Primele măsuri luate de România împotriva tulpinii Omicron

Primele măsuri luate de România împotriva tulpinii Omicron

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis ca toți cetățenii UE și cei ai Confederației Elvețiene care revin în România din țări africane unde evoluează tulpina Omicron să fie testați la sosire și plasați în carantină.

Persoanele care provin din alte locuri ale lumii și care vin în România din țările africane unde s-a identificat noua tulpină de coronavirus nu vor fi lăsate să treacă de frontieră.

Detalii a oferit, într-o conferință de presă, secretarul de stat Raed Arafat.

„S-a întrunit online CNSU pentru a lua măsuri suplimentare. În urma recomandărilor OMS, s-au introdus pe lista roșie:

ADVERTISING

Botswana, Africa de Sud, Leshoto, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini, începând cu data de astăzi (...).

Pentru persoanele care vin din zonele menționate, se instituie carantină. La domiciliu (dacă pot asigura delimitare față de familie) sau în spații speciale, pe care le indică sau pe care le pun la dispoziție autoritățile locale.

Spre exemplu, dacă se întoarce din țările menționate o familie întreagă, pot sta cu toții acasă, în carantină. Dacă se întoarce o singură persoană, fie se carantinează într-un loc declarat unde va fi singură, fie va merge într-un loc pus la dispoziție de autoritățile locale.

ADVERTISING

Pentru toți se instituie obligativitatea testării PCR la sosire, dar și în a 8-a zi de la sosire. Dacă testul e negativ, pot ieși în ziua a 10-a. Dacă nu se testează în ziua a 8-a, rămâne în carantină 14 zile.

Se interzice trecerea prin frontierele de stat a celor care nu sunt cetățeni UE sau ai Elveției, dacă vin din țările africane aflate în zona roșie.

Recomandăm limitarea vizitelor la cele «extrem de esențiale» pentru că există riscul să apară decizii care să îngreuneze revenirea în țară. Inclusiv la deplasarare, dacă pleacă cu chartere”, a precizat Raed Arafat.

Înrebat dacă românii mai pot merge în vacanță în Africa - dar în țări din nord cum ar fi Egipt sau Maroc - Arafat a spus că deplasările ar trebui gândite cu grijă. Tocmai pentru că lista statelor din zona roșie s-ar putea extinde într-o singură zi, zborurile ar putea fi perturbate, iar românii ar putea avea probleme la intoarcerea acasă.

ADVERTISING

Dr. Adriana Pistol: Avem capacitate de secvențiere. Probe să fie!

Întrebată dacă România are suficientă capacitate de secvențiere încât să poată identifica eficient și la timp tulpina omicron, directorul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), dr. Adriana Pistol, a declarat:

„Avem 7 laboratoare care efectuează secvențiere. Sigur, capacitatea lor este diferită. Unele pot face 800 -1.000 probe pe zi. Altele pot face doar câte 200-300 de doze pe zi. Important este să avem probe recoltate (care să fie folosite pentru secvențiere - n.red.).

Am încercat prin DSP-uri să alertăm toate spitalele Covid care au fost clar invitate, cu recomandare foarte fermă, să recolteze probe pentru testare PCR de la toate cazurile grave, în primul rând. Pentru că ne dorim să știm dacă această tulpină e mai severă.

În plus, la toate cazurile internate, persoanele vor fi întrebate dacă au călătorit recent într-o țară africană sau dacă au venit în contact cu vreo persoană care a călătorit într-o țară africană.

Cred că este capacitate suficientă”. a declarat dr. Adriana Pistol.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre eficiența vaccinării împotriva Omicron: În 3 săptămâni vom avea studii

Alexandru Rafila a precizat, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de Raed Arafat și Adriana Pistol, că atunci când apare o nouă tulpină de Covid 19, 3 sunt principalele elemente pe care oamenii de știință le au în vedere.

„Este vorba despre:

  • Transmisibilitate. E important să vedem dacă se trasmite mai ușor.
  • Forma de manifestare a bolii. Să vedem dacă e mai puțin gravă, mai gravă sau identică în manifestare cu alte tulpini.
  • Eficacitatea anticorpilor din vaccinare și cei din boală. În 3 săptămâni, vor apărea primele studii care să arate legătura dintre vaccinare, trecere prin boală și dacă imunitatea dată de vaccinare și trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a precizat Alexandru Rafila.

Acesta a mai spus că Guvernul are în vedere să asigure populației medicamente antivirale.

„Vom asigura acces la tratament antiviral. Ne preocupă acest aspect și-l vom face. Dar el nu înlocuiește vaccinarea. E mult mai periculos acest tratament, fie că este cel cu pastile, fie cu anticorpi monoclonali.

E un tratament care trebuie adiministrat cu mare atenție pentru că are efecte secundare mult superioare vaccinului.

La vaccin, după primele 10 milioane de doze administate până pe data de 3 octombrie s-au înregistrat 6 cazuri de miocardită și 10 de șoc anafilactic și alte câteva reacții de altă natură. Toate reversible cu tratament. Deci să ne înțelegem, n-a murit nimeni de la vaccin”, a precizat Alexandru Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇