Rusia continuă războiul diplomatic, acuzând spionajul: A expulzat un italian și a condamnat la 10 ani de închisoare un ucrainean

Rusia continuă războiul diplomatic, acuzând spionajul: A expulzat un italian și a condamnat la 10 ani de închisoare un ucrainean
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un tribunal rus a condamnat un cetăţean ucrainean la 10 ani de închisoare pentru spionaj după ce l-a găsit vinovat de tentativă de a vinde Ucrainei piese de schimb ale unui sistem de rachete sol-aer, a anunţat agenţia de presă TASS citând luni serviciul de securitate FSB al Rusiei, transmite Reuters.

FSB a declarat că verdictul împotriva bărbatului, identificat ca A.V. Marcenko, a fost pronunţat de Curtea Regională din Krasnodar (sudul Rusiei) şi a intrat în vigoare după ce a fost confirmat de o instanţă de apel. Curtea din Krasnodar nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta şi instanţa de apel nu a făcut imediat niciun comentariu.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt critice de la anexarea Peninsulei Crimeea de la Ucraina în 2014 şi sprijinirea unei insurgenţe separatiste proruse în estul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni după masarea de militari ruşi lângă graniţa ucraineană, ceea ce a declanşat alarma la Kiev şi în Occident. Moscova, care a declarat că acumularea de forţe făcea parte dintr-un exerciţiu militar, a anunţat săptămâna trecută că a început retragerea trupelor la bazele lor permanente.

ADVERTISING

Rusia expulzează și un diplomat italian

Tot luni, Rusia a anunţat că expulzează un diplomat italian, în urma unor ”acţiuni neamicale şi nejustificate” ale Romei, care a expulzat la sfârşitul lui martie doi funcţionari ruşi într-un caz de spionaj, relatează AFP.

Ataşatul naval la Ambasada Italiei la Moscova a fost declarat ”persona non grata” şi are termen să părăsească teritoriul rusesc în 24 de ore, anunţă într-un comunicat Minsterul rus de Externe, care precizează că l-a convocat pe ambasadorul italian la Moscova Vittorio Claudio Surdo, pentru a-l informa cu privire la acest lucru.

Italia a reacţionat imediat şi a denunţăat o decizie rusească ”fără fundament şi nedreaptă”, adoptată ”ca represalii faţă de o măsură legitimă a autorităţilor italiene în apărarea propirei securităţi”.

ADVERTISING

Roma a expulzat la sfârşitul luimartie doi funcţionari ruşi, după arestarea în flagrant delict a căpitanului de fregată Walter Biot, din Marina italiană, care înmâna unui militar rus documente ”secrete” în schimbul unei sume de bani.

Ofiţerul italian a fost arestat, însă militarul rus era protejat de statutul său diplomatic.

Războiul cu Occidentul, faza pe expulzări

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările încrucişate de diplomaţi, în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate privind Ucraina şi dosarul opozantului politic rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

Moscova şi Washingtonul au expulzat câte zece diplomaţi ai celeilalte părţi, iar ambasadorii lor au fost chemaţi la ”consultări”.

ADVERTISING

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a prezentat drept spioni, şi a acuzat Moscova de faptul că se află la originea unei explozii la un depozit de muniţie, în 2014, soldată cu doi morţi.

Moscova a ripostat expulzând 20 de diplomaţi cehi, după care cele două ţări şi-au redus personalul ambasadelor.

Mai multe ţări din Europa au anunţat expulzări, în semn de solidaritate cu Cehia.

România a anunţat că îl expulzează pe Aleksei Grişaev, un diplomat, adjunctul ataşatului militar la Ambasada Rusiei de la Bucureşti.

Slovacia şi ţările baltice au anunţat, la rândul lor, expulzarea a şapte diplomaţi ruşi în total.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇