Proteste violente în Franța, după difuzarea unei înregistrări în care un producător muzical este bătut crunt de poliție. Autoritățile vor să incrimineze filmarea forțelor de ordine (Video)

Mii de oameni au manifestat, sâmbătă, în Franţa, împotriva unui articol controversat al unui proiect de lege privind ”securitatea globală”, iar la Paris, poliţiştii au fost îndemnaţi să se comporte responsabil în timpul manifestaţiilor, după difuzarea unei înregistrări video în care niște poliţişti bat sălbatic un producător muzical, relatează The Associated Press.

UPDATE

Confruntări între grupuri de manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc sâmbătă seara la Paris, informează AFP, citată de Agerpres.

Spre sfârşitul după-amiezii, un chioşc de ziare, intrarea în Banca Naţională a Franţei şi o braserie din apropiere au fost incendiate, lângă Piaţa Bastiliei, necesitând intervenţia pompierilor. În jur, grupuri de manifestanţi foarte mobili şi îmbrăcaţi în negru aruncau proiectile de toate felurile asupra forţelor de ordine, care răspundeau cu tiruri de gaze lacrimogene, relatează agenţia de presă franceză.

ADVERTISING

Mai mulţi manifestanţi răniţi, printre care o femeie lovită la cap, primeau îngrijiri de la alţi manifestanţi sau de la echipaje medicale. În jurul statuii din piaţă, manifestanţi scoteau pietre din pavaj pentru a le arunca asupra forţelor de ordine, care şi-a sporit tirurile de gaze lacrimogene.

Un articol controversat a încins spiritele

Zeci de manifestaţii au avut loc împotriva unui articol controversat al proiectului de lege, prin care se incriminează publicarea unor fotografii sau înregistrări video în care apar membri ai forţelor de ordine în exerciţiul funcţiunii, cu intenţia de a le afecta ”integritatea fizică sau psihologică”.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor civile şi jurnalişti denunţă faptul că această incriminare afectează libertatea presei şi permite ca brutalitatea poliţiei să rămână nedescoprită şi nepedepsită.

ADVERTISING

La Paris, mii de oameni s-au adunat în Piaţa Republicii şi pe străzi din zonă, purtând steaguri roşii ale unor sindicate, tricolorul francez şi pancarte cu mesaje prin care denunţă violenţa poliţiei, cer libertatea presei şi îi cer ministrului francez de Interne să demisioneze.

În mulţime se aflau jurnalişti, studenţi la jurnalism, activişti de stânga, organizaţii de apărarea drepturilor migranţilor şi susţinători ai unor partide care îşi exprimă furia faţă de o înăsprire a tacticilor poliţiei în ultimii ani, mai ales după mişcarea ”vestelor galbene” din 2018 împotriva dificultăţilor economice.

O imensă coloană a defilat până în Piaţa Bastiliei, în mare parte paşnic.

Însă, au avut loc și unele ciocniri pe drum, scrie Reuters. Manifestanţi mascaţi au lansat focuri de artificii către forţele de ordine, au instalat baricade, au aruncat cu pietre şi au incendiat mobilier urban. Activişti "black block” au fost văzuţi între manifestanţi.

ADVERTISING

Numeroşi manifestanţi, poliţişti şi jurnalişti au fost răniţi la proteste în ultimii ani.

”Au avut loc toate aceste manifestaţii în vară împotriva violenţei poliţiei, iar această lege arată că Guvernul nu ne-a auzit. Impunitatea. Asta ne înfurie aşa de tare”, denunţă un manifestant, Kenza Berkane, în vârstă de 26 de ani.

Berkane, un francez de origine nord-africană, deplânge faptul că este oprit de poliţie la controale de identitate, la metrou sau în timp ce se duce la şcoală, în timp ce pritenii să albi sunt lăsaţi să treacă. ”Ne întrebăm când se va opri acest lucru”.

Furia francezilor este alimentată de asemenea de difuzarea recentă a unei înregistrări video în care poliţişti sunt surprinşi bătând crunt un bărbat de culoare.

Preşdintele francez Emmanuel Macron a denunţat vineri aceste imagini, care ”ne fac de ruşine”.

Înregistrarea video a fost dezvăluită joi, la câteva zile după ce poliţiştii l-au bătut pe producătorul muzical Michel Zecler şi în urma difuzării unor imagini care surprindeau evacuarea brutală a unor migranţi din Piaţa Republicii la Paris.

Poliţiştii implicaţi în bătaia lui Zecler au fost suspendaţi pe timpul unei anchete interne.

Șeful Poliţiei Parisului, Didier Lallement, îi îndeamnă pe poliţişti într-o notă internă la ”probitate, simţul umorului şi etică” la manifestaţiile de sâmbătă, autorizate de către autorităţi.

Un jurnalist Associated Press a văzut, la Paris, poliţişti care stăteau pe străzi lăturalnice.

Ce prevede noul proiect de lege

Articolul 24 al proiectului de lege contestat incriminează publicarea unor imagini în care apar poliţişti cu intenţia de a le cauza un prejudiciu. În proiect, această nouă infracţiune este pedepsită cu până la un an de închisoare şi o amendă de până la 45.000 de euro.

Jurnaliştii sunt cei care denunţă cel mai puternic proiectul de lege, însă acesta ar putea avea consecinţe şi mai importante asupra eforturilor persoanelor care nu fac parte din presă şi care filmează poliţia în timpul unor arestări agresive, mai ales membri ai minorităţilor care luptă împotriva abuzurilor şi discriminării cu ajutorul unor înregistrări video pe telefonul mobil.

Manifestanţii cer ca acest articol, pe care-l denunţă drept contrar ”libertăţilor publice fundamentale”, să fie retras din proiect.

Agathe Le Gall, o şomeră în vârstă de 26 de ani, denunţă proeictul de lege drept ”începutul sfârşitului”, temându-se că legislaţia ar putea fi înăsprită tot mai mult.

”În afară de toate acele înregistrări video pe care le vedem online, ştim că există alte mii, care nu sunt înregistrate”, denunţă ea. ”Sunt norocoasă că sunt albă, pentru că nu sunt luată drept ţintă de către poliţie”, spune ea.

Premierul Jean Castex a anunţat vineri că urmează să alcătuiască o comisie care să rescrie articolul 24, însă a dat înapoi după ce unii parlamentari şi-au exprimat furia.

Comisia respectivă urmează să prezinte, până la începutul anului viitor, propuneri cu privire la relaţia între presă şi poliţie.

Franţa: Noile restricţii anti-COVID stârnesc ample nemulţumiri

Macron: Franţa nu va şterge nicio urmă din istoria sa, nu va da jos nicio statuie

Macron s-a adresat musulmanilor la postul TV Al-Jazeera: Puteți fi şocaţi de caricaturile cu profetul Mohamed, dar asta nu justifică violenţa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇