cabanelor. Toate traseele din munții Făgăraș, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului rămân închise. Pentru orice situație de urgență în zona montană vă rugăm să apelați la echipele de salvatori montani aflate în tură operativă în toată bazele Salvamont Argeș. Pentru informații și recomandări apelați Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0SALVAMONT.#SalvamontArges#ConsiliulJudeteanArges

Publicată de Salvamont Argeș pe Sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Salvatorii montani transmit că toate traseele din munții Făgăraș, Iezer-Păpușa și Piatra Craiului rămân închise.

ADVERTISING

„Pentru orice situație de urgență în zona montană vă rugăm să apelați la echipele de salvatori montani aflate în tură operativă în toată bazele Salvamont Argeș. Pentru informații și recomandări apelați Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0SALVAMONT”, se menționează în finalul postării.

Risc maxim de producere de avalanșe

De asemenea, salvamontiştii maramureşeni au anunțat, sâmbătă după amiază, că în Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului este risc maxim de producere a unor avalanşe, la altitudini mari, în condiţiile în care zăpada proaspătă, aşternută peste un strat mai vechi, nu face priză cu acesta iar stratul de omăt nou depus se poate disloca uşor.

ADVERTISING

De altfel, Salvamont România precizează că există risc de avalanşă în toate masivele unde a nins recent.

„Risc de avalanṣă în munţii Rodnei şi munţii  Maramureşului, grad 4-5 (maxim) de la 1300 metri altitudine  până în golul alpin.

Părţile de munte cu expunere est, nord şi sud sunt extrem de încărcate datorită vântului şi căderilor masive de zăpadă. Acolo unde a încărcat şi vântul, la sondarea cu echipamentul din dotare grosimea stratului de zăpadă trece de 150 - 170 cm depozit.

Sunt două straturi, cel de dedesubt care nu are nici un fel de priză cu baza iar cel de deasupra fiind încărcat de asemenea cu zăpadă proaspătă acumulată după ninsoarea de ieri şi azi, undeva la 10-20 cm” a anunţat Salvamont Maramureş.

ADVERTISING

Salvatorii montani precizează că una dintre cauzele care pot duce la producerea unei avalanşe o reprezintă  depozitele de zăpadă şi plăcile masive de vânt, cu instabilitate pe stratul median.

Serviciul Naţional Salvamont informează, într-o postare pe Facebook, că avertizări similare sunt valabile pentru toate masivele unde s-au înregistrat depuneri de zăpadă în ultimele zile.

Avertizare valabila pentru toate masivele în tara unde s-au înregistrat depuneri de zăpadă în ultimele zile !

Publicată de Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont pe Sâmbătă, 27 ianuarie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇