Regele Charles al III-lea a venit astăzi în România, pentru prima dată de când a fost încoronat. Vizita este una privată, dar regele are și o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, în semn de curoazie. În jurul orei 15:00, Regele Charles a ajuns pe aeroportul Henri Coandă, după care a fost primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni. El a ținut un discurs emoționant, cu multe mesaje impresionante față de România și de români și a pronunțat în limba română „țară de glorii, țară de dor” (țara mea de glorii, țara mea de dor – Mihai Eminescu, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie – n.r). Regele va sta 5 zile în țara noastră.
UPDATE:
- În jurul orei 15:00, Regele Charles al III-lea a aterizat și a pornit spre Palatul Cotroceni.
- Regele Charles al III-lea a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. A avut loc o ceremonie oficială, cu intonarea imnurilor celor două țări. "Bine aţi revenit în România!", i-a spus şeful statului Regelui Charles al III-lea. Regele Charles a primit salutul Gărzii de onoare şi a salutat în română: ”Bună ziua!”.
- Au urmat fotografia oficială, convorbiri tête-à-tête și o scurtă discuție cu premierul și președintele Camerei Deputaților
- Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs. „Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare”, a spus șeful statului.
- Regele Charles al III -lea a ținut un discurs emoționant. „Nu pot descrie plăcerea pe care o am să fac încă o vizită în România (...) Îmi vine greu să cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă, am simţit de la început o legătură profundă cu România”, a spus monarhul britanic. „Întotdeauna m-am simțit acasă în România”, a mai spus regele, care a continuat: Am ajuns să iubesc România, „țara de glorii, țară de dor”(pronunțat în română). Discursul poate fi văzut AICI, începând cu minutul 14:15.
- Regele Charles al III-lea a plecat cu mașina spre Transilvania.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat pentru Agerpres că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, dar monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.
"Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România.
Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a spus Noble.
El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.
"Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată", a adăugat ambasadorul.
Diplomatul nu a oferit mai multe informaţii despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat.
"Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a subliniat Andrew Noble.
Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea