Putin s-a dezlănțuit împotriva Vestului: "Nimic nu va mai fi ca altădată"

Putin s-a dezlănțuit împotriva Vestului: "Nimic nu va mai fi ca altădată"

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a reluat retorica agresivă la adresa Occidentului într-un discurs pe care a fost nevoit să-l amâne cu o oră din cauza unui atac informatic.

Putin a luat cuvântul, vineri, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg și a acuzat în mod repetat America și Vestul, relatează Sky News.

Prima lui țintă a fost America: "Când au câștigat Războiul Rece, SUA s-au declarat singure reprezentanții lui Dumnezeu pe Pământ, oameni care n-au nicio responsabilitate - doar interese. Au declarat sacre aceste interese. Acum e un drum într-o singură direcție, ceea ce face lumea instabilă", a spus el, adăugând că "nimic nu va mai fi ca altădată".

Președintele Rusiei a spus că Uniunea Europeană "și-a pierdut complet suveranitatea" și "dansează pe ritmurile altcuiva", făcând aluzie la Statele Unite. El a acuzat UE că "ia tot ce i se dictează", afectându-și populația, afacerile și economia, relatează The Guardian.

ADVERTISING

"Observăm o agravare a problemelor sociale şi economice în Europa. În SUA, vedem creşteri în ceea ce priveşte preţurile bunurilor, alimentelor şi electricităţii, precum şi ale carburanţilor. Standardul de viaţă al europenilor scade", a afirmat Putin.

"Ei cred că oricine este colonia lor - dacă ei sunt excepționali, ceilalți sunt cetățeni de mâna a doua", și-a continuat liderul de la Kremlin tirul acuzațiilor la adresa Occidentului.

El a mai afirmat că lumea trăieşte "schimbări tectonice cu adevărat revoluţionare în geopolitică": "Ar fi o greşeală să gândeşti că poţi să stai deoparte în timpul acestor schimbări tumultoase şi că totul va fi ca înainte. Se pare că elitele din conducerea anumitor ţări occidentale aleg să ignore evidenţa, jucând în mod consistent pe baza fantomelor trecutului. Ei se gândesc că dominaţia vestului şi politicile globale şi economiile sunt o constantă – însă nimic nu este etern".

Putin a afirmat că "războiul-fulger economic împotriva Rusiei nu are nicio șansă de succes", adăugând că "arma sancțiunilor" este "o sabie cu două tăișuri". Sancţiunile împotriva Rusiei sunt "nesăbuite şi nebuneşti", a spus el.

ADVERTISING

Președintele Rusiei a vorbit și despre criza alimentară, spunând că "problema nu a apărut azi" și a acuzat Europa că "încearcă să dea vina pe altcineva".

Referindu-se la decizia de a începe "operațiunea militară specială", Putin a spus că aceasta a fost dificilă, dar necesară, iar soldații apără "drepturile Rusiei la dezvoltare în siguranță". Acesta a mai spus că intervenția în Donbas este "un colac de salvare pentru ei (occidentali, n.r.) ca să acuze Rusia pentru greșelile lor". Toate misiunile operaţiunii militare speciale a Rusiei vor fi îndeplinite, a subliniat președintele rus.

Atac informatic la "Davosul rusesc"

Vladimir Putin a fost nevoit să-şi amâne cu o oră discursul-cheie la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petesburg, al cărui sistem de acreditatre a fost vizat de un atac cibernetic de "negare a serviciului" (DDOS), a anunţat Kremlinul, citat de The Independent.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat că acest atac a fost lansat joi şi că a dezactivat sistemul de acreditare şi de primire a invitaţilor la forum, antrenând o serie de probleme de acces.

Deși Rusia este cea suspectată de atacuri cibernetice în Occident, Putin a acuzat în luna mai că atacuri ale unor "structuri de stat" străine vizând Rusia s-au înmulțit. El a spus atunci că Moscova urmează să-şi consolideze apărarea cibernetică prntr-o reducere a folosirii software-ului şi hardware-ului străine.

Site-uri aparţinând multor companii de stat şi presei au fost vizate de hackeri după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, cu scopul de a afişa informaţii care contravin liniei oficiale a Moscovei cu privire la Războiul rus din Ucraina.

Forumul economic anual de la Sankt Petersburg, care se desfăşoară de miercuri şi până sâmbătă, a fost lansat de către Kremlin în 1997, cu scopul de a atrage investiţii străine, de a discuta politici economice şi a promova imaginiea unei Rusii deschise afacerilor, după dispariţia regmului sovietic.

Kremlinul prezintă acest eveniment drept "Davosul rusesc".

Forum cu China, un separatist și un taliban

Rusia a primit ani de zile lideri mondiali şi oameni de afaceri de talie mondială la forumul economic din al doilea cel mai important oraş al țării, însă anul acesta elita globală stă departe, în urma sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei din cauza Războiului din Ucraina.

Moscova compensează acest lucru, săptămâna aceasta, invitând actori precum China, a doua economie mondială, care nu i-a impus sancţiuni.

Pe lista participanţilor, mult mai scurtă decât în anii precedenţi, se află ministrul Comerţului din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Liderul separatist prorus al autoproclamatei republici de la Doneţk, Denis Puşilin, se află, de asemenea, printre participanţi.

Este aşteptat la forum şi un reprezentant al talibanilor, în pofida faptului că Rusia îi consideră drept o grupare teroristă. Peskov a subliniat că Rusia nu recunoaşte, prin acest lucru, guvernul taliban de la Kabul drept Guvernul legitim al Afganistanului.

Unul dintre cele mai populare evenimente ale forumului - o sesiune de întrebărişi răspunsuri a lui Putin cu directori ai unor organizaţii internaţionale de presă - nu va avea loc.

Putin urmează să se întâlnească, în schimb, cu conducători ai presei ruse şi jurnalişti "din prima linie" a "operaţiunii militare speciale" a Rusiei în Ucraina, a anunţat Peskov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇