Țara unde rușii au voie în baruri doar dacă dau declarație anti-Putin: Nu vrem să îi servim pe ocupanți

Țara unde rușii au voie în baruri doar dacă dau declarație anti-Putin: Nu vrem să îi servim pe ocupanți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru mulți georgieni, invazia Rusiei asupra Ucrainei a reînviat amintiri dureroase despre războiul ruso-georgian din 2008 și despre sprijinul oferit de Moscova regiunilor separatiste ale Georgiei.

În același timp, numeroși ruși care sunt împotriva războiului și se tem de recrutare, de criza economică și de o represiune politică au devenit o prezență vizibilă pe străzile capitalei Georgiei, Tbilisi.

În timp ce cei mai mulți georgieni nu au probleme cu noua comunitate rusă, unele tensiuni continuă să crească.

Câțiva proprietari de baruri și restaurante au început să le ceară clienților ruși să confirme că nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin – verbal sau în scris.

ADVERTISING

Barul Dedaena se numără printre cele care au implementat ceea ce proprietarii numesc o „politică de vize”.

Cetăţenii ruşi care doresc să intre în bar trebuie să completeze un formular online şi să fie de acord cu o listă de afirmaţii, cum ar fi „Condamn agresiunea rusă în Ucraina”.

Clienții sunt rugați, de asemenea, să nu vorbească în limba rusă sau să „se implice în discuții politice în timp ce sunt băuți”, potrivit formularului online.

„Este o politică extremă să spui că oamenii unei anumite țări nu sunt bineveniți aici. Dar nu vreau să am pe cineva care să susțină războiul din Ucraina și să îl voteze pe Putin în barul pe care îl dețin. Nu vrem să-i servim pe ocupanți. Rușii care vin în Georgia nu ar trebui să uite niciodată că vin într-un loc care a fost și este atacat de țara lor”, a spus Data Lapauri, proprietarul barului, pentru The Moscow Times.

ADVERTISING

El a subliniat că a luat această măsură din cauza „unui număr tot mai mare de cazuri de comportament neadecvat din partea turiștilor ruși”.

„Mulți ruși cer servicii și meniuri în limba rusă sau vor să plătească în ruble. Uneori sunt agresivi. Ca și cum ar fi ceva ce le aparține. Am fost forțați să luăm aceste măsuri”, a spus proprietarul barului.

„Lumea ar trebui să oprească agresiunea rusă”, se arată și pe un afiș de pe peretele unui alt bar.

Și alte afaceri au recurs la astfel de măsuri. De exemplu, Bank of Georgia le-a cerut rușilor să semneze un formular în luna martie în care spun că „denunță agresiunea Rusiei în Georgia și Ucraina”.

ADVERTISING

Cu toate acestea, mulți ruși care locuiesc în Georgia spun că astfel de măsuri le încalcă drepturile.

„Cred că astfel de măsuri sunt inacceptabile, nu respectă legile internaționale – orice discriminare bazată pe naționalitate sau opinii politice este inacceptabilă. Este o incitarea la ură în țara în care trăim cu toții”, a declarat cetățeanul rus Uliana Kalinina, care s-a mutat în Georgia în 2017.

Georgienii se tem de ruși

Mulți georgieni cred că o mare comunitate rusă ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității și stabilității politice în Georgia, o țară de doar 3,7 milioane de locuitori.

Nu există date exacte despre numărul rușilor care s-au mutat în Georgia după războiul din Ucraina, dar se crede că cifra se ridică la zeci de mii de oameni.

Preocupările de securitate au fost alimentate și de rapoartele rușilor care lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Georgia. Un cetățean rus a susținut în iulie că a fost recrutat pentru a spiona dizidenții ruși din Tbilisi, în timp ce un angajat al liderului opoziției Alexei Navalnîi, care lucra pentru FSB, s-a mutat recent în Georgia.

„Mă tem că ar putea exista un fel de provocare din partea Moscovei din cauza numărului mare de ruși. Oamenii vin aici, încep să cumpere apartamente, au permis de ședere, nu învață georgiana și apoi – cine știe – ce se întâmplă dacă Rusia vine aici pentru a-și „proteja” oamenii așa cum face în Ucraina?”, a spus Nino, o femeie care a refuzat să-și spună numele de familie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇