Un polițist de la Anticorupție susține că șefii DGA l-au amenințat la presiunea unui judecător ICCJ din completul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu. UPDATE Reacția DGA, ICCJ și explicația magistratului: E plin de mușchi și tatuaje!

Un polițist de la Anticorupție susține că șefii DGA l-au amenințat la presiunea unui judecător ICCJ din completul care i-a achitat pe torționarii lui Ursu. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția DGA, ICCJ și explicația magistratului: E plin de mușchi și tatuaje!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un tânăr subinspector de poliție, Gheorghe Giorgian Ciorîia de la Direcția Generală Anticorupție Olt, a dezvăluit pe rețelele sociale că a fost amenințat și intimidat de conducerea DGA, la presiunea judecătorului Alin Sorin Nicolescu de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mai jos găsiţi reacţiile DGA, ICCJ şi chiar a magistratului în cauză

Polițistul relatează un incident cu magistratul, produs la examenul de licență susţinut în iulie la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti.

Geo Ciorîia a avut atunci un schimb de replici cu magistratul, pentru că n-ar fi fost destul de rapid când i s-a cerut cartea de identitate.

În context, Geo Ciorîia i-a reproșat judecătorului că a întârziat. Prezența în sală trebuia să fie de la ora 8.00, dar judecătorul ar fi venit la 8.20. Aşa că poliţistul i-a spus că studenții stau după judecător.

Când i-a dat buletinul ca să confirme prezenţa la examen, magistratul i-a notat datele, ceea ce poliţistul i-a atras atenţia că este ilegal, din motive de GDPR. De fapt, judecătorul voia să ştie cine este şi unde lucrează studentul care a îndrăznit să îl sfideze public.

ADVERTISING

Disputa a continuat şi când judecătorul ar fi comentat că unii candidați cereau prea des să meargă la toaletă.

În aceeaşi zi, poliţistul a fost informat de şeful său direct că este chemat la Bucureşti. S-a dus dimineaţa următoare şi a fost primit de directorul general DGA, chestor principal Liviu Vasilescu, şi de adjuncta sa, chestor șef Manuela Popescu.

"Aceștia mi-au spus că mă aflu acolo din cauza discuției purtate cu domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, iar domnul Vasilescu chiar spunându-mi că, dacă nu îmi place la Direcția Generală Anticorupție, să plec la poliție, fiind oarecum o amenințare voalată din partea lui”.

Polițistul îi acuză pe cei doi şefi ai DGA că l-ar fi obligat să meargă la biroul magistratului de la ÎCCJ să prezinte scuze, însa a așteptat o oră şi nu a fost primit.

Apoi, a venit următorul mesaj de la judecător: „Sper să înţelegi ceva din ecuaţia asta pentru că ţi-a trecut un glonţ pe la ureche…”.

În consecinţă, poliţistul a mărturisit că a ajuns să se teamă să mai lucreze la dosare cu oameni influenți, după ce l-a deranjat pe judecătorul Alin Sorin Nicolescu.

"Menționez faptul că mă tem pentru cariera mea deoarece domnul judecător Nicolescu Alin Sorin pare să fie atât de influent încât să poată controla conducerea Direcției Generale Anticorupție ca pe niște simple marionete".

ADVERTISING

Aici puteţi vedea pe larg povestirea poliţistului:

Mă numesc Ciorîia Gheorghe Giorgian, sunt absolvent al Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București promoția...

Publicată de Geo Cioriia pe Vineri, 11 august 2023

Şi aici:

Sindicatul polițiștilor Europol se oferă să-i scrie demisia lui Liviu Vasilescu, după dezvăluirile poliţistului din Olt.

Situație incredibilă la nivelul conducerii centrale a Direcției Generale Anticorupție Un tânăr ofițer, angajat al...

Publicată de Sindicatul Europol pe Vineri, 11 august 2023

Reacţia DGA: Conducerea instituţiei a solicitat ofiţerului lămuriri

DGA a transmis un punct de vedere, la solicitatea News.ro:

„Un cadru universitar a adus la cunoştinţa conducerii instituţiei faptul că, în contextul susţinerii examenului menţionat, un student cu care a avut un diferend şi-a declinat calitatea de ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie prezentând şi o legitimaţie de serviciu.

Având în vedere aceste aspecte, conducerea instituţiei a solicitat ofiţerului în cauză lămuriri cu privire la situaţia prezentată, ocazie cu care a purtat o discuţie cu acesta. 

În contextul discuţiei menţionate, ofiţerul a confirmat faptul că a avut un  schimb de replici în contradictoriu cu un cadru universitar şi, totodată, a confirmat faptul că l-a încunoştiinţat pe acesta despre calitatea lui de ofiţer DGA.

ADVERTISING

Discuţia purtată la începutul lunii iulie a.c. cu ofiţerul în cauză a avut ca scop clarificarea unei situaţii, prezentată conducerii DGA ca fiind una nepotrivită pentru profilul şi atitudinea unui ofiţer de poliţie al Direcţiei Generale Anticorupţie”.

Oficialii instituţiei precizează că ofiţerul DGA  lucrează de aproximativ un an la Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt, fiind definitivat de curând în profesie ca ofiţer cu atribuţii pe linie de prevenire a corupţiei.

„Totodată, precizăm faptul că faţă de ofiţer nu s-a dispus nicio măsură disciplinară şi că acesta nu se află în cursul vreunei cercetări de natură disciplinară”, mai transmite DGA.

Explicaţia judecătorului: Puţin respect, bă, totuşi, am 50 de ani!

Judecătorul Nicolescu susţine că n-a vrut să-i facă rău poliţistului, iar la conducerea DGA s-a plâns doar aşa, prieteneşte, pentru că e oripilat de cum sunt educaţii poliţiştii tineri.

"Orice spuneam, vocifera, şi era un examen serios, i-am atras atenţia de mai multe ori, la un moment dat nişte fete, studente, mi-au atras atenţia că le deranjează, nu ştiu ce voia să facă, nu fac afirmaţii… totuşi, era un examen serios, e o relaţie profesor-elev, puţin respect aşa, puţin respect, bă', totuşi, am 50 de ani, el are 23 sau 24!", spune judecătorul, despre incidentul de la universitate.

Cât despre faptul că s-a plâns la conducerea DGA, magistratul susţine că a fost o discuţie informală.

"A fost o discuţie informală, l-am sunat pe Liviu (Vasilescu - n.red.) care e prietenul meu şi i-am spus: "Păi aşa îi educaţi pe poliţişti în România, e în regulă, în faţa a 200 de studenţi să mă facă nedemn de funcţia de judecător ICCJ, el care are 23 de ani? Păi ce facem cu societatea asta, cu lumea în care trăim?" atât a fost. M-a întrebat Liviu: "Vrei să îi faci plângere?" i-am zis că nu, n-am făcut în viaţa mea. I-am zis doar că nu e în regulă cum îi educă. Dacă nu pentru poziţia profesor-student, atunci pentru părul meu alb…"

Nu mai e respect, nu mai e nimic! Nu ştiu ce îi învaţă acolo instituţiile care îi educă. El (poliţistul - n.red.) spune în postarea lui că e învăţat să fie demn. Păi nu asta înseamnă să fii demn, demnitate înseamnă să ai răbdare, să ai bun simţ, ce a făcut el e total neonest! (.._) Chiar dacă greşeam eu cu ceva, băi, strângi din dinţi, asta e (...) Dacă eram rău intenţionat îi făceam sesizare scrisă, aveam susţinerea universităţii, aveam tot, nu se poate! Nu e posibil, sunt oripilat!”, a declarat magistratul contactat de Epoch Times.

Judecătorul Nicolescu are o problemă şi cu tatuajele poliţistului şi recunoaşte că l-a acuzat că ia steroizi.

"E un poliţist plin de tatuaje, plin de sus până jos, tatuat, asta e, altă generaţie, şi plin de muşchi, cu nişte muşchi din ăia... Mai merg şi eu la sală să mă întreţin, să-mi ţin mintea limpede, ştiu că nu poţi să faci muşchii ăia decât de la steroizi. Şi i-am zis "atenţie de la steroizi", eu tot bine intenţionat!".

Şefa Înaltei Curţi va sesiza Inspecţia Judiciară

Şefa Înaltei Curți, Alina Corbu, a anunțat că transmite Inspecției Judiciare o sesizare referitoare la judecătorul Alin Sorin Nicolescu.

„Analizând lucrurile care au fost semnalate în spațiul public, am luat decizia de a sesiza Inspecția Judiciară pentru a efectua verificări. Aceste lucruri trebuie clarificate, iar eu nu am cadrul legal pentru a le face. Cei de la Inspecție au competența să verifice și să ne spună ce s-a întâmplat”, a precizat Alina Corbu, pentru Mainnews.

Cine este judecătorul Nicolescu

Alin Sorin Nicolescu este judecător la ICCJ, unde a făcut parte din completuri care au dat decizii şi în câteva dosare celebre.

Astfel, el este unul dintre cei trei judecători care i-au achitat pe foștii ofițeri de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de moartea lui Gheorghe Ursu.

Acelaşi judecător a făcut parte în 2021 din completul care l-a achitat pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, judecat în dosarul deturnării de fonduri operative de la Departamentul de informații și protecție internă, serviciul secret al MAI.

Tot Alin Sorin Nicolescu a fost şi în completul care l-a achitat pe deputatul AUR Mihai Lasca în dosarul în care a fost judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat care s-ar fi ocupat cu traficul de migranți, scrie PressHub.

Din declaraţia de avere depusă în mai 2023, aflăm că judecătorul a încasat de la ICCJ în anul anterior 252.093 de lei (salariu), de la Curtea de Apel București - 14.826 de lei (ca „drepturi salariale restante din hotărâri judecătoreşti”), de la CSM - 13.354 de lei („drepturi bănești din comisii”), iar de la Universitatea Nicolae Titulescu București a câştigat 56.000 de lei (pentru că este cadru didactic). Dacă facem calculele, ajungem la un venit mediu pe lună de peste 5.600 de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇