Șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost întronizat în Muntenegru, păzit de trupe de comando și extras cu elicopterul UPDATE

Șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe a fost întronizat în Muntenegru, păzit de trupe de comando și extras cu elicopterul UPDATE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţia a dispersat duminică dimineaţă sute de manifestanţi adunaţi în oraşul istoric Cetinje şi hotărâţi să împiedice întronizarea şefului Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC) în Muntenegru, a anunţat televiziunea publică (RTCG).

Conform AFP, forţele speciale au tras cu gaze lacrimogene către manifestanţii adunaţi în piaţa centrală a micului oraş, la câteva sute de metri de mănăstirea de secol XV, sediul SPC în Muntenegru, unde trebuie să aibă loc întronizarea mitropolitului Joanikije.


UPDATE: Noul şef al Bisericii Ortodoxe Sârbe în Muntenegru a fost întronizat, duminică, sub protecţia comandourilor de poliţie, care i-au dispersat pe manifestanţii ostili cu gaze lacrimogene, agravând tensiunile din acest stat balcanic, scrie AFP.

ADVERTISING

Episcopul Joanikije a fost transportat până la mănăstirea din Cetinje, sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), cu elicopterul, pentru a evita baricadele, care au blocat în ajun drumul de acces din acest mic oraş din sudul ţării. 

Potrivit imaginilor difuzate de biserică, episcopul Joanikije şi patriarhul SPC, Porfirije, au coborât din elicopter pe peluza mănăstirii. A fost stabilită o zonă de securitate în jurul clădirii de secol al XV-lea pentru a proteja scurta ceremonie de întronizare.  


Mai multe mii de muntenegreni, opozanţi ai întronizării lui Joanikije în mănăstirea din Cetinje, considerată un simbol al statului muntenegrean, au venit de sâmbătă în acest oraş din sudul ţării balcanice. 

ADVERTISING

Anunţul privind ceremonia de întronizare în mănăstirea vechii cetăţi regale a provocat în ultimele zile tensiuni în Muntenegru, unde puterea este din 2020 deţinută de un guvern considerat apropiat SPC, al cărui sediu este la Belgrad. 

Opozanţii, susţinuţi de partidul preşedintelui muntenegrean Milo Djukanovic (DPS), alungat de la putere acum un an, au ridicat baricade pentru a bloca drumul în oraş şi au petrecut noaptea în jurul focurilor pentru a se încălzi, a transmis corespondenta AFP. 

ADVERTISING

Ei sunt hotărâţi să împiedice trecerea către mănăstire a demnitarilor din SPC, inclusiv a patriarhului Porfirije, care a sosit sâmbătă la Podgorica şi care va celebra întronizarea episcopului Joanikije.

Joanikije îl succede pe arhiepiscopul Amfilohije, care a murit în 2020 din cauza Covid-19, după ce a condus SPC în Muntenegru timp de treizeci de ani. 

Muntenegru a devenit independentă de Serbia în 2006, după aproape 90 de ani de viaţă comună, dar are relaţii complexe ţara vecină.

O treime din cei 620.000 de locuitori se identifică sârbi, iar unii naţionalişti neagă Muntenegrului o identitate separată. SPC este religia dominantă în ţară dar adversarii săi o acuză că serveşte intereselor Belgradului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇