Fabrica de Arme de la Cugir, judeţul va fi modernizată cu peste 400 de milioane de lei și va crește capacitatea de producție a muniției de tip NATO.
Modernizarea fabricii are în vedere diversificarea gamei de fabricație a muniției de tip NATO de diferite calibre, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern al Ministerului Economiei, informează Europa Fm.
Durata de realizare a investiției este de 3 ani, iar finanțarea va fi asigurată de Uzina Mecanică Cugir S.A. din surse proprii, provenite din majorarea de capital.
Măsura vine după ce, săptămâna trecută, aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme de la Cugir au participat la un protest, ei reclamând lipsa contractelor.
Angajaţii au spus că sunt învăţaţi să muncească, dar „stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte. Ei au cerut demisia ministrului Economiei, Radu Oprea.
În replică, ministrul a explicat că Fabrica de Arme Cugir s-a bazat timp de mulţi ani pe un singur partener extern. El a subliniat că le-a transmis celor de la fabrică faptul că ”nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client”.
Ministrul a arătat a alocat fonduri pentru construirea unei hale noi în incinta fabricii, însă timp de doi ani acolo nu s-a întâmplat nimic, deşi banii existau. Acesta a fost şi motivul pentru care vechea conducere a fost schimbată.
”La Fabrica de Arme Cugir, 130 de milioane de lei sunt în conturile fabricii, trebuiau să înceapă un program de modernizare a unei hale, din păcate, am constatat că nu s-a întâmplat nimic, lucru care ne-a dus la consolidarea deciziei de a schimba managementul.
Astăzi, cu surprindere, am aflat că nu mai aveau nici măcar conturile deschise pe platforma de licitaţii publice, deci toate demersurile care ar fi trebuit făcute pentru modernizarea halei, începând cu studiul de fezabilitate, cu proiect, cu construcţie, pentru a putea să primeşti transfer de tehnologie noi, nu s-a întâmplat, din păcate”, a spus el.
Radu Oprea a susţinut că a vorbit cu sindicatele şi cu managementul, iar principala grijă este asigurarea fondurilor pentru plata salariilor, pentru ca angajaţii să fie păstraţi, iar în paralel fabrica să se dezvolte.