Restaurantele și alte localuri, precum și sălile de sport sau fitness vor primi doar clienți imunizați prin vaccinare anticovid sau la trecerea prin boală și doar în 50% din spațiul disponibil, inclusiv la terase sau în mall-uri, iar toate se vor închide la ora 24:00, acolo unde rata de incidență trece de 6 la mie, conform cele mai noi hotărâri a CNSU, de joi. Se vor verifica certificatele verzi și – atenție! – cele emise în baza testelor antigen sau PCR nu vor fi acceptate.
Este vorba despre articolul 4, punctul k din hotărârea nr. 76 din 30.09.2021 a CNSU, care spune că: ”organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 5,00-24,00, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;”.
Aceleași reguli se vor aplica și pentru săli de sport, piscine interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri, localurile cu jocuri de noroc.
Dovada vaccinării sau trecerii prin boală pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi scanat de operatorul economic/organizator prin aplicația mobilă de verificare, iar în cazul cetățenilor străini prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.
Toți operatorii economici care desfășoară activități de lucru cu publicul în condițiile prezentei hotărâri, au obligația de a verifica la intrarea în locație, prin personalul propriu, documentele și de a nu permite accesul în incintă în lipsa acestora sau dacă certificatul digital al UE privind COVID-19 prezentat este eliberat ca urmare a testării antigen sau RT-PCR.
Măsura trebuie aprobată prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale, se mai arată în hotărâre, care este semnată de premierul Florin Cîțu.
Măsurile s-ar aplica, pentru moment, în următoarele orașe, precum și multe alte localități mai mici:
- Bragadiru (Ilfov) 10,45
- Popești-Leordeni (Ilfov) 9,59
- Slănic (Prahova) 9,39
- Voluntari (Ilfov) 8,94
- Horezu (Vâlcea) 8,71
- Timișoara (Timiș) 8,50
- Măgurele (Ilfov) 8,49
- Otopeni (Ilfov) 8,39
- Fundulea (Călărași) 7,66
- Videle (Teleorman) 7,35
- Năsăud (Bistrița-Năsăud) 6,71
- București - 6,64
- Cluj-Napoca 6,37
- Craiova (Dolj) 6,22
- Sebiș (Arad) 6,16
- Pantelimon (Ilfov) 6,13
Vezi și: