Facţiunile rebele din Siria, care au pornit o ofensivă fulgerătoare în urmă cu câteva zile, anunță că se apropie și au început să încercuiască capitala Damasc, în timp ce forţele guvernamentale siriene își abandonează poziţii strategice. În fața avansului spectaculos, Rusia intervine și spune că este inacceptabil, Trump declară că SUA nu trebuie să intervină, iar MAE i-a avertizat pe cetățenii români care se află în Siria să plece cât mai repede de acolo. Se estimează că în 48-72 de ore, capitala ar putea să cadă.
„Forţele noastre au început faza finală a încercuirii capitalei Damasc”, a anunţat un important comandant al coaliţiei rebele, Hassan Abdel Ghani.
Forţele guvernamentale s-au retras din localităţi situate la aproximativ zece kilometri de Damasc, a anunțat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), citat de AFP. Acestea şi-au abandonat, de asemenea, poziţiile în provincia Quneitra, aflată la marginea Platoului Golan anexat de către Israel.
Coaliţia rebelilor, condusă de islamişti radicali, a preluat deja controlul asupra a două oraşe principale siriene, Alep, în nord, şi Hama, în centru. Rebelii se aflau sâmbătă la porţile oraşului Homs (centru). Armata siriană s-a retras din Hama şi Alep.
„Forţele regimului au evacuat poziţiile militare şi de securitate, în timp ce funcţionarii şi-au părăsit posturile în provincia Quneitra", a declarat pentru AFP şeful OSDO.
Sâmbătă, protestatarii au doborât și statuia tatălui președintelui sirian Bashar al-Assad, aflată într-o piață principală din suburbia Jermana, la aproape 10 kilometri de centrul Damascului, au declarat un martor și activiști pentru Reuters, relatează The Times of Israel.
Gruparea şiită libaneză Hezbollah a trimis 2.000 de combatanţi ca întărire în oraşul Al-Qusayr, una dintre fortăreţele sale în Siria, în apropiere de frontiera cu Libanul, pentru a-l apăra în cazul unui atac din partea rebelilor, a indicat sâmbătă o sursă apropiată grupării libaneze proiraniene.
Hezbollah, care a luptat alături de guvernul sirian în trecut, „nu a luat parte" la confruntările actuale cu rebelii, conform sursei citate.
La 27 noiembrie, o coaliţie a rebelilor, condusă de către gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), considerată teroristă de către ONU, Statele Unite şi unele ţări europene, a lansat o ofensivă din fieful său de la Idleb, aflată în nord-vestul țării.
În numai câteva zile, forțele rebele au cucerit zeci de localităţi şi oraşe strategice, fiind cea mai spectaculoasă ofensivă din ultimii 13 ani în războiul din Siria.
Deși unele surse susțin că preşedintele sirian Bashar al-Assad (foto) a fugit, având în vedere că nu a mai fost văzut de câteva zile, președinția siriană a informat, sâmbătă, că acesta îşi continuă activitatea de la Damasc.
Rusia: Este inacceptabil
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că teritoriul sirian nu poate cădea sub controlul "teroriştilor" în urma ofensivei majore a rebelilor islamişti care au ocupat zone întregi ale ţării, relatează AFP.
„Este inacceptabil să se permită unui grup terorist să preia controlul asupra teritoriilor, încălcând acordurile existente, începând cu Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care reafirmă ferm suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Republicii Arabe Siriene", a declarat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie din 2015 privind o soluţie politică în Siria.
O reuniune dedicată Siriei a avut loc sâmbătă în Qatar, în prezenţa miniştrilor de externe ai Iranului, Rusiei şi Turciei, a informat agenţia de presă iraniană Irna.
Aceste trei ţări sunt partenere din 2017 în aşa-numitul proces Astana iniţiat pentru pace în Siria, care ste teatrul unui război civil din 2011.
Trump: SUA nu trebuie să se amestece
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sâmbătă pe platforma sa Truth Social că Statele Unite nu trebuie „să se amestece" în situaţia din Siria, relatează AFP.
„Luptătorii opoziţiei din Siria, într-o mişcare fără precedent, au preluat în totalitate numeroase oraşe, într-o ofensivă extrem de coordonată, şi se află acum la periferia Damascului, pregătindu-se evident să facă o mişcare foarte mare spre eliminarea lui Assad.
Rusia, pentru că este atât de legată de Ucraina şi cu pierderea a peste 600.000 de militari, pare incapabilă să oprească acest marş prin Siria, o ţară pe care o protejează de ani de zile.
Aici fostul preşedinte Obama a refuzat să-şi onoreze angajamentul de a proteja LINIA ROŞIE şi a izbucnit iadul, cu Rusia intervenind.
Dar acum, ca şi Assad însuşi, sunt forţaţi să plece şi ar putea fi de fapt cel mai bun lucru care li se poate întâmpla.
Nu a existat niciodată un mare beneficiu în Siria pentru Rusia, în afară de a-l face pe Obama să pară cu adevărat prost. În orice caz, Siria este un dezastru, dar nu este prietenul nostru, iar STATELE UNITE NU AR TREBUI SĂ AIBĂ NIMIC DE-A FACE CU ASTA. ACEASTA NU ESTE LUPTA NOASTRĂ. LĂSAŢI-L SĂ SE DESFĂŞOARE. NU VĂ IMPLICAŢI!”, a postat Donald Trump.
Erdogan îi dorește să găsească pacea
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat, sâmbătă, „dorinţa” ca Siria, „să găsească pacea la care vizează de 13 ani”, de la începutul unei revolte populare înăbuşită într-o baie de sânge, relatează AFP.
„Dorinţa noastră este ca vecinul nostru, Siria, să găsească pacea şi liniştea la care visează de 13 ani”, a declarat șeful statului turc, adăugând că Siria este „obosită de război, de sânge şi de lacrimi”.
Damascul şi Ankara şi-au întrerupt relaţiile în 2011, după izbucnirea conflictului sirian, care s-a soldat cu o jumătate de milion de morţi.
Din 2022, Recep Tayyip Erdogan a arătat însă mai multă deschidere față de Bashar al-Assad, însă acesta a condiționat posibile discuții de retragerea forţelor turce din Siria.
MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească Siria
În contextul escaladării din nord-vestul Siriei şi a perspectivei ca ofensiva militară să avanseze spre capitală, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află în Siria să părăsească ţara pe orice rută sigură existentă.
Singura rută de părăsire a ţării este cea terestră, spre Beirut, Liban, prin punctul de trecere a frontierei Masnaa. Nu există curse directe către România.
Potrivit MAE, există în continuare temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, în special în zonele de sud, la graniţa cu Iordania. Capitala este în continuare ţinta unor explozii aleatorii, în special în suburbii.
Ministerul arată că cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca autostrăzi importante (Tartous-Latakia, Latakia-Alep, Alep-Damasc, Homs-Alep şi Damasc-Iordania) să fie temporar închise. Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări.
Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri armate în locuri publice.
Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să părăsească imediat ţara şi să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs şi Idlib.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Damasc şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară astfel: Ambasada României în Republica Arabă Siriană+963113327570 +963113327572Call Center Bucureşti +963932809768Telefon de urgenţă, pentru cetăţeni români E-mail: damasc@mae.ro; damasc.consul@mae.ro Website: http://damasc.mae.ro.