Arhiepiscopul de Canterbury, şeful Bisericii Anglicane, Justin Welby, a anunțat că va demisiona, pe fondul unor presiuni tot mai mari legate de gestionarea unui scandal de abuzuri sexuale.
Criticile la adresa lui Welby au escaladat după publicarea unui raport devastator săptămâna trecută, care detalia acoperirea unor cazuri de abuz comise de John Smyth, un avocat influent și charismatic care a murit în 2018.
Aproximativ 130 de băieți au fost victimele lui Smyth în Marea Britanie la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, precum și mai târziu, în Zimbabwe și Africa de Sud, scrie The Guardian.
E vorba despre un avocat care a prezidat o organizaţie caritabilă ce făcea tabere de vacanţă împreună cu Biserica Anglicană.
Liderii Bisericii Anglicane ar fi ştiut de abuzuri încă de la începutul anilor '80, dar au păstrat tăcerea ca parte a unei „campanii de muşamalizare”, a conchis o anchetă comandată chiar de Biserică şi publicată în acest raport.
John Smyth „este, fără îndoială, cel mai prolific prădător sexual în serie asociat cu Biserica Anglicană”, se arată în raport, care detaliază suferinţele fizice, sexuale şi psihologice „brutale şi oribile” provocate victimelor sale. De exemplu, aducea băieţi în casa sa din sudul Angliei, unde îi bătea cu un baston, uneori până la sângerare, invocând justificări teologice.
Raportul independent Makin arată că Smyth ar fi putut fi tras la răspundere în justiție dacă arhiepiscopul Welby ar fi raportat oficial ce a aflat acum mai bine de un deceniu, mai exact în 2013.
„După ce am cerut binevoitoarea permisiune a Majestății Sale Regele, am decis să demisionez din funcția de arhiepiscop de Canterbury", a transmis Welby, într-o declarație publicată pe rețelele sociale.
”Sper ca această decizie să arate clar cât de mult înţelege Biserica Anglicană necesitatea unei schimbări şi angajamentul nostru profund de a crea o biserică mai sigură”, adaugă Justin Welby.
„Raportul Makin a dezvăluit conspirația tăcerii menținută timp îndelungat în jurul abuzurilor atroce comise de John Smyth.
Când am fost informat în 2013 și mi s-a spus că poliția fusese notificată, am crezut, în mod eronat, că va urma o rezolvare adecvată.
Este foarte clar că trebuie să îmi asum responsabilitatea personală și instituțională pentru perioada lungă și din nou traumatizantă dintre 2013 și 2024”, mai scrie arhiepiscopul în comunicatul remis.
„Ultimele zile mi-au reînnoit sentimentul profund de rușine față de eșecurile istorice ale Bisericii Angliei în ceea ce privește protecția. Timp de aproape 12 ani am încercat să aduc îmbunătățiri. Rămâne ca alții să judece ce s-a realizat.”