Ungaria cere UE să renunțe la sancțiuni și să negocieze cu Rusia: Altfel se va sfârși prost pentru Europa

Ungaria cere UE să renunțe la sancțiuni și să negocieze cu Rusia: Altfel se va sfârși prost pentru Europa

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi, în schimb, să facă eforturi pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi consilierul politic al premierului ungar Viktor Orban, transmite vineri Reuters.

În marja summitului liderilor UE de la Bruxelles, Balazs Orban (fără legături de rudenie cu premierul) a susţinut că adoptarea de noi sancţiuni de către UE nu va face decât să afecteze şi mai mult blocul comunitar, în timp ce Rusia va supravieţui.

ADVERTISING

"La finalul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare", a declarat Balazs Orban într-un interviu acordat Reuters.

"În prezent, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât ne aflăm într-o stare mai proastă. Iar ruşii? Da, îi doare şi pe ei, dar supravieţuiesc. Şi, ceea ce este şi mai grav, continuă în Ucraina", a spus Balazs Orban.

Consilierul premierului ungar consideră că UE ar trebui să îşi schimbe tactica. "Am ajuns într-un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem nişte realizări, dar dacă vom continua la fel, conform unei gândiri rezonabile, se va sfârşi prost pentru Europa. Deci trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetare a focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră", a spus Balazs Orban.

ADVERTISING

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, foarte dependentă de gazul şi petrolul ruseşti. De asemenea, Rusia construieşte un reactor nuclear în Ungaria. Budapesta s-a opus recentului pachet de sancţiuni europene împotriva Moscovei care includea interzicerea importurilor de petrol şi a reuşit să îşi negocieze exceptarea.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Uniunea Europeană a adoptat şase pachete de sancţiuni la adresa Rusiei. Deşi unii se îndoiesc de eficacitatea acestora, alţii susţin că sancţiunile funcţionează, dar va dura până când impactul lor deplin asupra economiei Rusiei va fi vizibil.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇