Imaginile zilei vin de la Parlamentul European, asaltat de tractoare și agricultori furioși (Galerie foto)

Imaginile zilei vin de la Parlamentul European, asaltat de tractoare și agricultori furioși (Galerie foto)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Zeci de tractoare şi de agricultori s-au adunat, marţi, în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg, pentru a face presiune asupra eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară.

Au fost organizate două manifestaţii distincte: una a coordonării rurale, pentru a denunţa importul de produse care nu sunt supuse aceloraşi norme ca în Franţa, şi o alta a unei confederaţii care se opune „noilor Organisme Modificate Genetic”.

„Manifestăm aici pentru a ne întâlni cu parlamentarii europeni, pentru a le spune să pună capăt importului de produse care nu respectă normele care ni se impun nouă. În puiul ucrainean, de exemplu, există antibiotice care sunt interzise la noi”, a declarat pentru AFP Germain Krantz, agricultor la Reangen, în departamentul Haut-Rhin, care denunţă o „distorsiune a concurenţei”.

ADVERTISING

Acest membru al coordonării rurale se opune, de asemenea, obligaţiilor de a lăsa terenul pârloagă în UE şi deplânge povara birocraţiei.

"Tot ce cerem este să putem trăi din meseria noastră", a spus, la rândul său, Marie-Paule Boehler, de 43 de ani, care susţine că scoate un profit de "500 de euro la două luni" şi că depinde financiar de soţul ei.

"Oamenii de acolo nu-şi dau seama ce se întâmplă pentru că îşi iau salariile în fiecare lună", a mai spus ea, referindu-se la membrii Parlamentului European.

La câţiva metri distanţă, o altă manifestaţie i-a reunit pe membrii unei confederaţii ţărăneşti şi reprezentanţii a 12 organizaţii ecologiste, precum Greenpeace, Prietenii pământului şi Generaţii viitoare.

Aceşti militanţi veniţi din toată Franţa, unii deghizaţi în albine sau în vaci, le cer eurodeputaţilor să respingă propunerea Comisiei Europene privind relaxarea regulilor privind "noile tehnici genomice", vizând dezvoltarea de varietăţi vegetale rezistente la riscuri climatice sau la insecte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ajunul unui vot al eurodeputaţilor privind această propunere, Sylvie Colas, secretarul naţional al confederaţiei care a organizat protestul, şi-a exprimat îngrijorarea că nu există nici evaluare, nici trasabilitate, nici etichetare a acestor "noi OMG", temându-se de o contaminare a agriculturii biologice şi o "uniformizare" a culturilor.

"Să votezi pentru acest text înseamnă să mergi împotriva dreptului cetăţenilor de a-şi alege alimentaţia, să ucizi filiera biologică, cultura ţărănească, suprimând diversitatea de producţie, şi înseamnă să dezvolţi pesticide şi îngrăşăminte azotate", a declarat ea, pentru AFP.

ADVERTISING

Confruntată cu furia din lumea agricolă, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îngropat, marţi, un proiect de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.

Într-un gest de calmare a agricultorilor, Comisia a propus deja săptămâna trecută o derogare parţială la obligaţiile de a lăsa terenul pârloagă şi o limitare a importurilor ucrainene, promiţând în acelaşi timp "să simplifice" Politica Agricolă Comună (PAC).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇