SUA anunță arestarea unui cetățean rus, fondatorul unei platforme de criptomonede

SUA anunță arestarea unui cetățean rus, fondatorul unei platforme de criptomonede
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autorităţile americane au anunţat miercuri arestarea unui cetăţean rus, fondator al platformei de criptomonede Bitzlato, care are sediul în Hong Kong, pe care îl acuză de spălarea a 700 de milioane de dolari prin activităţi infracţionale.

Anatoli Legkodimov, un cetăţean rus în vârstă de 40 de ani care locuieşte în China, a fost arestat în noaptea de marţi spre miercuri în Miami, Florida, în cadrul unei operaţiuni internaţionale la care au participat şi agenţi francezi.

El urma să fie adus în faţa unui judecător federal pentru a fi pus oficial sub acuzare pentru activităţi neautorizate de transfer de bani.

ADVERTISING

"Astăzi, Departamentul de Justiţie dă o lovitură ecosistemului criptomonedelor şi răspunde la criza de încredere de pe pieţele de criptomonede", a comentat secretarul adjunct Lisa Monaco în cadrul unei conferinţe de presă.

"Fie că încalci legea în China sau în Europa, fie că operezi în sistemul nostru financiar de pe o insulă de la tropice, te poţi aştepta că ai să răspunzi pentru acţiunile tale într-un tribunal din SUA", a adăugat ea, într-o aluzie la arestarea în Bahamas a fostului şef al bursei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried.

ADVERTISING

În acest nou caz, justiţia americană îl acuză pe Anatoli Legkodimov că a adoptat o politică de "identificare minimă" pentru clienţii săi, lăudându-se că nu cere "selfie-uri sau paşapoarte". Ca urmare, Bitzlato a devenit "un paradis pentru fondurile criminale", potrivit Departamentului Justiţiei.

Compania este acuzată că a efectuat majoritatea tranzacţiilor prin "Hydra Market", cea mai importantă platformă de vânzări pe darknet, până când aceasta a fost dezmembrată în aprilie în cadrul unei operaţiuni comune a autorităţilor germane şi americane.

ADVERTISING

Funcţionând în limba rusă din 2015, Hydra Market vindea atât droguri, cât şi documente false pe darkrnet. Potrivit autorităţilor americane, utilizatorii Hydra au schimbat peste 700 de milioane de dolari în criptomonede prin intermediul Bitzlato.

Potrivit plângerii, Anatoli Legkodimov ştia că clienţii săi se ascundeau sub identităţi false pentru a desfăşura activităţi ilegale. Într-un mesaj intern, el a recunoscut că aceştia erau nişte "escroci".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇