Rusia şi Belarus au dat vineri startul exerciţiilor militare strategice Zapad-2021 (Vest), la care participă circa 200.000 de militari şi despre care insistă că au un caracter defensiv, cu toate că manevrele stârnesc preocuparea Occidentului dată fiind proximitatea cu frontierele NATO.
„Cincisprezece nave şi vase auxiliare din Flota Baltică au pornit de la bazele lor şi se îndreaptă spre zonele stabilite din Marea Baltică pentru a îndeplini sarcini practice în cadrul exerciţiilor strategice comune Zapad-2021”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus, citat de agenţia RIA Novosti.
Oficialitatea citată a explicat că gruparea navală va desfăşura exerciţii de apărare antiaeriană şi antisubmarine, va realiza trageri cu artilerie şi cu rachete împotriva unor ţinte aeriene şi de suprafaţă.
Manevrele Zapad-2021, care se încheie pe 16 septembrie, se desfăşoară în 14 poligoane, nouă pe teritoriul Rusiei şi cinci pe teritoriul Belarusului, precum şi în apele Mării Baltice.
În afara celor 15 nave, la manevre participă circa 80 de aeronave, printre care avioane şi elicoptere de luptă, şi până la 760 de unităţi de armament greu, care includ 290 de tancuri şi 240 de lansatoare de rachetă şi mortier.
"Aceste manevre nu sunt îndreptate împotriva nimănui", a subliniat joi preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.
În acelaşi timp, liderul de la Kremlin a spus că "organizarea lor este logică în momente în care alte alianţe, NATO de exemplu, îşi sporesc activ prezenţa în apropierea frontierelor Uniunii Statale" dintre Rusia şi Belarus şi al "spaţiului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC)", din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.
NATO a cerut Rusiei şi Belarusului "să acţioneze predictibil şi transparent, în conformitate cu angajamentele lor internaţionale".
"NATO urmăreşte îndeaproape exerciţiile Zapad-2021. Dimensiunea şi amploarea exerciţiilor Zapad anterioare au depăşit semnificativ ceea ce fusese anunţat", a declarat pentru EFE purtătoarea de cuvânt al alianţei, Oana Lungescu, care a reamintit că "toate ţările au dreptul să-şi antreneze forţele", dar în acelaşi timp "trebuie să-şi respecte angajamentele de transparenţă".
Citește și: