Filmul zilei în care am spus adio reginei Elisabeta. Aşa se scrie istoria - solemn, spectaculos și intens (Foto & Video)

Filmul zilei în care am spus adio reginei Elisabeta. Aşa se scrie istoria - solemn, spectaculos și intens (Foto & Video)

Întreaga lume şi-a luat adio azi de la regina Elisabeta a II-a, înmormântată alături de prințul Philip, după 10 zile de ceremonii funerare.

Sicriul reginei a fost scos la ora 12:44 din Westminster Hall și dus la Westminster Abbey, unde a avut loc o slujbă emoționantă în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate. România este reprezentată atât de liderii Casei Regale, cât și de Klaus Iohannis și soția sa, Carmen.

Cortegiul a ajuns apoi la Castelul Windsor, unde a urmat o nouă slujbă şi regina a fost despărţită definitiv de simbolurile puterii sale: coroana, sceptrul şi orbul. Sicriul a fost coborât în cripta regală.

În jurul orei 19, s-au terminat funeraliile de stat. Elisabeta a II-a a fost ulterior înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, care a început la ora 21:30, dar la care nu a avut acces presa.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele ceremoniei de înmormântare a reginei Elisabeta a II-a:

22:00 - Deşi nu există nicio informaţie oficială despre ceremonia privată de înmormântare care a început la 21:30, câţiva oameni s-au adunat la poarta Henric al VIII-lea a Castelului Windsor. Orășelul s-a golit în mare parte, la sfârșitul procesiunii de pe Long Walk, lăsând în urmă o atmosferă somnoroasă și solemnă. Totuşi, mai sunt zeci de oameni care încă fac fotografii lângă castel, în timp ce apusul îi luminează zidurile.

21:10 - În curând, va începe ceremonia privată cu care se va încheia înmormântarea reginei.

20:30 - Pe placa de marmură a reginei va fi gravat: ELIZABETH II 1926-2022.

ADVERTISING

19:09 - Regele Charles al III-lea și regina consoartă au părăsit capela. Vor reveni aici la 21.30, pentru slujba privată de înmormântare. Nu s-au făcut publice detalii referitoare la slujba aceasta, despre care Palatul Buckingham a precizat că este “o chestiune de familie, profund personală”.

19:04 - Sicriul reginei a fost văzut în public pentru ultima dată, apoi a fost coborât în cripta regală de la Capela Sf. George. Practic acum s-au terminat funeraliile de stat.

18:46 - Alt moment încărcat de simbolism a fost când Lordul Chamberlain, cel mai înalt demnitar din Casa Regală, şi-a rupt bagheta de serviciu și a pus-o deasupra sicriului reginei. Este sarcina Lordului Chamberlain să organizeze evenimente pentru monarh, dar și să asigure disciplina în rândul personalului regal, de aceea, are în mod simbolic această baghetă.

18:38 - Am asistat la unul dintre cele mai importante momente ale zilei de până acum: regina a rămas fără bijuteriile coroanei. Coroana imperială, orbul și sceptrul au fost luate de pe sicriul ei de către bijutierul Coroanei.

În cele din urmă, vor reveni în Turnul Londrei, dar deocamdată sunt predate unui înalt prelat care le-a așezat cu grijă pe altar.

18:20 - A început slujba din capelă.

18:11 - Sicriul reginei a fost dus în Capela St. George.

18:03 - Membrii familiei regale s-au alăturat procesiunii în timp ce dricul se apropie de Capela Sf. George. Regele Charles al III-lea, prințesa Ana, prinții Andrew și Edward, precum și prinții William și Harry merg acum în spatele maşinii.

17:50 - Cortegiul funerar a intrat în curtea castelului Windsor şi sunt ultimele momente când publicul mai poate vedea sicriul. Odată intrat în capelă, totul devine privat, doar pentru apropiaţii familiei regale (vreo 800 de persoane).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

17:43 - Google și-a schimbat azi logo-ul în Marea Britanie cu o versiune complet neagră pe pagina sa de pornire pentru a marca funeraliile reginei.

17:28 - Printre oaspeţii de la Windsor se numără şi cuplul MS Margareta - principele Radu.

image-26
Foto: captură video Sky News

17:25 - La sosirea reginei, s-au tras clopotele şi salve de tun. Mulțimea este mai liniștită acum. Copiii stau pe umerii părinților pentru a avea o vedere mai bună, lumea se înghesuie puţin, dar rămâne politicoasă, potrivit BBC.

17:11 - Cortegiul funerar a ajuns la Windsor și acum merge pe cei 5 kilometri pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală.

17:00 - Muick și Sandy, doi dintre iubiții câini corgi ai reginei, așteaptă sosirea stăpânei.

16:55 - O mare de oameni așteaptă în apropiere de Windsor, pentru a fi alături de regină în ultimele momente ale drumului, înainte ca sicriul să fie depus alături de tatăl și soțul ei.

windsor
Foto: captură BBC

16:23 - Pe drumul lung spre Windsor mulțimea s-a adunat pe marginea drumului. Practic, nu este porțiune de drum care să nu fie ocupată de cei care vor să-i aducă un ultimul omagiu.

Oamenii aruncă flori în drumul cortegiului.

15:49 - Cortegiul e întâmpinat de uralele mulțimii, în drum spre Windsor.

15:34 - Cortegiul a ajuns la Wellington Arch, după marșul solemn care a durat aproximativ 45 de minute, în timpul căruia regina a trecut, pentru ultima oară, pe lângă parcurile regale și principalele instituții ale Londrei. De aici, sicriul a fost preluat de o mașină mortuară. Cortegiul a plecat de la Wellington Arch spre Windsor în acordurile imnului și aplauzele mulțimii.

sicriu-regina-4
Foto: captură BBC

15:25 - Contesa de Wessex și ducesa de Sussex (Meghan, soţia lui Harry) se află în prima mașină din spatele cortegiului.

15:08 - Mii de oameni privesc impresionantul cortegiu funerar al reginei care se îndreaptă spre Wellington Arch. Acolo, sicriul va fi mutat într-o mașină funerară și condus la Windsor pentru înmormântare.

15:02 - Membrii personalului de la Buckingham s-au aliniat în fața clădirii pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei, în momentul în care a trecut, pentru ultima dată, prin dreptul palatului.

14:40 - Militarii din Royal Canadian Mounted Police conduc procesiunea, urmaţi de reprezentanţi ai fundaţiilor George Cross din Malta, fosta Royal Ulster Constabulary şi patru reprezentanţi ai NHS. Deasupra sicriului este aşezat un mesaj scris de Charles III: „În memoria iubirii și a devotamentului. Charles R”. 

ADVERTISING

14:25 - Focuri de armă sunt trase în Hyde Park de către Royal Horse Artillery în fiecare minut în timpul procesiunii, în timp ce Big Ben se aude în fiecare minut.

14:10 - Sicriul este dus acum la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată în cadrul unei ceremonii private, ce va avea loc la ora 21.30, ora României. Are loc o nouă procesiune, până la Arcul Wellington, la Hyde Park Corner, în centrul Londrei.

14:05 - Ceremonia religioasă de la Westminster Abbey s-a terminat, iar la finalul acesteia au fost ținute două minute de reculegere. Apoi a fost cântat imnul național.

13:40 - La sfârşitul slujbei se vor păstra 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi se va intona imnul naţional "God Save the King".

13:20 - În cadrul ceremoniei de la Westminster Abbey, mai multe personalități au venit în față pentru a spune câteva cuvinte. Premierul Liz Truss a ales pentru acest moment să citească din Evanghelia după Sf. Ioan.

13:05 - Corul a cântat melodii compuse special pentru încoronarea reginei, în 1953, dar și de la nunta sa. De altfel, muzica pentru funeralii a fost aleasă de regină în timpul vieții.

În momentul în care sicriul a intrat în Westminster Abbey, corul a interpretat Sentințele, versete din Apocalipsa 14:1 puse pe muzică de William Croft. Este o cântare folosită la fiecare înmormântare de stat de la începutul secolului al XVIII-lea. Toți cei din Westminster Abbey - în jur de 2.000 de oameni - s-au ridicat în picioare, sub emoția momentului.

13:00 - Sicriul a ajuns la Westminster Abbey. Încep funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a.

12:47 - Regele Charles și familia regală merg pe jos în spatele sicriului reginei. Regele merge în rând cu frații săi, prințesa Anne și prinții Andrew și Edward. În spatele lor se află William, Harry și Peter Phillips, fiul prințesei Anne.

12:44 - Sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost scos din Westminster Hall și este dus la Westminster Abbey cu ajutorul unui afet de tun tras de 142 de membri ai Marinei Regale. Tunul a fost fabricat în 1896 pentru Royal Horse Artillery, dar nu a fost niciodată în serviciul activ.

În schimb, a fost folosit pentru funeraliile reginei Victoria în februarie 1901. Afetul a transportat ulterior sicriele regelui Edward al VII-lea, regelui George al V-lea, regelui George al VI-lea, al lui Winston Churchill și al lordului Louis Mountbatten.

12:35 - A sosit la Westminster Hall prințul Charles, însoțit de cei doi fii, William și Harry. William este îmbrăcat în haine militare, în timp ce Harry poartă haine civile.

12:10 - Au ajuns și președintele american Joe Biden și soția sa, Jill Biden. Cei doi au venit cu o limuzină.

11:57 - Trei autocare cu lideri politici au sosit până acum la Westminster Abbey.

11:46 - Casa Regală britanică a publicat o nouă fotografie a reginei Elisabeta, realizată anul acesta pentru a marca 70 de ani de la urcarea pe tron.

11:40 - Primele clopote pentru regina Elisabeta au început să bată.

11:10 - Toate zonele publice de unde poate fi văzut cortegiul funerar al reginei sunt pline, a declarat Primăria Londrei.

10:45 - Au început să sosească la Westminster Abbey invitații care vor participa la funeraliile reginei.

10:15 - Porțile Westminster Abbey, unde urmează să ajungă sicriul reginei Elisabeta a II-a, s-au deschis.

09:55 - Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, invită oamenii să se roage astăzi pentru regină.

09:45 - În fața Palatului Buckingham, oamenii încearcă cu disperare să-și păstreze locurile din primul rând. Cara Jennings, în vârstă de 52 de ani, a stat acolo 5 nopți la rând.

09:20 - Prinţul George, în vârstă de 9 ani, şi prinţesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, vor participa la funeraliile reginei Elisabeta. Ei vor merge în urma sicriului atunci când va fi dus în biserică. Înainte de slujbă, un clopot va bate la fiecare minut, pentru 96 de minute, marcând durata vieţii reginei.

09:00 - După funeralii, sicriul este urcat pe afet şi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric. Dricul va conduce sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

08:40 - Sicriul reginei va fi mutat la Westminster Abbey. Pe traseu vor fi aliniați membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiene şi irlandeze. În urma cortegiului se vor afla regele Charles si membrii familiei regale.

08:35 - Chrissy Heerey a fost ultima persoană care și-a prezentat omagiile monarhului. Ea spune că regina a fost "o doamnă uimitoare care nu va fi niciodată înlocuită".

https://twitter.com/ColaTemple/status/1571752034432610305

08:30 - Ușile Westminster Halls s-au închis pentru public, care nu mai are acces la sicriul reginei Elisabeta a II-a.

Queue to see the Queen closes

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇