Romanul lui Salman Rushdie din 1988, „Versetele satanice”, care a condus la o fatwa ce i-a ameninţat viaţa, forţându-l pe scriitor să se ascundă timp de un deceniu, a revenit în sfârşit în librăriile din India, ţara sa natală.
Romanul, inspirat din viaţa profetului Mahomed, a devenit punctul central al unei dezbateri mondiale aprinse privind libertatea de exprimare atunci când liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Khomeini, a pus o recompensă pe capul lui Rushdie din cauza presupusei sale blasfemii, potrivit The Guardian.
Cartea a fost interzisă în India de guvernul lui Rajiv Gandhi în 1988, după ce au izbucnit revolte din cauza conţinutului ei.
În urmă cu doi ani, la mulţi ani după ce Iranul s-a distanţat de fatwa şi Rushdie a ieşit din ascunzătoare, autorul a fost grav rănit şi şi-a pierdut un ochi când a fost înjunghiat la un eveniment în nordul statului New York. Hadi Matar, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat de tentativă de omor de gradul doi. El este acuzat şi de terorism într-un alt proces.
Reapariţia "Versetelor satanice" în librăriile indiene nu are însă nimic de-a face cu libertatea de exprimare, ci cu documente lipsă. Ordinul guvernamental iniţial de interzicere a importului cărţii nu a putut fi găsit în birocraţia labirintică a Indiei, ceea ce a dus la anularea sa. Luna trecută, Înalta Curte din Delhi a decis: „Nu avem altă opţiune decât să presupunem că o astfel de notificare nu există”.
Bahrisons Booksellers, o librărie de familie cu tradiţie din Khan Market în New Delhi, a anunţat disponibilitatea cărţii într-o postare pe platforma de socializare X. „Versetele satanice este acum în stoc”, se arată în postare.
Un manager de magazin, care a refuzat să fie numit, a declarat că vânzările „au fost foarte bune”, în ciuda preţului de 1.999 de rupii (aproximativ 19 lire sterline), ridicat pentru standardele indiene. „Am epuizat stocurile”, a declarat el joi.
Manasi Subramaniam, redactor-şef la Penguin Random House India, editorul cărţii, l-a citat, de asemenea, pe X pe Rushdie. „Limbajul este curaj: capacitatea de a concepe un gând, de a-l rosti şi, prin aceasta, de a-l face adevărat”. În sfârşit, versurile satanice ale lui @SalmanRushdie pot fi vândute în India”, a scris ea.
Unii cititori şi-au exprimat curiozitatea cu privire la reputaţia cărţii. „Am auzit vorbindu-se despre Versetele satanice toată viaţa mea. Am vrut să o citesc din curiozitate”, a declarat Dilip Sharma, în vârstă de 22 de ani, specializat în limba engleză, care intenţiona să cumpere un exemplar. „Este ireal să îl vezi în librărie, pentru că este ca şi cum ai vedea unicornul despre care ai auzit toată viaţa”.
Cu toate acestea, revenirea romanului a provocat furie în rândul unor organizaţii musulmane care au cerut ca interdicţia să fie restabilită, susţinând că romanul „insultă” credinţele islamice şi ameninţă armonia socială într-o ţară în care 14% din populaţie este musulmană.
„Niciun musulman nu poate tolera să vadă această carte odioasă pe raftul unei librării”, a declarat Maulana Mufti Shahabuddin Razvi Barelvi, preşedintele naţional al All India Muslim Jamaat. Rushdie, care are cetăţenie americano-britanică şi a fost făcut cavaler în 2007, a susţinut în mod constant că "Versetele satanice" este o operă de ficţiune şi nu conţine nimic ofensator.