Rebelii HTS au anunțat că au cucerit capitala Siriei, Damasc, iar președintele Bashar al-Assad a fugit din țară. Rebelii au preluat controlul și asupra celebrei închisori militare Saydnaya, considerată un „abator uman”, și au eliberat deținuții. Premierul Siriei a declarat că este gata să predea guvernul opoziției într-o tranziție pașnică. Evenimentele de astăzi vin la capătul unei campanii fulgerătoare, de numai 11 zile, în care a fost pus capăt regimului Assad și unei ere întunecate din istoria Siriei.
Grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care conduce o coaliţie de rebeli în Siria, a anunţat într-o declarație la televiziunea publică, sfârşitul tiraniei lui Bashar al-Assad şi o Sirie „liberă”, după ce a reușit să ocupe și capitala Damasc, la capătul unei campanii fulgerătoare, pornită în urmă cu numai 11 zile, relatează Reuters și AFP.
La 27 noiembrie, o coaliţie a rebelilor, condusă de HTS, considerată teroristă de către ONU, Statele Unite şi unele ţări europene, a lansat o ofensivă din fieful său de la Idleb, localitate aflată în nord-vestul țării.
În numai câteva zile, forțele rebele au cucerit zeci de localităţi şi oraşe strategice, fiind cea mai spectaculoasă ofensivă din ultimii 13 ani în războiul din Siria.
În comunicatul citit la televiziune, rebelii au anunţat căderea „tiranului" Bashar al-Assad şi eliberarea capitalei Damasc. De asemenea, ei au precizat că au eliberat toţi deţinuţii „închişi pe nedrept" şi au cerut protejarea bunurilor statului sirian „liber".
„Este sfârşitul unei ere întunecate şi începutul uneia noi. Oamenii care au fost strămutaţi sau au fost închişi de domnia de jumătate de secol a regimului Assad se pot întoarce acum acasă. Va fi o nouă Sirie în care toată lumea trăieşte în pace şi dreptatea prevalează, au scris rebelii HTS pe Telegram.
Forţele lui Assad mai controlează doar regiunea de coastă. Statul Major General al Armatei Siriei a ordonat tuturor militarilor să se predea. Peste 1.000 de militari sirieni au intrat în Irak pentru a cere azil.
Sute de persoane în mașini și pe jos s-au adunat într-o piață principală din Damasc fluturând și scandând „Libertate”, au declarat martori.
În Piaţa Omeiazilor, zgomotul focurilor de armă s-a amestecat cu strigătele de „Allahu Akbar" (Dumnezeu e mare).
„Aşteptam această zi de multă vreme", a declarat Amer Batha din Piaţa Omeiazilor pentru AFP.
"Nu-mi vine să cred că trăiesc acest moment. Începe o nouă poveste pentru Siria", a declarat acest locuitor al Siriei.
Celebra închisoare din Sayadnaya a fost eliberată
Rebelii au anunțat și că au preluat controlul asupra celebrei închisori militare Saydnaya, la nord de Damasc.
Rebelii ar fi eliberat deja prizonierii din Saydnaya, o închisoare descrisă de ONU drept un „abator uman”, unde mii de susţinători ai opoziţiei ar fi fost torturaţi şi executaţi. Alte mii de persoane ar putea fi reţinute în prezent.
„Sărbătorim împreună cu poporul sirian vestea eliberării prizonierilor noștri și a eliberării lanțurilor lor și anunțăm sfârșitul erei de nedreptate din închisoarea Sednaya”, au transmis rebelii.
Videoclipuri neverificate care circulă pe reţelele de socializare par să arate oameni ieşind din incinta închisorii.
Asociaţia Deţinuţilor & Dispăruţilor din închisoarea Sednaya a declarat că deţinuţii eliberaţi se îndreaptă spre Manin, un oraş din apropierea Damascului.
Președintele Bashar al-Assad a fugit
Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Damascul spre o destinaţie necunoscută, a anunţat agenţia de presă Reuters citând doi ofiţeri sirieni de rang înalt.
Monitorul de război SOHR spune că un avion privat care a părăsit aeroportul din Damasc îl transporta probabil pe Assad. Trupele guvernamentale de pe aeroport au fost evacuate după plecarea acestuia.
„Assad a părăsit Siria prin aeroportul din Damasc, înainte de retragerea membrilor forţelor armate şi de securitate” de la faţa locului, a declarat pentru AFP și directorul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane.
Nu se ştie unde s-a refugiat, dar familia lui deţine importante proprietăţi la Dubai.
Au fost informaţii neconfirmate că un avion Il-76 rusesc, care a decolat în această noapte de pe Aeroportul din Damasc şi-l avea la bord pe Assad, s-ar fi prăbuşit lângă oraşul Homs, tot în Siria.
Toate zborurile de pe aeroportul din Damasc au fost anulate.
Premierul vrea o tranziție pașnică
Premierul Siriei, Mohammed Ghazi Jalali, a declarat că este gata să predea guvernul opoziției într-o tranziție pașnică.
Liderul opoziţiei siriene, Hadi al-Bahra, a declarat, pentru postul de ştiri Al-Arabiya, că regimul Assad a căzut şi că „a trecut o eră întunecată din istoria Siriei”.
Bahra - care conduce Coaliţia Naţională a Forţelor Revoluţiei Siriene şi a Opoziţiei - a subliniat că situaţia din Damasc este sigură.
„Pentru oamenii noştri din toate sectele şi religiile, atâta timp cât nu ridicaţi armele împotriva niciunui alt cetăţean şi atâta timp cât rămâneţi în casele voastre, sunteţi în siguranţă”, a scris el pe X.
„Nu vor exista cazuri de răzbunare sau represalii şi nici încălcări ale drepturilor omului. Demnitatea oamenilor va fi respectată şi păstrată”, a adăugat el.
SUA monitorizează situația și vor să prevină revitalizarea ISIS
Joe Biden și echipa sa monitorizează „evenimentele extraordinare” și sunt în contact cu partenerii regionali, a anunțat Casa Albă.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că Statele Unite „nu vor interveni” în războiul civil din Siria, dar vor „lua măsuri” pentru a preveni orice posibilă revitalizare a ISIS, conform CNN.
„Statele Unite nu vor interveni militar într-un război civil sirian. Ceea ce vom face este să ne concentrăm pe priorităţile şi interesele naţionale de securitate ale Americii,” a spus Sullivan în cadrul unei discuţii la Forumul Naţional de Apărare Reagan din California.
Sullivan a adăugat că, deşi SUA nu vor lua partea niciuneia dintre taberele implicate în războiul civil, vor lua măsuri necesare pentru a preveni revitalizarea ISIS în nord-estul Siriei şi pentru a sprijini aliaţii regionali.
„Primul aspect, şi cel mai important, este să nu permitem revitalizarea ISIS, iar noi vom lua măsuri pentru a ne asigura că acest lucru nu se întâmplă,” a spus Sullivan.
„În al doilea rând, avem un interes profund în consolidarea securităţii partenerilor noştri din regiune – Israel, Iordania, Irak şi alţii – şi vom face asta. În al treilea rând, vom acorda atenţie situaţiei umanitare pentru că credem că avem obligaţia de a face acest lucru”, a precizat el.
Comentariile sale vin după ce preşedintele ales Donald Trump a cerut ca SUA să nu se implice în nicio schimbare de regim şi să permită conflictului să-şi urmeze cursul.
Sullivan a mai menţionat că administraţia Biden este „în acord deplin” cu analiza lui Trump, conform căreia evenimentele din Siria sunt rezultatul epuizării resurselor Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
El a reiterat că oficialii sunt îngrijoraţi de ceea ce ar putea urma, având în vedere că gruparea din avangarda forţelor rebele este desemnată de SUA drept organizaţie teroristă.
„(Grupul) a avut elemente afiliate unor grupări care au sânge american pe mâini,” a spus Sullivan.