Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a reacționat luni la nemulțumirile sindicaliștilor Cartel Alfa care au protestat în fața Palatului Cotroceni.
Aceștia sunt nemulțimiți de ”nesemnificativa majorare a salariului minim pe economie” și cer un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.
Astfel, în ceea ce privește salariul minim, Raluca Turcan a declarat că varianta de majorare la 2.300 de lei lunar a fost una de compromis, în condițiile în care mulți angajatori au propus înghețarea.
”Provocarea mea este să găsim soluții, să venim cu rezultate concrete. În privința salariului minim, să nu uităm că am obținut o majorare, la 2.300 de lei, în condițiile în care angajatorii care sunt cei mai mari beneficiari de angajați cu salariul minim propuneau înghețarea lui.
Varianta aleasă a fost una de compromis și mi-aș dori ca de acum înainte salariul minim să fie anunțat spre finalul anului în curs pentru anul următor, să beneficiem cu toții de o predictibilitate”, a declarat ministrul Muncii la Digi24.
Totodată, Raluca Turcan a vorbit și despre asistența socială, afirmând că aici lucrurile sunt complexe.
Ea a acuzat faptul că de doi ani nu s-au mai făcut verificări ale anchetelor sociale, pentru a se vedea dacă sunt incluși aici doar cei care au cu adevărat nevoie de ajutor. Amintim că ministru al Muncii a fost în ultimul an Violeta Alexandru, colegă din PNL cu Raluca Turcan.
”Pe partea de asistență socială lucrurile sunt mai complexe. De doi ani de zile Inspecția Socială nu a mai verificat împreună cu primăriile anchetele sociale, să ştim dacă sunt doar oameni care au nevoie de ajutor sau sunt și oameni care se complac și preferă să primească ajutorul de la stat în loc să muncească”, a precizat Raluca Turcan.
Aproximativ 100 de sindicaliști Cartel Alfa, reprezentând toate sectoarele de activitate, au protestat luni în fața Palatului Cotroceni.
Aceștia au spus că sunt nemulțimiți de ”nesemnificativa majorare a salariului minim pe economie” și cer un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei.
Protestele continuă
După mitingul de azi din fața Palatului Cotroceni, în următoarele două zile, protestul se mută la sediul partidelor politice din arcul de guvernare (19.01) și Ministerul Finanțelor Publice (20.01).
Protestele vor avea loc până la sfârșitul lunii februarie. Vor fi pichetate prefecturile județene și sediile:
- Ministerului Muncii (22 și 29 ianuarie, 4, 11 și 19 februarie),
- Ministerului Finanțelor Publice (20, 26 ianuarie și 2, 9, 15 februarie)
- PNL, USR+PLUS, UDMR (19 ianuarie și 10, 17 și 24 februarie) în București.