Test nuclear în Nevada, la câteva ore după ce Rusia a anunțat că iese din tratatul care interzice testele nucleare

Test nuclear în Nevada, la câteva ore după ce Rusia a anunțat că iese din tratatul care interzice testele nucleare

Un experiment care a implicat o explozie de mare putere a avut loc într-un centru de testare din deșertul Nevada, la scurt timp după ce Moscova a anunțat că denunță ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare pentru a fi la același nivel cu SUA.

Testul a avut loc miercuri și a constat în folosirea unor substanțe chimice și izotopi radioactivi pentru „validarea unor noi modele predictive ale exploziilor”, care pot ajuta la detectarea deflagrațiilor nucleare în alte țări, potrivit Departamentului Energiei din SUA, citat de Bloomnerg.

ADVERTISING

"Aceste experimente promovează eforturile noastre de a dezvolta noi tehnologii, în sprijinul obiectivelor SUA de neproliferare nucleară. Ne vor ajuta să reducem amenințările nucleare globale, prin îmbunătățirea detecției testelor nucleare subterane", a transmis într-un comunicat Corey Hinderstein, director-adjunct al Administrației pentru Neproliferare Nucleară de Apărare la Administrația Națională de Securitate Nucleară.

Testul este important în contextul în care s-a produs la scurt timp după ce Rusia și-a anunțat intenția de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, notează Fox News.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un proiect de lege conceput în acest sens a trecut de Duma de Stat şi va fi trimis la camera superioară a Rusiei, Consiliul Federației, care îl va examina săptămâna viitoare. Parlamentarii Consiliului Federației au spus deja că vor sprijini proiectul de lege.

Trimisul Rusiei la Organizaţia Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO), Mihail Ulianov, a declarat în urmă cu două săptămâni că Moscova va revoca ratificarea pactului: „Rusia intenţionează să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu SUA, care au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat. Revocarea nu înseamnă intenţia de a relua testele nucleare".

ADVERTISING

În timp ce SUA au semnat, dar nu au ratificat tratatul, din 1992 au respectat un moratoriu asupra exploziilor de testare a armelor nucleare, moratoriu pe care afirmă că nu intenţionează să îl abandoneze: „Suntem deranjaţi de comentariile ambasadorului Ulianov. O astfel de mişcare din partea oricărui stat membru pune în pericol în mod inutil norma globală împotriva testelor cu explozibili nucleari".

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a afirmat săptămâna trecută că Moscova va continua să respecte interdicția asupra testelor nucleare, dacă Washingtonul va face primul acest lucru.

Tratatul adoptat în 1996 interzice toate exploziile nucleare în toată lumea, dar nu a fost niciodată pus în aplicare. Pe lângă Statele Unite, acordul trebuie ratificat și de China, India, Pakistan, Coreea de Nord, Israel, Iran și Egipt.

Oficialii americani au susținut că e nevoie de mai multă transparență întrucât, deși Statele Unite și Rusia nu testează focoase nucleare, fac așa-numite experimente sub-critice - explozii care verifică funcționarea corectă a armelor nucleare fără încărcătura completă de material atomic necesară pentru o reacție în lanț.

Există îngrijorări că Rusia ar putea relua testele nucleare pentru a încerca să descurajeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a declarat că, deși unii experți i-au vorbit despre importanța efectuării testelor nucleare, el nu și-a format încă o părere în această chestiune.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇