Protest Sanitas la Guvern: CÎŢ(i) ca noi vrei să plece din Sănătate?

Protest Sanitas la Guvern: CÎŢ(i) ca noi vrei să plece din Sănătate?

Zeci de angajaţi din sistemele sanitar şi de asistenţă socială, membri ai Federaţiei Sanitas, depun, luni, memorii la Guvern, în care solicită prim-ministrului finanţarea adecvată a celor două domenii, dar şi renunţarea la proiectele de lege prin care angajaţii nevaccinaţi sunt obligaţi să îşi achite testele de depistare a Covid.

Certificatul verde Covid va fi obligatoriu pentru personalul medical. Cei care refuză vaccinarea sau testarea vor avea contractul suspendat

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas care aşteaptă în faţa sediului Guvernului să depună documentele afişează pancarte inscripţionate cu mesajele: „CÎŢ(i) oameni vrei să-şi dea demisia din centrele de asistenţă socială?”, „CÎŢ(i) ca noi vrei să plece din sănătate?”,”Dacă ne luaţi nouă dreptul la muncă, greul pandemiei cine o să-l mai ducă?” sau „Sănătatea, 9% din PIB” şi „Nu austeritate în Sănătate”.

protest-Sanitas-Guvern-medici
Foto: Facebook/Federatia Sanitas din Romania

În memorii, sindicaliştii Federaţiei Sanitas mai cer eliminarea inechităţii generate de îngheţarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personalul TESA şi administrativ.

protest-Sanitas-Piata-Victoriei
Foto: Facebook/Federatia Sanitas din Romania

Altă solicitare din memoriu este plata corectă a tuturor sporurilor angajaţilor din cele două sisteme, prin calcularea acestora la nivelul salariului aflat în plată şi nu la cel din 2018.

ADVERTISING

Într-un mesaj postat vineri pe pagina de Facebook, în contextul incendiului produs la spitalul de boli infecţioase din Constanţa, organizaţia sindicală spunea că secţiile ATI nu se fac la comandă şi nu suportă improvizaţii.

De asemenea, Sanitas atrage atenţia că Guvernul nu are o strategie coerentă pentru rezolvarea problemei infrastructurii învechite a unităţilor sanitare.

"Dar nu putem să nu spunem, pentru a nu ştiu câta oară, că acelaşi lucru (un alt incendiu - n.edr.) se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condiţiile în care instituţiile sanitare sunt obligate să funcţioneze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă faţă cerinţelor tehnice şi a celor de siguranţă a pacienţilor.

ADVERTISING

Nu există o strategie coerentă la nivelul Guvernului şi nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public! În schimb, guvernanţii sunt "campioni" ai deciziilor punctuale, luate "pe genunchi", care încearcă să cârpească sistemul numai acolo şi când cedează!", potrivit comunicatului postat de Sanitas.

Şapte pacienţi au murit, vineri, în incendiul izbucnit la Secţia ATI Covid a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇