Locuitorii din Samoa, statul insular din sudul Pacificului, se confruntă de săptămâni întregi cu pene de curent repetate, care au cufundat localitățile în întuneric și au provocat perturbări majore în afaceri și viața de zi cu zi.
Pe Upolu, cea mai populată insulă a țării, îndrăgită de turiști pentru plajele sale cu nisip alb, unii locuitori au reînceput să folosească noaptea lămpi cu kerosen și reușesc cu greu să își păstreze proaspete alimentele, întrucât penele de curent îi lasă fără electricitate ore întregi în fiecare zi.
Shelley Burich, care locuiește la periferia capitalei Apia, a declarat că, la ea acasă, lumina se oprește una sau două nopți pe săptămână, forțând familia să folosească lămpi solare, felinare și lumânări.
Păstrarea alimentelor în siguranță a devenit o provocare. „Am pierdut destul de multe alimente și a trebuit să le aruncăm”, a spus Burich, pentru CNN.
Cu toate acestea, familia sa s-a obișnuit cu situația. „Trebuie doar să luăm cina mai devreme și să mergem la culcare mai devreme. Am învățat, pur și simplu, să ne adaptăm și să facem față”, a spus ea.
S-a instituit stare de urgență
Prim-ministrul Fiamē Naomi Mataʻafa a declarat, luni, stare de urgență pentru 30 de zile, recunoscând „dificultățile semnificative” pe care criza le-a provocat gospodăriilor, afacerilor și serviciilor esențiale.
Penele de curent nu sunt neobișnuite pentru cei 215.000 de locuitori ai Samoa, care se confruntă adesea cu întreruperi cauzate de cicloanele din Pacific. Însă este ceva neobișnuit totuși ca astfel de întreruperi să dureze atât de mult timp, afectând întreaga insulă, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni.
Iar cauzele sunt numeroase: defecțiuni la o centrală electrică, cabluri subterane defecte, daune extinse provocate de o furtună recentă și o creștere semnificativă a cererii de energie electrică în ultimii doi ani.
Fiamē a declarat că furnizorul național de energie electrică, Electric Power Corporation, a fost nevoit să introducă raționalizarea curentului pe insula Upolu începând cu 16 martie, după ce trei generatoare-cheie au cedat.
Între timp, specialiştii din sectorul energetic se grăbesc să repare liniile de transport a energiei electrice, iar cinci generatoare de mare capacitate urmează să ajungă sâmbătă, ca soluție temporară.
Un „dezastru” economic
Prim-ministrul a avertizat că această criză ar putea duce la o scădere de 16% a produsului intern brut (PIB), cel mai amplu indicator al producției economice.
Președintele Camerei de Comerț, Fa’aso’otauloa Sam Saili, a descris situația energetică drept un „dezastru” pentru afaceri. „Pagubele asupra echipamentelor sunt foarte mari”, a spus Fa’aso’otauloa, adăugând că multe afaceri vor avea activitatea suspendată mult timp în așteptarea reparațiilor sau a înlocuirii echipamentelor.
Din cauza fluctuațiilor de curent, multe utilaje din fabrici s-au stricat sau au suferit avarii.
Fa’aso’otauloa a declarat că oamenii de afaceri au cerut Guvernului să impună starea de urgență, pentru a permite un sprijin economic mai mare și au solicitat eliminarea birocrației și a taxelor pentru echipamentele esențiale necesare producătorilor pe perioada crizei.
Economia samoană se bazează în mare măsură pe agricultură, produsele din nucă de cocos, silvicultură și pescuit fiind principalele surse de export.
Numeroase afaceri au fost, de asemenea, nevoite să se închidă temporar din cauza întreruperilor de curent.
„Toată lumea este afectată. A trebuit să refuzăm clienți de mai multe ori. De când au început întreruperile de curent, am fost nevoiți să închidem de trei ori”, a spus Gary, managerul unui restaurant din Apia.
Din fericire, restaurantul are un generator propriu, dar chiar și așa, costurile de operare au crescut de peste două ori de la începutul crizei energetice.
„Nu este vorba doar de costul generatorului – furnizorii își cresc și ei prețurile”, a spus Gary, numind aceste costuri „destul de semnificative.”
Adaptarea la noua realitate
Criza a afectat pe toată lumea – de la cetățeni obișnuiți la proprietarii micilor afaceri, școli, universități și proiecte de infrastructură de mari dimensiuni. Cu toate acestea, mulți spun că au învățat să se adapteze.
„Primele săptămâni au fost foarte dificile”, a spus Leilani Fruean, managera unui magazin de înghețată din Apia. A fost nevoită să cumpere congelatoare mari pentru a putea continua să vândă înghețată. În zilele în care există curent, magazinul mută înghețata în congelatoare pentru a o menține apoi congelată suficient timp până la revenirea electricității.
„Nu ne permitem să închidem, mai ales după Covid și toate dificultățile. Ne străduim să menținem magazinul deschis. Nu doar pentru noi, ci și pentru angajații noștri”, a spus ea.
Din cauza penelor repetate de curent, oamenii s-au înghesuit să cumpere lumânări, lanterne și lămpi, ceea ce a determinat creșteri mari ale prețurilor în unele zone, potrivit publicației locale Samoan Observer.
„Suntem o insulă mică – doar 200.000 de oameni – și ne întoarcem la metodele vechi, cum ar fi lămpile cu kerosen”, a spus Neci Lemo, reprezentanta unui magazin din Apia.