Fără sprijinul american, Europa ar rămâne fără un element cheie necesar pentru a contracara un atac al Rusiei. Și va avea nevoie de cel puțin zece ani pentru a surmonta această vulnerabilitate, avertizează experții.
Dacă președintele ales Donald Trump întrerupe cooperarea militară a Statelor Unite cu Europa, așa cum a amenințat, aliații din NATO de pe continent ar pierde o capacitate cheie necesară pentru a rezista agresiunii ruse.
Este vorba de utilizarea aeronavelor și a armelor pentru a lovi sistemele de apărare aeriană, acțiune cunoscută sub numele de suprimarea apărării aeriene Inamice (SEAD). Dacă o armată nu poate executa această misiune critică, aeronavele sale sunt vulnerabile, incapabile să lovească sau să protejeze, lăsând forțele terestre mult mai expuse și mai puțin eficiente, scrie Business Insider.
„Unul dintre cele mai importante lucruri care îi lipsește Europei este SEAD", a declarat Tim Robinson, specialist în aviație militară la Royal Aeronautical Society din Marea Britanie, pentru publicația americană. El a spus că deși SEAD are „un rol crucial", Europa a neglijat acest factor de apărare.
Dependența de SUA se plătește
Există puține platforme SEAD dedicate pe continent. Avioanele Tornado din Germania și Italia au muniție AGM-88 HARM pentru țintirea radarelor și sunt echipate cu sistemul de localizare a emițătorului necesar, dar acestea urmează să fie scoase din uz anul viitor.
Alți parteneri NATO operează aeronave F-16, care pot avea un rol SEAD, dar numai avioanele de luptă ale US Air Force sunt echipate cu sistemul de țintire HARM pentru o misiune SEAD mai bună.
Aliații americani din Europa caută din ce în ce mai mult să înlocuiască avioanele mai vechi cu F-35, ceea ce e lăudabil, însă numai câțiva achiziționează și rachete AGM-88, foarte potrivite pentru misiunile SEAD.
România a achiziționat 32 de avioane F35 care ar urma să ajungă în țară în 2030, acesta fiind cel mai mare contract pe care Guvernul României prin Ministerul Apărării Naţionale l-a semnat după Revoluţie.
Justin Bronk, un expert de la organizația Royal United Services Institute, a scris la începutul anului trecut că în ciuda capacităților de ultimă generație ale avionului stealth F-35, simpla lui desfășurare nu este suficientă pentru a acoperi nevoile SEAD ale statelor membre NATO.
Această situație a lăsat Europa foarte dependentă de SUA, o problemă tot mai stringentă în condițiile în care războiul din Ucraina a arătat cât de importantă este anihilarea bateriilor de apărare aeriană inamice în conflictul modern.
În Ucraina, niciuna dintre părți nu a reușit să desfășoare operațiuni SEAD cu succes, punând în impas ambele forțe aeriene și forțând unitățile terestre să se implice în lupte de uzură soldate cu pierderi grele, notează publicația citată.
Mattias Eken, expert în apărarea antirachetă la RAND Corporation, a spus că o lecție importantă din războiul din Ucraina este că „forțele aeriene trebuie să fie capabile să găsească, să suprime și să distrugă" rachete sol-aer mobile pentru a obține superioritatea aeriană „chiar și împotriva oponenților de stat moderat echipați".
Nicio altă forță aeriană occidentală, cu excepția Statelor Unite, nu are capacități SEAD semnificative, a adăugat el. Toate celelalte forțe ale NATO „au resurse limitate de penetrare, stocuri de muniție și experiență în operarea unor pachete mari de atacuri mixte".
Generalul american în retragere Gordon Davis, fost secretar general adjunct al NATO pentru divizia de investiții în apărare, a declarat că „în caz de agresiune, marea majoritate a aeronavelor SEAD va fi furnizată de SUA".
Davis a declarat pentru BI că SUA dețin aeronavele stealth, inclusiv bombardiere penetrante, necesare pentru a localiza și distruge apărarea antiaeriană rusă, iar aeronavele americane au capacități de informații "pe care NATO le-ar înlocui cu mari dificultăți".
El a avertizat că fără capacități SEAD mai bune sau sprijinul SUA, NATO „ar fi pusă sub presiune pentru a fi eficientă într-o agresiune rusă masivă".
Experții în război de la Centrul SUA pentru Studii Strategice și Internaționale au scris în aprilie 2023 că „NATO este acum complet dependentă de Statele Unite pentru capacitățile SEAD".
Iar dacă privim în perspectivă, Europa nu mai poate fi 100% sigură că poate conta pe Statele Unite în caz de nevoie. Trump a fost un critic puternic al NATO și în primul său mandat a amenințat cu retragerea din alianța militară, dacă alți membri ai Alianței nu vor cheltui mai mult pentru apărarea lor. Iar recent a fluturat din nou amenințări deloc voalate că ia în calcul ieșirea SUA din NATO, dacă aliații "nu-și plătesc facturile".
Majorarea cheltuielilor militare ale continentului nu sunt suficiente pentru a sprijini Ucraina și a se pregăti pentru amenințările Rusiei - Europa încă are nevoie de SUA, avertizează experții militari.
Pe de altă parte, forțele americane sunt acum atât de integrate în Europa încât, dacă se întâmplă ceva în curând, „sunt implicate automat", cu excepția cazului în care SUA fac o schimbare majoră de politică pentru a-și aduce trupele acasă, a spus Gordon.
„Le-a picat fisa" europenilor
Europa ia măsuri pentru a-și soluționa deficiențele. O companie paneuropeană de apărare dezvoltă acum o nouă rachetă SPEAR-EW.
„Cred că le-a picat fisa", a spus Robinson, adăugând că nu e suficient. „Cred că este nevoie de timp pentru ca toate capitalele europene și, poate, organizațiile multinaționale să ia avânt."
Michael Bohnert, expert în război la RAND Corporation, a spus că ar putea dura mulți ani pentru a reconstitui un lanț de aprovizionare pentru rachetele necesare. Asta înseamnă că nu există într-adevăr opțiuni bune pentru a acoperi un deficit pe termen scurt, dacă SUA se retrag, a spus el pentru BI.
Robinson a spus că Europa are o bază industrială avansată, dar „problema este că totul este fragmentat".
Remedierea deficitelor SEAD ale Europei va dura, timp în care va fi mai vulnerabilă la atacuri. Dar Rusia și-a demonstrat incapacitatea de a-și folosi efectiv propriile active – un defect care în cele din urmă ar putea ajuta Europa.
„Dacă va fi un război, nu abilitățile Europei o vor salva. Ci incapacitatea Rusiei", a mai spus Bohnert.
T.D.