Revolte violente în Franța: Parisul e înecat de fum și gaze lacrimogene. Protestatarii au blocat un aeroport, au spart geamuri și au provocat incendii (Galerie foto&video)

Revolte violente în Franța: Parisul e înecat de fum și gaze lacrimogene. Protestatarii au blocat un aeroport, au spart geamuri și au provocat incendii (Galerie foto&video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O nouă zi cu greve şi proteste violente în Franţa.

Peste un milion de oameni au ieşit în stradă, inclusiv aproape 120.000 la Paris, anunţă autorităţile, în timp ce sindicatele susţin că au fost peste 3,5 milioane de participanţi, din care 800.000 în Capitală.

Ministrul francez de Interne anunţă, joi seara, că 123 de poliţişti şi jandarmi au fost răniți în confruntările din timpul protestelor din întreaga țară. Gerald Darmanin a mai spus că 80 de persoane au fost arestate.

Protestatarii sunt supăraţi pe preşedintele Emmanuel Macron şi planul său de creştere a vârstei de pensionare, aşa că au blocat accesul la un terminal de aeroport din Paris, s-au aşezat pe şinele de tren, s-au încăierat cu forţele de ordine şi au aruncat cu sticle incendiare într-o secţie de poliţie.

Unii dintre manifestanţii de la Paris au spart geamuri şi au dat foc la mobilierul stradal.

Poliţiştii au intervenit în forţă şi marile bulevarde pariziene sunt înecate în fumul de la incendii, dar şi gaze lacrimogene.

Protestatarii au aruncat cu pietre şi au dat foc la pubele de gunoi.

Numeroase faţade de magazine au fost devastate. Două magazine au fost incendiate.

Grupuri mici de anarhişti "Black Bloc" au fost văzute printre protestatari.

Manifestații au loc însă în toată ţara.

ADVERTISING

În Nantes, manifestanţii au pătruns în sediul unui tribunal administrativ. În oraşele Rennes, Bordeaux, Toulouse şi Lille, forţele de ordine au utilizat tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor violenţi.

În Lorient, nişte sticle incendiare au provocat un incendiu în curtea unui post de poliţie.

Mai devreme, aeroportul Roissy-Charles de Gaulle din afara Parisului a fost afectat de un protest al angajaţilor, relatează Reuters.

În apropiere de Toulouse, mormane de gunoi în flăcări au blocat traficul pe o autostradă.

"Există multă furie, o situaţie explozivă", a declarat liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez, la începutul unui miting la Paris.

ADVERTISING

Liderii sindicali au făcut apel la calm, dar şi ei sunt furioşi din cauza comentariilor "provocatoare" făcute aseară de Emmanuel Macron.

Cum i-a înfuriat Macron

Preşedintele Emmanuel Macron a rupt tăcerea şi a apărut ieri la televiziune pentru a spune că va rămâne ferm şi că reforma pensiilor va intra în vigoare până la sfârşitul anului.

El a comparat protestele din Franţa cu asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Sondajele de opinie arată de mult timp că majoritatea alegătorilor se opun creşterii vârstei de pensionare la 64 de ani.

ADVERTISING

Alegătorii sunt şi mai supăraţi după decizia Guvernului de săptămâna trecută de a adopta reforma pensiilor fără un vot în Parlament, prin asumarea răspunderii guvernamentale.

"El este cel care dă foc la ţară", a declarat Celine Verzeletti de la sindicatul radical CGT, referitor la preşedintele Macron.

Producţia de electricitate a fost redusă joi, în a noua zi de proteste şi greve la nivel naţional, în timp ce sindicatele au crescut presiunea asupra Guvernului pentru a retrage legea. Serviciile de transport aerian vor continua să fie reduse în weekend, a anunţat autoritatea aviaţiei civile.

Grevele şi protestele au afectat depozite de petrol şi au blocat un terminal de gaz lichefiat din oraşul Dunkerque.

Le Figaro scrie că mai multe zone din țară se confruntă cu o penurie de carburanți. Aproximativ 15% dintre benzinării nu aveau nici benzină, nici motorină miercuri.

Aceste proteste reprezintă cea mai serioasă provocare la adresa autorităţii preşedintelui Macron de la revolta "vestelor galbene" de acum patru ani.

"Strada are o legitimitate în Franţa. Dacă domnul Macron nu-şi poate aminti această realitate istorică, nu ştiu ce caută aici", a declarat un protestatar.

Pierderea zilelor de salariu, atunci când muncitorii se află în grevă, se va simţi într-o perioadă marcată de inflaţie ridicată, iar Guvernul speră că protestele şi grevele îşi vor pierde în cele din urmă din vigoare. 

Principalele centrale sindicale din Franţa au anunţat că intenţionează să organizeze noi proteste pe 28 martie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇