Ambasadorul Rusiei la Budapesta a explicat de Ungaria a fost inclusă printre „dușmanii” Moscovei, deși Vladimir Putin și Viktor Orban au o relație foarte bună.
Guvernul rus a întocmit în această lună lista țărilor și teritoriilor care au întreprins „acte neprietenoase împotriva Rusiei, a companiilor și cetățenilor săi”, potrivit agenției de presă TASS.
Statele incluse pe "lista neagră" sunt cele care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina și care au inițiat și susținut sancțiunile impuse Moscovei. Printre acestea se numără Statele Unite, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă și țările din Uniunea Europeană, precum și alte state europene. Potrivit unui decret semnat anul trecut de Vladimir Putin, guvernul, companiile și cetățenii din Rusia pot să-și plătească în ruble datoriile către creditori din țările neprietenoase.
Ungaria a fost trecută pe listă, în ciuda relației strânse dintre Viktor Orban și Vladimir Putin. Premierul maghiar s-a declarat împotriva sancțiunilor UE aplicate Rusiei și a încercat să submineze sprijinul militar acordat Kievului. La rândul său, Rusia a restricționat furnizarea de gaze naturale în alte țări europene, însă a acceptat să crească livrările către Ungaria, potrivit presei ruse.
Săptămâna trecută, șeful de cabinet al premierului Orban, a spus că Budapesta nu-l va aresta pe Putin dacă acesta va veni în Ungaria, deși această țară a semnat şi ratificat Statutul de la Roma care a creat Curtea Penală Internaţională (CPI). CPI a emis la 17 martie un mandat de arestare prin care îl acuză pe Vladimir Putin de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina.
Aflat între ciocan și nicovală, guvernul Orban a avut o abordare sinuoasă, după izbucnirea războiului, între politica UE și regimul Putin, căutând să extragă cu pragmatism beneficii din ambele tabere. Ca membră a Uniunii Europene, Ungaria a subscris la sancțiunile aplicate Moscovei, iar din acest motiv a fost inclusă pe lista țărilor cu acțiuni ostile la adresa Rusiei.
Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a reacționat ironic după includerea Ungariei pe "lista neagră" a Moscovei. "Bun venit în club, dragi prieteni! Suntem gata să vă împărtășim cunoștințele noastre (…)", a scris acesta pe Twitter.
Este însă doar o formalitate, după cum a arătat Evgheni Stanislavov, ambasadorul rus la Budapesta. Acesta a declarat că vor fi păstrate "canalele de dialog" între cele două țări, lăsând de înțeles că Moscova înțelege poziția în care se află cabinetul Orban, relatează Newsweek.
"Ungaria a semnat toate pachetele de sancțiuni ale Bruxellesului și este forțată să fie de acord cu ele. De aceea este considerată țară neprietenoasă pentru Rusia, împotriva căreia pot fi aplicate represalii", a spus Stanislavov pentru agenția de presă RIA Novosti.
Reprezentantul diplomatic al Rusiei a spus că "Moscova este optimistă că va exista o interacțiune constructivă cu Ungaria": "Budapesta demonstrează că are o poziție pragmatică la care nu va renunța chiar și sub presiunea aliaților săi din UE și NATO."
Viktor Orban, care anul trecut l-a menționat pe președintele ucrainean Zelenski unul din adversarii lui, susține de mai mult timp că e necesară o schimbare în strategia europeană asupra Ucrainei. Într-un discurs rostit în luna iulie, el a spus că obiectivul Vestului "nu ar trebui să fie câștigarea războiului, ci negocierile de pace și obținerea unei oferte bune de pace". "Sarcina Uniunii Europene nu este să stea de partea Rusiei sau a Ucrainei, ci să stea între Rusia și Ucraina", a declarat el.
Ajutorul occidental nu poate decât să prelungească conflictul, a subliniat Orban. "Sancțiunile și livrările de arme nu vor duce la rezultate. Când cineva se grăbește să stingă focul, nu aduce un aruncător de flăcări", a spus el la un post local de radio.
În același timp, Budapesta și-a consolidat relațiile economice cu Moscova. Ungaria, care este dependentă în proporţie de 85% de gazul rusesc, s-a opus ferm sancţiunilor UE asupra importurilor de gaze ruseşti. Conform unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, Ungaria primește din Rusia 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte care tranzitează Bulgaria și Serbia.