Statul Major al forţelor armate iraniene a declarat că elicopterul la bordul căruia şi-a pierdut viaţa preşedintele Ebrahim Raisi a respectat planul de zbor.
Totodată, nu au fost găsite urme de impact de gloanţe în aparatul care a luat foc în momentul în care s-a prăbuşit şi, prin urmare, nu există elemente suspecte în acest accident, potrivit unei anchete preliminare, transmite vineri EFE.
"Nu există urme de impact de proiectile sau avarii similare la epava elicopterului", a indicat raportul publicat joi aseară de agenţia de stat IRNA.
Aparatul a urmat traseul planificat şi nu s-a abătut de la planul de zbor, iar în convorbirile echipajului cu turnul de control nu au fost observate "elemente suspecte", au indicat forţele armate iraniene.
"După ce s-a izbit de un munte, elicopterul a luat foc", a relevat ancheta.
Complexitatea zonei, ceaţa şi temperaturile scăzute au îngreunat operaţiunile de salvare, motiv pentru care elicopterul nu a fost localizat decât a doua zi dimineaţă devreme, în condiţiile în care fusese dat dispărut duminică după-amiază, au mai transmis forţele armate iraniene.
Statul Major al Forţelor Armate iraniene a dat asigurări că a fost colectat un număr mare de documente şi probe privind accidentul, aşa că este nevoie de mai mult timp pentru examinarea unora dintre fragmentele epavei şi a tuturor documentelor.
Publicarea raportului intervine după ce unele mass-media iraniene au criticat autorităţile pentru felul în care au gestionat informaţiile despre accident şi au ridicat suspiciuni cu privire la natura acestuia.
Ziarul Ham-Mihan a criticat guvernul de la Teheran pentru că "furnizează informaţii eronate şi ambigue", într-un articol intitulat "Slăbiciune continuă".
Publicaţia conservatoare Jomhuri Eslami a făcut referire la o posibilă conspiraţie străină şi s-a întrebat de ce a dispărut doar elicopterul prezidenţial, din cele trei care compuneau delegaţia iraniană, şi de ce, dacă s-a putut lua legătura prin telefon cu unul dintre pasageri, nu a fost posibilă şi localizarea elicopterului.
Elicopterul în care se afla Raisi a dispărut după ce a decolat duminică din provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, vorbindu-se ulterior despre o "aterizare forţată". Ultraconservatorul Raisi a murit în accident împreună cu ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi cu alţi şase pasageri.