S-a întețit războiul în Sudan. Zeci de români au cerut evacuarea. SUA și mai multe țări au trimis militari ca își aducă diplomații acasă

S-a întețit războiul în Sudan. Zeci de români au cerut evacuarea. SUA și mai multe țări au trimis militari ca își aducă diplomații acasă

Tot mai multe state își retrag diplomații din Sudan, pe măsură ce războiul dintre armată și grupările paramilitare din țara africană se întețește.

Încă de la începutul acestei săptămâni, marți, un convoi american a fost atacat, în Sudan, cel mai probabil de grupări paramilitare.

Incidentul venea la doar o zi după ce - potrivit înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell - ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în casa sa din Khartoum.

De atunci, luptele s-au întețit chiar mai mult.

Khartoum, capitala Sudanului, a rămas fără curent și apă. În plus, mai multe surse au declarat că orașul este acoperit de fum negru, din cauza loviturilor aeriene, focurilor de artilerie și împușcăturilor.

ADVERTISING

În aceste condiții, atât Statele Unite cât și Marea Britanie au anunțat că trupele lor armate au evacuat deja personalul diplomatic pe care îl aveau în Sudan. Situația este tensionată, iar respectivii civili nu mai erau în siguranță, în țara africană.

SUA au admis că mai multe trupe ale sale au intrat în Sudan cu tehnică de luptă - inclusiv cu elicoptere MH-47 Chinook (foto) - pentru a-și recupera cetățenii, transmite Reuters.

Potrivit președintelui Joe Biden, Statele Unite rămân dedicate poporului sudanez, dar își suspendă activitatea la ambasada din Kartoum. Liderul de la Casa Albă a insistat că soluția imediată este încetarea focului.

ADVERTISING

UPDATE 19:04 - Și Bucureștiul a anunțat că, până în prezent, 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie ai acestora, cetăţeni sudanezi, au cerut asistenţă pentru evacuarea din Sudan. Ambasada României în zonă a fost închisă încă din 2021, iar asistenţa consulară este acordată prin intermediul Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei). Din 17 aprilie, România a ridicat nivelul de alertă la 8 din 9, respectiv ”Manifestaţi atenţie deosebită”.

„Task-force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din zonă şi menţine legătura cu cetăţenii români din Sudan şi cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetăţenilor români şi membrilor acestora de familie care şi-au exprimat dorinţa de a fi repatriaţi. MAE recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, a anunțat MAE.

ADVERTISING

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba  +251 116 622 675 şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice  +251 935 350 059.

Nu toate statele care au reprezentanți în Sudan au reușit, însă, să își evacueze concetățenii.

Spre exemplu, armata sudaneză și gruparea paramilitară RSF s-au acuzat reciproc pentru un atac asupra unui convoi al Franței, în care un cetățean francez ar fi fost rănit. Până la acest moment, Ministerul de Externe din Franța nu a comentat presupusul incident.

De asemenea, armata a acuzat RSF că a atacat și jefuit un transport al Qatarului care se îndrepta spre Port Sudan. Oficialii de la Doha nu au comentat public acestă informație, până la momentul publicării acestu articol.

Egiptul a transmis că o persoană din cadrul misiunii pe care o are în Sudan a fost rănită de un foc de armă, dar fără alte detalii.

Italia, Belgia, Turcia, Japonia și Olanda au transmis că organizează, de asemenea, operațiuni de evacuare a personalului din Sudan, potrivit BBC.

Canada a transmis sâmbătă, pe 22 aprilie, că la acel moment evacuarea personalului său nu era posibilă din cauză că luptele erau în toi, iar spațiul aerian al țării africane era închis.

Duminică dimineață, Arabia Saudită a anunțat că a evacuat din Sudan și găzduiește pe teritoriul său mai mulți canadieni.

În urmă cu numai 2 ani, în 2021, Armata Sudaneză și RSF au organizată împreună o lovitură de stat. Dar n-au reușit să se înțeleagă și să formeze un guvern. Și s-a ajuns până la urmă la declanșarea prezentului conflict sângeros, în care peste 185 de oameni au murit și mai mult de 1.800 au fost deja răniți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇