Povestea copilului „miracol”, care a sfidat bombardamentele pentru a veni pe lume

Povestea copilului „miracol”, care a sfidat bombardamentele pentru a veni pe lume
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sute de femei gravide din Gaza nasc acasă, fără asistență medicală, doar cu ajutorul vecinilor și al rudelor. ONU este „profund îngrijorată” pentru femeile însărcinate care nu pot avea acces la asistență medicală în Gaza.

În octombrie, s-a estimat că peste 50.000 de femei din Gaza erau însărcinate, iar mai mult de 100 de naşteri ar trebui să se petreacă în fiecare zi. Totul pe fondul penuriei de produse de bază, inclusiv hrană și apă, și acces redus la asistență medicală.

Numărul spitalelor funcționale a scăzut de la 36 la opt, iar medicii din Gaza spun că sunt copleșiți de victimele atacurilor israeliene. Astfel, sute de femei sunt forțate să nască singure, acasă, ca Hanan.

Când a intrat în travaliu la începutul acestei luni, Hanan a fost prinsă între teama de a naște acasă fără ajutor medical și teroarea atacurilor israeliene dacă încerca să ajungă la spital, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Cu spitalele rămase fără provizii, percheziționate de armata israeliană și deja pline de victime ale războiului, ea a decis până la urmă să-și aducă pe lume fiul cel mai mic acasă.

„A merge la spital însemna să ne riscăm viața”

O asistentă care se adăpostise în blocul lor a venit să o ajute, dar nu a putut oferi mai mult decât sfaturi medicale de bază. Ceilalți copii ai lui Hanan au ascultat îngroziți cum mama lor urla de durere.

„Durerea era chinuitoare și îmi doream să ajung la spital. Dar situația de afară făcea imposibil acest lucru. A merge la spital însemna să ne riscăm viața”, a spus Hanan, la câteva zile după naștere.

Aproape că nu există energie electrică în Fâșia Gaza, sursele de alimentare nu funcționează și rezervele de combustibil pentru generatoare sunt aproape epuizate după mai bine de două luni de atacuri israeliene.

Femeile care locuiesc cu Hanan în bloc s-au adunat pentru ca Haya, asistenta, să-și poată monitoriza pacienta pe parcursul nopții lungi, folosind bateriile telefoanelor pentru a lumina camera.

ADVERTISING

„În ciuda dificultăților legate de încărcarea telefoanelor, au luminat camera pentru a o ajuta pe Haya în timpul nașterii”, a spus Hanan.

De asemenea, femeile au încurajat-o pe Hanan în timpul travaliului și au încercat să o ajute să-și regleze respirația pentru a îndura durerea chinuitoare.

„M-am trezit țipând, în fața copiilor mei, care erau îngroziți”, a spus ea. Fiica ei a început să plângă, iar Hanan s-a străduit să îndure durerea fără să țipe, singura mângâiere pe care o putea oferi lui Sirin, în vârstă de 7 ani.

„Plânsetele lui Sirin mi-au frânt inima. Nu am putut să o liniștesc și a fost speriată de țipetele mele. Așa că m-am străduit să le stăpânesc”, a declarat Hanan.

Copilul „miracol” care a sfidat bombardamentele

Haya lucrase pe secțiile de maternitate din spitale, dar nu a asistat niciodată la o naștere. Brusc, a fost nevoită să facă tot ce putea pentru a-și menține ambii pacienți în viață.

ADVERTISING

„Când capul bebelușului a apărut și plânsetele lui s-au auzit, un val de emoții amestecate – ușurare, frică, bucurie și anxietate – a cuprins pe toată lumea”, a spus Haya.

„A trebuit să improvizez și să tai cordonul ombilical folosind foarfecele din bucătăria lui Hanan. Nu exista niciun sterilizator și era imposibil să ieșim din casă pentru a încerca să cumpărăm ceva”, a completat ea.

Toată lumea din clădire consideră copilul „un miracol”, a adăugat Haya. Părinții lui sunt fericiți că este în viață și pare sănătos, deși nu au reușit să-l ducă la spital pentru a i se face controalele obișnuite.

„Mi-am numit fiul Ward, ceea ce înseamnă flori. Sper că va avea un viitor frumos ca trandafirii. De mic a dat dovadă de o forță remarcabilă, sfidând bombardamentele israeliene și lipsa hranei și a sprijinului medical de bază pentru a veni pe această lume”, a spus Hanan.

În această perioadă, șansele de viață sunt mici pentru copiii născuţi prematur sau cu probleme medicale în Gaza. Sunt 130 de nou-născuți în incubatoare, iar ONU spune că se numără printre pacienții cu cel mai mare risc din teritoriu.

Patru bebeluși au murit în unitatea de terapie intensivă a spitalului al-Nasr, după ce personalul a fost forțat să plece în timpul unui atac și nu a putut să-i ia și pe copii, a informat Human Rights Watch în noiembrie. Alți cinci au murit în spitalul al-Shifa.

A fugit de un război, dar a dat de altul

Hanan, acum mamă a trei fii și o fiică, a fugit de un război brutal cu un deceniu în urmă. De origine palestiniană, crescută în Siria, ea s-a mutat în Gaza în 2012, pentru a scăpa de războiul civil din prima ei casă. Dar și în noua casă a găsit un alt conflict.

Familia sa locuiește în cartierul al-Nasr din vestul Gazei, pe care trupele israeliene le-au ordonat civililor să-l evacueze la începutul războiului. S-au îndreptat spre sud, spre Khan Younis, dar condițiile din oraș erau atât de rele, încât au decis să se întoarcă la al-Nasr.

„Chiar dacă asta însemna să-mi risc viața, am preferat să înfrunt moartea cu demnitate”, a spus ea. „Nu puteam suporta gândul că mă aflu într-un adăpost pentru persoane strămutate, unde copiii mei nu aveau saltele pe care să doarmă și lipseau chiar și produsele esențiale de bază, cum ar fi apă și mâncare”, a mai declarat femeia.

Așa că întreaga familie – Hanan, soțul ei și copiii Hassan, 16 ani, Hamada, 14 ani și Sirin, 7 ani, – s-au întors la al-Nasr.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇