Congresul liberalilor, la care Ilie Bolojan a fost desemnat sâmbătă președintele partidului, nu a adus liniștea în partid. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care a ratat funcţia de prim-vicepreşedinte, acuză „cooperativa trădătorilor şi a non-performanţei politice” că „a pus mâna pe partid” și face un apel la primari, consilieri și alți colegi să refuze să tacă și să fie părtași la „o farsă sinistră”.
„Dragi prieteni, Astăzi nu este o zi de tristeţe. Este o zi de adevăr. Cooperativa trădătorilor şi a non-performanţei politice a pus mâna pe partid! Îl vor sugruma şi va dispărea ca PNŢCD, sau va ajunge irelevant politic.
Am asistat, cu durere dar şi cu luciditate, la congresul unei cooperative politice care şi-a votat singură sfârşitul. PNL — partid istoric, odinioară stindard al meritului şi al viziunii, a fost sufocat de trădători de serviciu, incompetenţi cu ambiţii de sforari, şi un mecanism bine uns care premiază obedienţa, nu performanţa", scrie Alin Tişe pe Facebook.
Șeful Consiliului Județean Cluj subliniază că nu mai vrea să tacă și dă de înțeles că va pleca din partid: "Mă simt frustrat, da. Dar şi profund uşurat. De azi mă autoeliberez de orice responsabilitate faţă de PNL.
Nu mai pot să-mi asociez numele, munca, credinţa şi conştiinţa cu un partid care nu mai reprezintă nimic din ceea ce ar fi trebuit să fie. Oamenii oneşti şi performanţi ca voi - cea mai puternică organizaţie politică din ţară, conduşi de majoritatea neperformanţilor."
El face apel la primari, consilier și alți colegi să nu tacă și să nu fie părtași la "o farsă sinistră": "De astăzi, la nivel faptic şi moral, nu mai sunt parte a acestei construcţii falimentare. Nu mai simt să activez în numele acestui PNL. Nu le mai datorez nimic. Nici tăcere, nici loialitate oarbă.
Dragi primari, consilieri, colegi, ştiu că şi voi - cei 53 de primari din judeţ, mii de consilieri, refuzaţi să tăceţi, şi să fiţi părtaşi la o farsă sinistră. Vă mulţumesc pentru mesajele primite de la voi şi pentru susţinere!".
Tișe anunţă că va decide curând drumul pe care va merge, dar dă asigurări că nu va mai accepta să stea alături de cei "incompetenţi, neperformanţi politici, trădători, care au luat acest partid prizonier".
"Într-o vreme în care curajul a devenit o monedă rară, aleg să spun lucrurilor pe nume. Iar asta mă eliberează. Sfârşitul e al lor. Începutul e al nostru. Vă preţuiesc!", adaugă preşedintele CJ Cluj.
Alin Tișe precizează că mesajul său nu se referă la majoritatea oamenilor din PNL, oameni cinstiţi, oneşti, devotaţi partidului, şi cu frică de Dumnezeu. "Vouă, respect pentru că aţi salvat de atâtea ori acest partid!", menționează el, la final.
Cine a trădat
Ulterior, Tișe a explicat, într-o intervenție în direct la Antena 3, că nu s-a referit la președintele PNL Ilie Bolojan, care a candidat "din partea celei mai puternice organizații din România a Partidului Național Liberal" și care "este îndreptățit" să conducă partidul.
Întrebat cine sunt trădătorii la care a făcut referire, Tișe a spus că este vorba despre regiunea Centru a PNL (formată din organizațiile Sibiu, Mureș, Brașov, Harghita, Covasna și Alba) care votaseră să-l susțină pentru funcția de vicepreședinte.
"În înțelegerea politică bazată pe votul din întreaga această regiune, cei care au mers la congres au votat altfel. Au trădat înțelegerea stabilită tot prin votul colegilor din teritoriu", a spus el.
"Amărâții de la parter și de la demisol" ies la atac
Răbufnirea lui Alin Tișe survine după ce deputatul Florin Roman a afirmat, sâmbătă, pe scena Congresului PNL, că reprezintă vocea primarilor și consilierilor liberali nemulțumiți de situația din partid.
"Suntem chemaţi astăzi să punem un alt acoperiş, să nu ne plouă în casă. Unii au ajuns în acoperiş pe uşa din spate. Noi toţi cei care suntem aici, am luat-o de jos, de la firul ierbii, construind secţii de votare, conducând organizaţii, făcând ceea ce trebuie pentru Partidul Naţional Liberal.
Casa noastră are două etaje. La etaj stau şefii, acolo e masa din sufragerie. Au view la mare, au view la munte şi se uită la cei mai amărâţi. La parter şi la demisol stau amărâţii, adică noi, adică cei 1.146 de primari ai Partidului Naţional Liberal, care au dus cele mai grele bătălii, în special cei de la comune şi ni se spune acum, 'Ştiţi, trebuie să schimbăm lucrurile'", a declarat Florin Roman.
El a mai afirmat că este cod roşu în politică şi din septembrie oamenii vor fi scoşi în stradă de sindicate apropiate PSD-ului.
”E cod roşu în politică. Din septembrie oamenii vor fi în stradă scoşi de sindicatele apropiate Partidului Social Democrat. Ei au început să mârâie, vor începe să muşte. Vom avea nevoie de fiecare voce, de fiecare om ca să apărăm guvernul liberal.
Astăzi, de fapt, este despre o alegere simplă. Punem vază cu flori în geam şi când ne sparg geamurile, ăia care se uită la ce-am muncit, fug? Sau avem oameni care n-au fugit nici din faţa lui Dragnea, nici din faţa lui Dăncilă când am dat jos guvernul, şi care au un defect. Au fost liberali şi vor fi şi la bine şi la greu”, a declarat Florin Roman.
Bolojan i-a dat imediat replica, spunând de la tribuna congresului că a ajuns în această poziţie muncind ani la rând, plecând din spate, "fără a lustrui clanțe".
"Ceea ce sunt eu astăzi este un rezultat al muncii de mulţi ani de zile şi a sprijinului multor oameni şi era nevoie să le aduc mulţumiri pentru acest lucru.
Şi dacă am ajuns în această poziţie plecând din spate, din sală, am fost la toate congresele PNL-ului, fără să lustruim clanţe, fără să ne pună nimeni la etajul unde-i sufrageria, înseamnă că PNL a înţeles despre ce-i vorba", a spus Bolojan.
Clujul a pierdut tot
La Congresul PNL de sâmbătă, Ilie Bolojan a fost singurul candidat pentru funcția de președinte și a obținut majoritatea largă a voturilor. El l-a desemnat pe eurodeputatul Dan Motreanu, unul dintre cei mai vechi lideri liberali, pentru funcţia de secretar general.
Noii prim-vicepreşedinţi ai PNL sunt Cătălin Predoiu, Adrian Veştea, Ciprian Ciucu şi, în premieră, o femeie - Nicoleta Pauliuc.
Organizaţia PNL Cluj, condusă de Emil Boc, a suferit înfrângeri usturătoare, pierzând considerabil din putere în noua echipă de conducere a partidului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj era considerat favorit pentru a ocupa una dintre cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte. Deşi a avut susţinerea multor filiale din Ardeal, Tişe a terminat competiţia abia pe locul 6, potrivit News.ro.
De asemenea, eurodeputatul Daniel Buda, unul dintre apropiaţii primarului Emil Boc, a ratat funcţia de preşedinte al Comisiei de Arbitraj, fiind învins de Ciprian Dobre, deputat de Mureş.
Mircea Abrudean, preşedintele Senatului, provenit tot din organizaţia Cluj, a ratat funcția de secretar general al partidului, deşi la începutul săptămânii se număra printre favoriţi.