Departamentul de Stat american a emis o autorizaţie valabilă timp de şase luni pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Siria, după cutremurele de luni. Până acum, astfel de activităţi erau interzise conform sancţiunilor impuse de Washington regimului de la Damasc.
Oficialităţi guvernamentale siriene au cerut de luni comunităţii internaţionale să elimine sancţiunile, apreciind că acestea au provocat lipsa de resurse şi echipamente grele pentru căutarea victimelor în ruine, transmite dpa.
Bilanţul morţilor provocate de seisme în Siria - inclusiv în teritoriile din nord-vest controlate de rebeli - a ajuns la aproape 3400.
"În timp ce aliaţii internaţionali şi partenerii umanitari se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei afectaţi, vreau să fie foarte clar că sancţiunile SUA din Siria nu vor sta în calea eforturilor care salvează vieţi pentru poporul sirian", a declarat Wally Adeyemo, adjunct al secretarului Trezoreriei americane.
Autorizaţia emisă extinde reglementările cu scop umanitar existente, "astfel încât cei care acordă asistenţă să se poată concentra asupra a ceea ce este cel mai necesar: salvarea de vieţi şi reconstrucţia", a adăugat el.
Ministerul de Externe de la Damasc a apreciat însă că măsura este "înşelătoare" şi a cerut Statelor Unite să pună capăt "măsurilor coercitive unilaterale" şi să "înceteze practicile ostile şi încălcările legislaţiei internaţionale".
Într-un comunicat trimis agenţiei de presă oficiale SANA, ministerul "a făcut apel la ţări şi organizaţii internaţionale (…) să ceară eliminarea necondiţionată a blocadei inumane, imorale şi ilegale impuse poporului sirian".
În Siria se duce de 12 ani un război civil, iar sancţiunile impuse de SUA şi de Uniunea Europeană îngreunează exporturile către această ţară.