Înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad a zdruncinat credibilitatea preşedintelui rus Vladimir Putin în rândul aliaţilor săi, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA.
Sfârşitul regimului de două decenii al lui Assad a fost o „înfrângere politică strategică pentru Moscova şi a aruncat Kremlinul într-o criză în timp ce încearcă să-şi păstreze prezenţa militară strategică în Siria”, a scris ISW în ultimul său raport, prezentat duminică.
După ce au cucerit oraşe mari precum Alep, Hama şi Homs în doar câteva zile, rebelii islamişti au intrat duminică în Damasc, au declarat răsturnarea guvernului Assad şi au proclamat capitala eliberată.
"Incapacitatea sau decizia Rusiei de a nu întări regimul lui Assad în timp ce ofensiva opoziţiei siriene înregistra avansuri rapide în întreaga ţară va dăuna credibilităţii Rusiei ca partener de securitate sigur şi eficient în întreaga lume, ceea ce la rândul său va afecta negativ capacitatea lui Putin de a obţine sprijin în întreaga lume pentru lumea multipolară dorită", se arată în analiza ISW, citată de DPA.
ISW a adunat "indicii puternice" că Rusia a stabilit condiţii pentru evacuarea activelor sale militare din Siria şi că prezenţa militară rusă nu este sigură.
"Chiar dacă Rusia îşi menţine unele sau toate bazele în Siria, este o pierdere geopolitică majoră pentru Moscova, deoarece prezenţa continuă a Rusiei în Siria va fi la mila grupurilor de opoziţie siriene pe care Kremlinul obişnuia să le numească teroriste", subliniază analiștii militari americani.
Assad şi-a abandonat postul şi a părăsit Siria, a transmis duminică Ministerul rus de Externe, fără a oferi nicio informaţie despre locul unde se află fostul său aliat. Moscova este în contact cu grupuri din Siria, a adăugat diplomaţia rusă.
Rusia a oferit sprijin militar critic regimului Assad din 2015.