Ședință JAI pe Schengen. Ministerul de Interne explică de ce aderarea noastră nu e pe agendă. Tomac: Pur și simplu umilitor pentru această națiune!

Ședință JAI pe Schengen. Ministerul de Interne explică de ce aderarea noastră nu e pe agendă. Tomac: Pur și simplu umilitor pentru această națiune!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul JAI se reunește, joi și vineri, la Luxemburg. Deşi se va vorbi de Schengen, aderarea României și Bulgariei nu se regăsește pe agenda, fapt catalogat de europarlamentarul român Eugen Tomac drept un „abuz de putere tot mai sfidător”. MAI are însă altă versiune, care nu l-a convins pe liderul PMP.

„Am fost total șocat să constat că întreaga reuniune este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România și Bulgaria. Acest abuz de putere începe să devină tot mai sfidător, în condițiile în care toate instituțiile europene ne-au asigurat că prioritatea UE în chestiunea Schengen este intrarea României și Bulgariei.

Președintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar Guvernul chiar a amenințat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipsește cu desăvârșire de pe agenda acestui Consiliu JAI, unde timp de două zile se discută doar despre Schengen.

Cine minte și de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice Guvernul imediat, este pur și simplu revoltător!”, a scris joi dimineață, pe Facebook, Eugen Tomac.

MAI: Punem pe agendă, doar când suntem siguri de vot

În replică la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac, Ministerul de Interne a venit cu unele precizări.

În primul rând, arată MAI într-un comunicat remis SpotMedia.ro, reuniunea JAI avea pe ordinea de zi Regulamentul privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, dimensiunea externă a migrației, Pactul privind migrația și azilul, modificări privind Mecanismul de Protecție Civilă al UE, prevenirea radicalizării online a minorilor.

La solicitarea României, a fost pus pe ordinea de zi un punct de informare cu privire la starea generală a spațiului Schengen, cu accent pe barometrul Schengen și combaterea criminalității transfrontaliere, în special a traficului de migranți și implementarea interoperabilității.

În cadrul acestei secțiuni, reprezentanții României și Bulgariei vor face o prezentare a măsurilor luate în vederea consolidării controlului frontierelor, în scopul informării la zi a miniștrilor de Interne din statele membre și asociate.

Tot în reuniunea de astăzi, Comisia va prezenta un punct de vedere favorabil cu privire la îndeplinirea condiţiilor de acquis Schengen de către România.

Însă "conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE", este concluzia MAI.

Tomac revine: Pur şi simplu umilitor pentru această naţiune!

Rapid a venit şi reacţia lui Eurgen Tomac la precizările MAI.

”Este bine că Guvernul a reacţionat, dar pentru corecta informare a opiniei publice, reiterez: intrarea României în Schengen nu se află pe ordinea de zi. Programul prezentat de Consiliu este limpede. Desigur, putem spune ceea ce repetăm de 12 ani, suntem incluşi la rubrica DIVERSE”, a scris, pe Facebook, Eugen Tomac.

El a subliniat că ”este un eşec major faptul că se dezbate situaţia spaţiului Schengen în Consiliul JAI, dar fără votul esenţial, acela pentru intrarea României în Schengen”.

”Pur şi simplu, umilitor pentru această naţiune!”, a conchis Tomac.

Italia cere suspendarea Schengen

Reuniunea JAI de azi are loc în condițiile în care tot mai multe țări au decis să reintroducă controalele la granițe. Cel mai recent a făcut-o Italia la frontiera cu Slovenia, motivând că e o măsură care face parte din strategia de îmbunătăţire a securităţii interne în faţa ameninţării unor atacuri teroriste în Europa.

„Intensificarea focarelor de criză de la graniţele Europei, în special după atacul din Israel, a crescut de fapt nivelul de ameninţare cu acţiuni violente şi în interiorul Uniunii", a declarat miercuri guvernul de la Roma într-un comunicat citat de News.ro.

„Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară (...) şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest lucru", a scris ulterior pe X premierul italian Giorgia Meloni.

Meloni a precizat că Guvernul a informat autorităţile Uniunii Europene cu privire la această decizie şi că a discutat cu omologii sloveni.

„Măsurile poliţieneşti de la frontiera italo-slovenă nu erau adecvate pentru a garanta securitatea necesară", se arată în declaraţia Guvernului, care menţionează fluxurile de migranţi ilegali ca fiind un risc potenţial.

Controalele la frontieră vor fi restabilite începând cu 21 octombrie pentru o perioadă iniţială de 10 zile, pe care guvernul ar putea decide să o prelungească.

În conformitate cu Tratatul Schengen, libera circulaţie transfrontalieră este permisă în mod normal în cea mai mare parte a Uniunii Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇