UNIFARM solicită deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului său de echipamente şi materiale sanitare achiziţionate pentru combaterea COVID-19 în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale.
”Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesionişti din domeniile redresării şi restructurării, economico-financiar, juridic, medical şi management, cere de urgenţă modificări legislative pentru deblocarea operaţională a companiei şi punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziţionat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale”, anunţă compania.
Conform UNIFARM, achiziţionarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepţional, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei.
”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, precizează compania.
”În vederea concretizării urgente a soluţiei propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgenţă, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, astfel încât materialele şi echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar”, se mai arată în comunicat .
Unifarm subliniază că a făcut cunoscută situația premierului Cîțu, cât și oficialilor de la Ministerul Sănătăţii, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Trezorerie, ANAF, IGSU şi DSU.
Amintim că România a activat Mecanismul de Protecție Civilă prin care a cerut statelor UE medicamente și echipamente pentru a face față numărului mare de bolnavi de Covid. Astfel, vor ajunge în țară 250 de concentratoare de oxigen din Olanda și Polonia, precum și medicamente din Germania, în timp ce Ungaria s-a oferit să ne ajute cu preluarea unor pacienți.