Peste 200 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în bombardamentele israeliene şi în operaţiunile terestre din Fâşia Gaza, a anunţat Hamas, după ce o rezoluţie a ONU privind ajutorul umanitar nu a reuşit să ceară o încetare a focului.
Iar bătăliile aprige continuă. Armata israeliană a anunțat că a lovit aproximativ 200 de ținte în Fâșia Gaza.
În nordul Gazei, IDF susține că a identificat mai mulți teroriști care ieșeau dintr-o clădire folosită de Hamas pentru observare și a organizat un atac aerian. În Khan Younis din sudul Gazei, trupele israeliene au atacat un cartier general al Hamas.
Între timp, preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat, telefonic, despre campania militară a Israelului în Gaza, inclusiv despre "obiectivele şi etapele" acesteia.
Preşedintele Joe Biden "a subliniat nevoia esenţială de a proteja populaţia civilă, inclusiv pe cei care sprijină operaţiunea de ajutor umanitar şi importanţa de a permite civililor să se îndepărteze în siguranţă de zonele de luptă în curs", a spus Casa Albă într-un comunicat.
Iată cele mai importante evenimente de duminică, 24 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 79:
- Ostatici morți în tuneluri - Cinci ostatici israelieni ucişi în captivitatea Hamas au fost recuperaţi dintr-o reţea de tuneluri subterane din nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică armata, arătând imagini cu o baie cu gresie albă şi o cameră de lucru legate prin pasaje întunecate din beton. În mesaj nu se precizează cum au murit cei cinci, iar purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că se aşteaptă efectuarea autopsiilor.
- Cel mai trist Crăciun la Betleem - La Betleem, atmosfera nu este de sărbătoare, ci de doliu, iar uneori de furie. Municipalitatea din Betleem, în Cisiordania ocupată, locul unde consideră creştinii că s-a născut Isus, a decis să anuleze toate festivităţile de Crăciun, în semn de susţinere a palestinienilor din Fâşia Gaza, iar în locul tradiţionalului brad împodobit de Crăciun oraşul biblic a instalat o scenă simbolică a Naşterii care denunţă bombardamentele Israelului, iar biserici din oraş cer „oprirea genocidului imediat”. Grota Naşterii era pustie, fără pelerini - un lucru neobişnuit -, în contextul în care în această perioadă simbolică a anului coada de aşteptare era de mai multe ore.
- 152 de militari israelieni ucişi - 152 de militari israelieni au fost ucişi în Fâşia Gaza, de la începutul războiului împotriva Hamas, după atacul sângeros de la 7 octombrie în Israel, anunţă armata israeliană. Nouă militari au fost ucişi sâmbătă în confruntări armate în enclava palestiniană - unul dintre cele mai sângeroase bilanţuri înregistrate într-o singură zi de la începutul războiului. La 12 decembrie, Tsahalul anunţa că 105 militari israelieni au fost ucişi în acest război, dintre care 20 au fost ucişi accidental - 13 în ”friendly fire”, adică de către alţi militari israelieni.
- 8.000 de luptători Hamas uciși - Armata israeliană a ucis aproximativ 8.000 de combatanţi palestinieni în războiul contra mişcării teroriste Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF). Pe de altă parte, Israelul a respins acuzaţia conform căreia soldaţi de-ai săi au comis atrocităţi în spitalul Kamal Adwan din Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza.
- Hartă interactivă inedită - Un programator cu dublă cetățenie, americană și israeliană, a creat o hartă interactivă a orașelor natale ale fiecăruia dintre cei peste 480 de soldați israelieni care au fost uciși de la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie și până acum. „Un aspect al acestui război oribil care m-a impresionat cu adevărat este cât de tare a fost afectat tot Israelul de pierderile suferite. De fiecare dată când există un nou anunț teribil despre mai mulți soldați morți, am observat că aceștia provin din locuri noi. Pentru a mă ajuta să observ cât de larg a fost impactul, am făcut o hartă a orașului natal al fiecărui soldat căzut din 7 octombrie și până acum. Fie ca această hartă să nu mai aibă nevoie de alte nume adăugate la ea”, a scris pe Twitter Liron Kopinsky.
- Operațiune extinsă - Forţele israeliene şi-au extins operaţiunea terestră în Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană. Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, Daniel Hagari, a spus că trupele israeliene sunt angrenate în "bătălii complexe în zone dens populate" şi că ele avansează în adâncul altor fortăreţe ale organizaţiei islamiste palestiniene Hamas. Până acum, forţele terestre israeliene au distrus şi confiscat circa 30.000 de dispozitive explozive, inclusiv rachete antitanc aflate în posesia Hamas, potrivit purtătorului de cuvânt.
- Macron acuză crime nedemne în Gaza - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat „îngrijorarea puternică” faţă de „situaţia dramatică” a parohiei catolice din Fâşia Gaza, în care două enoriaşe au fost ucise „în mod nedemn” la 16 decembrie de către un militar israelian, într-o convorbire la telefon, sâmbătă, cu Patriarhul Latin al Ierusalimului, cardinalul Pierbattista Pizabella. Şeful statului francez a evocat în această convorbire la telefon „îngrijorarea puternică faţă de situaţia dramatică a parohiei latine din (Fâşia) Gaza”, unde „sute de civili de toate confesiunile (…) trăiesc sub bombe şi gloanţe de peste două luni”. La 16 decembrie, o mamă şi fiica sa, ambele creştine, au fost ucise de către un militar israelian pe treptele singurei bioserici catilice din Gaza.
- 200 de ținte lovite - Armata israeliană anunță că a lovit aproximativ 200 de ținte în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore, iar „bătăliile aprige” continuă. În nordul Gazei, IDF susține că trupele Brigăzii Yiftah au identificat mai mulți teroriști care ieșeau dintr-o clădire folosită de Hamas pentru observare și au organizat un atac aerian. În Khan Younis din sudul Gazei, IDF a declarat că trupele Brigăzii Kfir au atacat un cartier general al Hamas.
- Biden a vorbit cu Netanyahu - Preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat, telefonic, despre campania militară a Israelului în Gaza, inclusiv despre "obiectivele şi etapele" acesteia. Preşedintele Joe Biden "a subliniat nevoia esenţială de a proteja populaţia civilă, inclusiv pe cei care sprijină operaţiunea de ajutor umanitar şi importanţa de a permite civililor să se îndepărteze în siguranţă de zonele de luptă în curs", a spus Casa Albă într-un comunicat. "Liderii au discutat despre importanţa eliberării tuturor ostaticilor rămaşi", a mai informat Casa Albă.
- Hamas cere anchetă internațională - Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut sâmbătă o anchetă internaţională privind "execuţiile sumare" în Fâşia Gaza, de comiterea cărora acuză armata israeliană. Guvernul Hamas a susţinut, într-o declaraţie, că a strâns mărturii conform cărora "armata de ocupaţie israeliană a efectuat execuţia sumară a 137 de civili palestinieni în oraşul Gaza şi în guvernoratele din nord". Guvernul Hamas a acuzat în special armata că "a săpat o groapă mare la est de oraşul Gaza în care a depus zeci de cetăţeni pe care îi reţinuse înainte de a-i executa prin împuşcare şi cu care au umplut groapa folosind buldozere", fără a preciza când au avut loc evenimentele.
- Peste 200 de palestinieni ucişi - Peste 200 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore în bombardamentele israeliene şi în operaţiunile terestre din Fâşia Gaza, a anunţat Hamas, după ce o rezoluţie a ONU privind ajutorul umanitar nu a reuşit să ceară o încetare a focului. La aproape trei luni de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, aceasta din urmă a anunţat descoperirea cadavrelor a zeci de palestinieni ucişi, dintre care unii au fost "executaţi", potrivit acesteia, în timpul unei operaţiuni terestre israeliene în Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza.