Paza de Coastă a Statelor Unite a confirmat că la bordul submersibilului dispărut în Oceanul Atlantic se aflau cinci persoane. Printre aceştia se numără şi omul de afaceri şi exploratorul britanic Hamish Harding.
Echipele de căutare americane şi canadiene sunt într-o cursă contracronometru pentru a găsi vasul. Se estimează că începând de luni după-amiază, cei cinci oameni de la bord mai aveau aproximativ patru zile de oxigen.
Într-o serie de postări pe Twitter, Paza de Coastă din SUA a scris că submersibilul are o lungime de 6,4 metri.
A dispărut în urmă cu peste 24 de ore, după aproximativ o oră și 45 de minute de la scufundare, scrie BBC.
Aeronave canadiene și americane de survol caută vasul, inclusiv avioane speciale de tip P8 Poseidon, cu capacități de detectare subacvatică.
Robert Blasiak, cercetător la Stockholm Resilience Centre, a declarat că echipele de căutare se confruntă cu condiții grele.
„Oceanul are în medie aproximativ patru kilometri adâncime, așa că acest submersibil este la mare adâncime”, a declarat Blasiak pentru BBC.
El a adăugat că lumina pătrunde doar până la aproximativ un kilometru în suprafața oceanului, deci este „beznă totală și presiunea apei este de aproximativ 400 de atmosfere”.
Submersibilul este folosit să transporte turiști care doreau să vadă cu ochii lor epava Titanicului a fost dat dispărut în Oceanul Atlantic.
OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează și astfel de expediții la epava Titanicului, postase recent pe canalele sale de pe rețelele de socializare că o călătorie subacvatică „e în curs”. Reprezentanții companiei au confirmat în cele din urmă că submarinul lor e cel care a dispărut în apropiere de epavă.
Turiștii care apelează la serviciile OceanGate plătesc 250.000 de dolari pentru un loc în submersibilul care îi duce la epava Titanicului. Întreaga călătorie durează 8 zile.