Rusia și-a adus armele nucleare tactice mai aproape de granița NATO: Țările amenințate direct - HARTĂ

Rusia și-a adus armele nucleare tactice mai aproape de granița NATO: Țările amenințate direct - HARTĂ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia a mutat arme nucleare tactice în Belarus, în prima desfășurare a arsenalului nuclear în afara teritoriului rus după Războiul Rece. Cel puțin patru state NATO sunt acum amenințate direct.

Staționarea armelor nucleare tactice în Belarus, care împarte o graniță de 1.076 de kilometri cu Ucraina, permite aeronavelor și rachetelor rusești să vizeze eficient potențialele ținte.

De asemenea, extinde semnificativ capacitatea Rusiei de a lovi mai multe țări NATO din Europa Centrală și de Est, scrie Newsweek.

O hartă și o analiză recentă a imaginilor din satelit realizată de publicația americană arată două locuri din Belarus în care s-ar afla aceste arme: un depozit militar lângă Asipovici, în centrul Belarusului, și un potențial spațiu de depozitare din Prudok, localitate care este mai apropiată de granița de nord-est.

ADVERTISING

Aceste desfășurări aduc capacitatea de atac nuclear a Rusiei cu sute de kilometri mai aproape de aliații NATO.

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia sunt direct amenințate de aceste arme. Zona de nord-est a României s-ar afla în raza de acțiune a acestora, după cum se poate vedea pe hartă.

harta-Rusia-arme-nucleare
Sursa: Newsweek / ISW, ICAN

O altă țară din NATO, Slovacia, s-ar afla parțial în bătaia armelor tactice nucleare din Belarus, iar în afara teritoriului alianței Republica Moldova și Ucraina ar fi, de asemenea, parțial vizate.

Depozitul din Asipovici, aflat la 190 de kilometri de granița cu Ucraina, are acum un gard de securitate cu trei straturi și instalații noi de depozitare nucleară. Iar depozitul de la Prudok este și mai apropiat de flancul estic al NATO.

ADVERTISING

Ce urmărește Rusia

Experții spun că aceste îmbunătățiri fac parte din strategia Rusiei de a-și consolida descurajarea nucleară de-a lungul graniței de est a NATO, scrie Newsweek.

Spre deosebire de rachetele balistice intercontinentale concepute pentru a distruge orașe întregi, armele nucleare tactice sunt mai puțin puternice și sunt menite utilizării pe câmpul de luptă.

Deși Rusia nu a dezvăluit numărul total de arme nucleare staționate în Belarus, președintele Aleksandr Lukașenko a spus că țara sa găzduiește acum câteva zeci dintre ele. "Am adus focoase nucleare aici și nu sunt doar câteva. Nici n-au observat când le-am adus aici", a declarat președintele belarus, referindu-se la incapacitatea Occidentului de a urmări transferul armelor.

ADVERTISING

Vladimir Putin a anunțat anterior finalizarea instalațiilor speciale de depozitare din Belarus, întărind postura nucleară a Moscovei pe fondul tensiunilor crescute cu Occidentul.

Mișcarea vine după ce Putin a actualizat doctrina nucleară a Rusiei, coborând pragul de utilizare a unor astfel de arme. Noua politică permite un răspuns nuclear chiar și la atacurile convenționale ale unor țări susținute de state care dețin arme nucleare.

Andrii Kovalenko, șeful Centrului Ucrainean de Combatere a Dezinformarii, a scris într-o postare pe Telegram că desfășurarea armelor în Belarus va fi prezentată "doar în scop informativ, pentru a trezi teamă în Europa", ca urmare a deciziei unor țări de a permite Ucrainei să-și folosească armele pentru a lovi ținte în Rusia.

Belarus așteaptă și Oreșnik

Pe de altă parte, Lukașenko a declarat, marți, că Rusia se pregătește să desfășoare în Belarus și noua rachetă hipersonică Oreșnik. "Rușii ne vor furniza rachete gratuit", a spus el, citat de presa din Belarus, adăugând că țara sa va alege ce să țintească cu rachetele, relatează Politico.

Rusia a folosit pentru prima dată racheta Oreșnik pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la sfârșitul lunii trecute, ca răspuns la utilizarea de către Kiev a armelor avansate furnizate de Franța, SUA și Marea Britanie pentru atacuri la distanță în Rusia. După lansarea rachetei, Putin a declarat că nu există mijloace de a contracara o astfel de armă.

Putin a amenințat atunci și țările care ajută Ucraina să se apere împotriva Rusiei. "Ne considerăm îndreptățiți să ne folosim armele împotriva instalațiilor militare ale acelor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalațiilor noastre", a spus el.

Noua rachetă balistică hipersonică reduce nevoia de arme nucleare, a afirmat marți liderul de Kramlin, reducând, aparent, amenințarea unei conflagrații nucleare pe fondul escaladării războiului împotriva Ucrainei.

"În mare, ceea ce avem noi nevoie acum nu este să îmbunătățim doctrina nucleară, ci Oreșnik", a spus Putin, în timpul unei reuniuni a Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și Drepturile Omului, potrivit presei de stat ruse. "Un număr suficient de astfel de sisteme moderne face, pur și simplu, inutilă nevoia de utilizare a armelor nucleare", a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇