Joi, la Palatul Victoria, a avut loc ceremonia de semnare a Protocolului privind lansarea programului de tranziţie a Forţelor Aeriene Române către avioanele F-35 – aeronave de generaţia a V-a.
Documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
Achiziţia avioanelor F-35 reprezintă cel mai mare contract pe care Guvernul României prin Ministerul Apărării Naţionale l-a semnat după Revoluţie, spune premierul Marcel Ciolacu, prezent la eveniment.
"Din punctul meu de vedere, este cel mai important contract semnat de către România după Revoluţie, în direcţia înzestrării Armatei României şi siguranţei apărării naţionale", a mai declarat Marcel Ciolacu.
"Astăzi, România face un pas important în consolidarea securităţii sale şi în întărirea parteneriatelor internaţionale (...) Marcăm astfel o etapă esenţială în procesul de modernizare a Forţelor Armate ale României. (...) Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în procesul de înzestrare a Forţelor Armate Române pentru a fi capabile să facă faţă provocărilor globale, fiindcă, din păcate, situaţia geopolitică actuală demonstrează nevoia accentuată de capabilităţi de descurajare şi defensive credibile, atât la nivel aliat, cât şi la nivel naţional", a afirmat Ciolacu.
El a subliniat că avioanele F-35, cu tehnologia lor de ultimă generaţie, vor întări semnificativ capacitatea de apărare a ţării.
"Ne vor asigura nu doar accesul la un sistem avansat din punct de vedere tehnologic, dar şi o interoperabilitate îmbunătăţită cu aliaţii noştri din NATO. Aceste aeronave reprezintă vârful tehnologiei aviatice şi vor juca un rol central în strategia noastră de apărare. Ele vor deveni un simbol al puterii aeriene şi al capacităţii noastre de reacţie rapidă în faţa oricăror ameninţări", a adăugat premierul.
Pentru această achiziţie, săptămână trecută, la propunerea Guvernului, Parlamentul a aprobat o lege specifică, act normativ care va permite derularea în condiţii optime a achiziţiei de echipamente şi servicii specifice F-35, instruirea piloţilor şi personalului tehnic-ingineresc.
"Prin integrarea acestor avioane în Forţele Armate Române, România va stimula dezvoltarea sectorului apărării şi va sprijini crearea de locuri de muncă în domenii cheie ale industriei de apărare şi tehnologie", a evidenţiat Ciolacu.
Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec, a declarat că achiziţia va contribui "semnificativ" la apărarea pe termen lung a NATO şi la securitatea colectivă.
"Este onoare să mă alătur dvs astăzi pentru un moment semnificativ în Parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite şi România: semnarea contractului pentru achiziţionarea de către România a avioanelor de luptă F-35.
Decizia României de a achiziţiona aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a forţelor Armatei române şi va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianţei NATO şi la securitatea noastră colectivă. Poziţia României de lider pe Flancul estic al Alianţei continuă să joace un rol esenţial în promovarea securităţii euroatlantice", a afirmat Kavalec.
La eveniment au mai participat, între alţii, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul Economiei, Radu Oprea.